pondělí 8. dubna 2013

Jak Salcura bojuje s akné

Dlouho slibovaná recenze je tady. I když bohužel nakonec nebude tak jásavá, jak bylo původně v plánu. To je také důvod, proč jsem s tím tolik otálela. Můj vztah s touto věcí se neustále měnil a vyvíjel a já si ve finále nejsem úplně tak jistá, co si o tom mám myslet. Nicméně dva měsíce už jsou dostatečně dlouhá doba na to, abychom se k nějakému závěru pokusili dojít...



Antiac Acne Clearing Spray je určen pro lidi trpící akné, černými a bílými komedony, pupínky či skvrnami. Antiac je 100 % přírodní sprej, který se zabývá všemi projevy akné, které také dlouhodobě reguluje. Antiac čistí pleť do hloubky a zároveň ji zklidňuje.

Sprej je v totožné lahvičce jako jeho kolega na ekzém a další kožní problémy. Velice podobnou mají i parfemaci. Je to hodně silný bylinkový mix. Nic moc příjemného, i když musím říct, že Antiac mi přijde snesitelnější než DermaSpray. Hodně tam jde cítit hlavně tea tree oil a eucalyptus oil. Na krabičce je opět uvedeno, že to má nějaký speciální aplikátor, který dopomůže aplikovat látku co nejvíce do hloubky. Když jsem sprej zkoušela poprvé, tak jsem tomu věřila a prostě jsem si tím rovnou postříkala celý obličej. A následující půl hodiny jsem si za to pěkně nadávala. Ve složení je tea tree hned na čtvrtém místě, a o tom, že je ho tam skutečně hodně, nemám nejmenších pochyb. Oči a rty jsem měla v jednom ohni. Příšerně to pálilo. Takže varování před blbým nápadem: Nikdy si to nestříkejte přímo na obličej! Jednoduše dát na tampónek a až tím si přetřít obličej a ještě si skutečně dávat pozor na oční okolí.

A pustíme se do příběhu ,já a Antiac". Jaká jsem měla očekávání? Můj problém s akné je velice okrajový. Občas se mi prostě nějaký ten pupínek udělá, ale rozhodně to není tragédie. Co mě však trápí, tak jsou rozšířené póry, černé tečky a lesknoucí se pleť. Především s těmi černými tečkami jsem na Antiac spoléhala. Zároveň jsem měla takovou představu, že bych se pomocí pravidelného používání Antiac mohla zbavit i těch občasných pupínků. A teď realita.

Začnu negativem, protože v jedné věci mám jasno a nebude třeba se u toho dlouho zdržovat. Na černé tečky to nepomáhá. Absolutně vůbec. Mám na to jednoduchý test - čisticí pásky. A ty mi i po dvou měsících používání Antiac vytahovaly totožné množství ucpaných pórů jako vždycky. V tomto směru jsem nepocítila absolutně žádné zlepšení. Asi ta má prvotní představa byla naivní. Podle mě na černé tečky prostě kromě mechanického čištění nepomůže nic. 

Jdeme ale dál. Antiac by se měl používat dvakrát denně. Já jsem si říkala, že zase takový problém s akné nemám, a tak jsem ho používala pouze večer. Nejdříve jsem se odlíčila a poté pleť přetřela ještě Antiacem. Musím ho pochválit za pozitivní vedlejší účinek. Stávalo se mi, že když jsem se špatně odlíčila (nebo používala špatné odličovače - zdravím micelárku Lirene), tak Salcura ještě dokázala vytáhnout poslední zbytky nečistot. Kolikrát jsem se až divila, jak špinavý mi zůstal tampónek, i když jsem byla přesvědčená o tom, že jsem stoprocentně odlíčená. Takže i když to nemá Antiac v popisu práce, částečně může suplovat odličovače. Další pozitiva uděluji za to, že se do pleti okamžitě vsákne, nelepí, nepne, pleť ani z dlouhodobějšího hlediska nevysušuje. To mi bylo velice příjemné. Prostě jsem ho nanesla a minutu po tom, jsem už mohla používat další přípravky. Nemusela jsem na nic čekat.

První týden se Salcurou byl naprosto skvělý. Co jsem měla zrovna nějaké pupínky či jizvičky po akné, všechno se to zázrakem během pár dní ztratilo a já si užívala dokonalou pleť bez jediného pupínku či skvrnky. Byla jsem opravdu nadšená. 
Potom přišel zvrat, který jsem ale tak trošku očekávala. Již výrobci varují před tím, že prvních 10 - 14 dnů se může dostavit naopak zhoršení stavu. Zároveň ale slibují, že je to krátkodobá záležitost a brzy by se to mělo vrátit do normálu. Způsobeno je to tím, že Antiac působí do hloubky a vytahuje právě nečistotu ven z pleti, což se projeví právě zvýšeným výskytem akné. Ano, dopadla jsem jako puberťák. Obličej se mi zasypal tolika pupínky, co za poslední léta opravdu nepamatuji. Musela jsem to nějak přečkat a pravda, díky Antiac to mělo rychlý průběh. Pupínky se léčily velmi rychle a za pár dní byl opět klid.
Následovalo několik týdnů, nevím již přesně kolik, ale zhruba 4 - 6, kdy to bylo jako na houpačce. Buď jsem měla občas nějaký pupínek, jak jsem byla vždy zvyklá a čas od času se to prostě zhoršilo do pro mě ne zrovna obvyklého stavu. Je ale tedy pravda, že díky Antiac se ty pupínky nikdy nevyklubaly do nějakých větších rozměrů. Vždy, když se něco objevilo, zůstalo to docela malé a opravdu rychle to mizelo. 
Po nějakých šesti nebo sedmi týdnech mi ale došla trpělivost. To je sice pěkné, že se mi ty pupínky léčí docela rychle, ale mnohem pohodlnější je, když se mi neobjevují vůbec. Salcuru jsem proto vysadila. Pupínky se vyléčily tak jako tak a od té doby mám pokoj. Je to už asi 14 dnů a jedu si svoji klasiku. Občas bez pupínku, sem tam něco vyleze, ale nic strašného. A co jsem udělala s Antiac? Používám ho pouze lokálně na již vyklubané pupínky. Ty se mi docela osvědčilo. Zatáhnou se rychle a já mám zase klid.

Antiac začala používat i má sestra. Ta byla poctivější a aplikovala ho skutečně dvakrát denně. Ona má pleť mastnou, s akné bojuje o poznání výrazněji než já a navíc má pleť velice citlivou se sklony k ekzému, takže běžné přípravky na akné jsou pro ni tabu. Proto přírodní Antiac uvítala. Může potvrdit, že její pleť Antiac přijala. Pleť neměla vysušenou, nezaznamenala žádnou alergickou reakci či jiný negativní vliv na pleť. Takže připisujeme pozitivní bod za to, že je vhodný pro citlivou pokožku. Jinak se ale příběh sestry až nápadně shoduje s tím mým. Po týdnu to pěkně schytám. Zastihlo ji to samé, co mě. Obličej se jí zasypal větším množstvím pupínků, než obvykle. Uklidňuji ji ,že je to normální, že jsem na tom stejně, ať vydrží a myslí na to, že se jí pleť čistí hezky zevnitř. Po pár týdnech je daleko smířlivější. Shodujeme se na tom, že pupínky se objevují i nadále, ale nejsou nijak velké a velice rychle se hojí. Dokonce uvádí, že má ze své pleti lepší pocit a přijde ji sjednocenější. Následuje opět nějaký ten týden a já nacházím v naší korespondenci rozhořčený vzkaz: ,,Končím se Salcurou, tolik beďarů, co mám teď, jsem snad v životě neměla!"

A teď z toho zkuste udělat nějaký závěr. Vezmeme to popořadě. Antiac nevábně voní, ale co byste pro 100% přírodní složení neobětovali. Nesmí se dostat do očí, protože je velmi silný a pálí. K pleti je ale velmi citlivý, rychle se vsakuje, nelepí, nepne, nedráždí a jako bonus dokáže vyčistit zbytky makeupu. Již vzniklé pupínky dokáže zachytit v raném stádiu a rychle je vyléčí. Stejně tak vás rychle zbaví červených skvrn. Co rozhodně neumí, tak zatočit s černými tečkami. A problematický bod: Pleť zcela očividně čistí do hloubky a veškeré nečistoty vyplavuje z pleti ven v podobně zvýšeného výskytu akné. Jak dlouho takový stav trvá, se nám nepodařilo zjistit. Po necelých dvou měsících jsme to sestra i já vzdaly. Přece jen se v oficiální popisu píše, že by mělo jít o krátkodobý jev. Teď je tedy otázka, jestli Antiac skutečně dlouhodobě zvyšuje počet pupínků nebo jestli jsme jen my měly neuvěřitelně zaneřáděnou pleť a Antiac měl, ještě i po dvou měsících,  pořád co vytahovat zevnitř. Na tuhle otázku nemám uspokojivou odpověď.  Za sebe můžu nakonec říct jen to, že mi vyhovuje na lokální péči na již vzniklý pupínek.

Děkuji PR zástupcům Salcura za poskytnutí Antiac Acne Clearing Spray za účelem recenze.

Salcura byla v poslední době hojně  v beauty boxech, takže jistě mnoho z vás mělo možnost ji také vyzkoušet. Proto mě zajímá, jak jste s testováním dopadli vy.

8 komentářů:

  1. Moje zkušenost: 3 měsíce užívání - 1 balení 100 ml, aplikace ráno + večer + po koupeli a čištění pleti (dolování pupínku :-) )
    1. Aplikace - dodržovala jsem ty 3 kroky uvedené v návodu. Bez jakéhokoliv nepříjemné reakce, dokonce se mi podařil sprej vstříknout jednou do očí i do pusy. Není to nic příjemného, ale že bych kvůli tomu trpěla, se říct nedá. Měla jsem v očích "svěží" pocit, dost ujeté, co?
    2. Mám smíšenou pleť - snížila se produkce mazu, snížil se výskyt šupinek na suchých místech. Pleť je hladší, snadněji se mi aplikuje make-up. A během toho úžasného týdne každý měsíc nemám konečně pleť jak puberťák.
    3. Černé tečky - stále tam jsou, ale v menší míře a ne tolik viditelné.
    4. Zarudnutí - na to je tenhle sprej opravdový machr. Dokáže pokožku rychle zklidnit.
    Pleť se mi ustálila až někdy okolo toho 3 měsíce. A během těch prvních 2 měsíců bylo šílené, co vylezlo na povrch.
    Já mám to štěstí, že jsem disciplinovaný člověk a nedělá mi problém dodržovat návody. Už jsem se několikrát přesvědčila, že se vyplatí vydržet :-).
    Jinak, recenze je super. Je fajn, že jsou stále blogy, kde se autor dokáže podělit i o negativní zkušenost a nepěje na vše ódy jen proto, že něco dostal zadarmo.
    Andy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc za vyčerpávající popis. Jsem ráda, že to někdo vydržel déle než já a může tak tuto recenzi ještě více obohatit. Díky

      Vymazat
  2. No, ja mam mini ze Senzaboxu, k tomu jsem vymenila jeste dalsi baleni a ted mi prislo v Ladyboxu... Budu menit zpatky. Bo proste mam hodne podobnou zkusenost jako ty. Cerne tecky a pory - nic. To, ze by mi po tom mohlo vyrasit hodne necistot ven, to jsme pocitala, to se mi stalo i po Clinique, kde na to predem upozornuji. Ale u Clinique to trvalo ty 2-3 tydny a pak byl klid. Na Salcuru jsem se hodne tesila, ale vysledek plus minus nic. Pouzivano 2x denne, tamponek. Ted ji mam spis taky na lokalni pouziti...

    OdpovědětVymazat
  3. Mně to bohužel nefunguje ani lokálně na ty pupínky - pokaždé, když jsem to zkusila, to vysušilo povrch kůže, takže se mi loupala, ale s růstem ani mizením pupínku to nedělalo nic. Akorát se to díky tomu vysušení ještě blbě zaličovalo... Takže teď jsem na sprej už měsíc nesáhla a nevím, jestli ještě někdy sáhnu :D

    OdpovědětVymazat
  4. A vypoužívala jsi to celé? Dva měsíce jsou dost, asi ti opravdu neseděl. Já to mám s tea tree podobně jako Lili, používat ho ani lokálně nemůžu, hrozně mě vysušuje.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. měla jsem to se sestrou na půl a ještě tady trošku z té půlky mám. ten sprej má být celkem na 800 použití, to je docela dost, navíc já jsem to používala jen jednou denně, takže to ubývá pomalu.

      Vymazat
    2. teda 800 stříknutí, obvykle na ten tampónek stříknu víckrát, takže použití je to o něco méně, i tak je to ale na dlouho.

      Vymazat
  5. složení ale vypadá moc hezky:) já si nedávno koupila 100% tea tree oil a jsem spokojená:) na lahvičce je sice napsáno nepoužívat nezředěné, ale já nejsem žádná citlivka:) naopak když to zředím tak nevidím žádný výsledek.. akorát mi trochu vadí jeho vůně, když se tím natřu v koupelně tak se tam pak nedá dýchat..:)

    OdpovědětVymazat