pondělí 20. června 2016

Čtyři roky poté...

Tento týden, konkrétně 23. června oslaví blog neuvěřitelné čtvrté narozeniny. Letos jsem se rozhodla tento narozeninový článek pojmout trochu nostalgicky. Nepatřím k těm, co by pravidelně spisovali o svých pocitech, o tom, co je štve na hejtrech, spolupracích a podobně. Jsem toho názoru, že rozumný člověk nic takového nepotřebuje a blbci to nevysvětlíš sebedelší slohovkou. I tak mám ale pocit, že vám podobný text tak trochu dlužím, a čtvrté výročí je ideální příležitostí to vše shrnout.

Rozhodla jsem se text pojmout tak, že bude postupně prolínat blogerský i můj osobní život. Přece jen se oba tyto světy vyvíjely bok po boku. Nezdá se to, ale čtyři roky jsou dlouhá doba a změnilo se toho hodně. 



Než jsem se k založení blogu odhodlala, trvalo to několik měsíců. Nesměle jsem okukovala blogy kolem mě a přemýšlela jsem, jestli do toho jít, zda mě to bude bavit, budu na to mít čas i dostatek produktů k recenzím. Kosmetiku jsem milovala odjakživa, ale takhle zpětně vidím, že na začátku blogovací kariéry jsem v této oblasti byla pořád ještě kuře. 

K prvnímu článku jsem se definitivně odhodlala na konci června 2012. V době, kdy se mi ve škole fatálně pokazilo úplně všechno a já měla před sebou smutné prázdniny, během kterých jsem musela opravit bakalářskou práci a naučit se na dvoje státnice. A jak už tomu bývá, v takových chvílích má člověk čas na spoustu věcí. :-) Přispívat jsem tak začala vpodstatě na denní bází. Jedním z impulzů, proč jsem se nakonec rozhodla do toho pustit, byla i nesmělá myšlenka, že by mi blog snad i někdy mohl pomoct k nějaké práci. Bylo to bláhové, bála jsem se to tehdy vyslovit i nahlas. V průběhu let se ovšem ukázalo, že blog byl tou nejlepší investicí a figuroval na všech pohovorech, kterými jsem prošla. 


Kdo si pamatuje úplně první design?

Blogosféra byla v té době v naprostých plenkách. Blogů bylo hodně, ale žádný z nich se netěšil masové návštěvnosti, youtube kanálem ani tuctem spoluprací. Vše šlo pomalu, přibýval čtenář po čtenáři, s blogerkama jsme se podporovaly navzájem. 

Takhle zpětně jsem za to hrozně ráda, prošla jsem si celým blogovým vývojem a mohla jsem pozorovat, jak se postupem měnili čtenáři i jejich reference, jak se chytala jedna firma za druhou, jak vůbec nevěděly, jak spolupráci s blogerem uchopit. Nespočetněkrát jsem byla na schůzkách či setkáních, kde se mě lidé z kosmetického průmyslu ptali, jak si spolupráci představuji, co chci, co očekávám, jak to mají udělat. Z dnešního pohledu, kdy s blogery spolupracuje úplně každý a za úplně jiných podmínek, je to až úsměvné. 

Pamatuji si, jak jsem byla nadšená, když přišla první nabídka. Dostala jsem zadarmo k recenzi tehdy slavný Senzabox. O pár týdnů později přišla i první pracovní nabídka na základě mého blogování. Po celé dva roky existence Senzaboxu a posléze Ladyboxu jsem se starala o texty na jejich webových stránkách. 

Dobře si vzpomínám také na úplně první blogerské setkání. To se odehrálo v lednu 2013, půl roku poté, co jsem blog založila. Na stylingovém kurzu s Wellou jsem si připadala jako Alenka v říši divů. Právě na této akci jsem také měla první možnost seznámit se s mými oblíbenými blogerkami. Úplně poprvé jsem se viděla s Rendy nebo třeba Kristýnou. Nedokázala jsem pojmout, jak je možné, že se firmě něco takového vyplatí. Jo, dneska je to opět spíše k pousmání.

Blogování mě postupně začalo pohlcovat. Objevovala jsem nové značky, nové produkty, mé kosmetické šuplíčky se začaly nenápadně plnit. Přibývalo i spoluprácí, blogerských setkání, nových přátelství. Poprat jsem se musela i s jinými časovými možnostmi. Po úspěšných státnicích jsem se přestěhovala do Prahy, začala chodit na novou školu. V létě 2013, rok po založení blogu jsem navíc nastoupila na brigádu. Nerada mluvím o tom, kde aktuálně pracuji a kde se nacházím, ale takhle zpětně vám to již můžu říct. Pracovala jsem v parfums.cz na výdejním místem, jako konzultantka a později  i vizážistka. Jedním z důvodů, proč mě vzali, byl opět můj blog. Líbili se jim mé kosmetické zkušenosti, které jsem měla jak doložit. 



V parfums.cz jsem vydržela téměř dva roky. Z brigády se stala práce na plný úvazek a mně opět ubyl čas, který jsem blogu mohla věnovat. Ano, během let se frekvence článků zredukovala. Začínala jsem na 25 měsíčně, dlouhodobě jsem jich držela 20, nyní už je jich tak 12. I přesto si myslím a jsem na sebe pyšná, že se blog dokázal popasovat s každou životní změnou, která mě potkala a vždy se pro něj našel prostor. Jo, už není čas si každý večer sednout a v klídku něco napsat. Nyní se to přesunulo spíše na víkend, kdy půlku soboty fotím a neděli prosedím u klávesnice a připravuji články na celý týden. Není to jednoduché, ale je to pro mě vlastně přirozené a pořád mě to naplňuje. 

Blog se pro mě nikdy nestal přítěží. Tím, jak rostl, zcela přirozeně se vyvíjel i můj vztah ke kosmetice. Měla jsem toho stále více, můj přehled se zvětšoval, mohla jsem začít více porovnávat, třídit a hodnotit. Nikdy to nebylo tak, musím si něco koupit, abych měla dát co na blog. Mám blog proto, že kosmetiku miluji a baví mě ji střídat, hledat nové značky a hodnotit. Nestřídám kosmetiku jako ponožky kvůli tomu, že mám blog. To si myslím, že je hodně důležité. 



S chutí objevovat stále novou kosmetiku rostla i má touha věnovat se tomuto tématu nejen jako koníčku, ale také pracovně. Někteří lidé si myslí, že se z toho musím zbláznit, když ty lahvičky vidím jak doma, tak v práci. Ale já se tak cítím jako ryba ve vodě a i do budoucna vím, že ji ze svých všech životních sfér vymazat nechci. Práce v parfums.cz mě tedy dlouho naplňovala. Nicméně mým snem bylo vždy o kosmetice psát, ne ji prodávat a jak ukázal čas, ani líčit ostatní nebylo to, čemu bych se chtěla věnovat dlouhodobě. A tak nastal čas na změnu.

Průlomovým rokem byl ten loňský, 2015. Nejen pro mě, ale také pro celou blogosféru. Rozhodla jsem se změnit práci. U pohovoru opět můj blog dominoval. Doba se posunula, blogery již znali i lidé, co se o to tolik nezajímali. Pro firmy již byla nutnost s nimi spolupracovat a byť se i oni dokázali posunout, někde se pořád tápalo, jak spolupráci uchytit. Ideální příležitost, jak tehdy mé tříleté blogerské zkušenosti zúročit. Dnes pracuji v PR agentuře. Má práce je velmi rozmanitá a žel, ne vždy se týká kosmetiky. Byť tedy drží prim a pomáhám šířit povědomí o několika kosmetických značkách jednoho z velkých koncernů. Ne vždy je to lehké, ani zdaleka ideální, ale když si mohu psát s blogerkami nebo pro ně pořádat setkání, vím, že žiji svůj sen. Značku konkrétně jmenovat nechci, ale kolegyně blogerky mě umí tu a tam ve svých článcích napráskat, takže pozorný čtenář to jistě tuší. 

To, co se událo s blogy, jistě všichni víte. Začali uhasínat jeden po druhém. Tu a tam se objevil zase nový, ovšem koncipovaný úplně jinak. Stejně tak rostla Youtobe scéna, která blogy odsunula do pozadí. Firmy v této oblasti pociťovaly potenciál a objevili se první šťastlivci, kteří se blogem a Youtube mohli živit. Nemám to nikomu za zlé a jsem vlastně ráda, že se něco takového děje i u nás. A také moc dobře vím, že nikdo z nich to nemá zadarmo a je za tím spousta dřiny. Nicméně, to že to s sebou odneslo i jisté blogovací kouzlo, je bohužel smutný fakt. 

Blog mě pořád baví a naplňuje, ale lhala bych, kdyby se občas neobjevily temné myšlenky a věci, které zamrzí. Čtenáři, kteří nepřibývají, ale spíše se stěhují na Youtube. Nezájem o klasické recenze, které tolik let blogu dominovaly a přesun k jiným tématům. A v neposlední řade i chování firem. Zcela paradoxně, čím více firem s blogery spolupracuje, tím méně mám nabídek a jen smutně koukám na to, kde zase bylo nějaké setkání či jaké produkty se rozdávaly. To, že mi nechodí Urban Decay nebo Benefit, je dost pochopitelné. Můj blog se točí v trochu jiné cenové linii. Ale to, že mě přehlížejí značky, o kterých léta píšu a produkty raději pošlou fashion blogerkám, které tím jen letmo zamávají ve videu nebo někomu, kdo dnes publikuje tři články za rok, prostě zamrzí. Ale život není fér, s tím se člověk musí smířit. 

I tak ale nechci článek končit negativně. Důležité je, že stále funguje to, čím pro mě blog je. Na úplném začátku jsem si přála dvě věci. Aby mě to bavilo a aby mi to pomohlo najít práci snů. A obě tyto věci dodnes platí. 



V neposlední řade mám vás, občasné i pravidelné čtenáře. Nejsou vás statisíce, ale vím, že tam jste. Jsem moc ráda, za každý váš komentář (čtu je poctivě všechny, i když neodpovídám na každý zvlášť), email či setkání tváří v tvář. Moc mě těší, že jsou lidé, kterým se má tvorba líbí a něco jim přináší. Děkuji vám všem!

Pojďme tedy společně vykročit do pátého roku plného kosmetických objevů, ať už nám všem přinese cokoliv.

47 komentářů:

  1. Většinou takovéto články nečtu, ale do tvého jsem se dala a popsala jsi krásnou cestu. :-) Přeji jen to nejlepší k výročí a jen tak dál, ať se ti daří! Trošku jsem se v tom našla, neboť můj blog je o trošičku starší a tak nějak se v těch tvých popisovaných fázích, pocitech, prvních nabídkách, pracích a tak vidím. Ještě bych to mohla mít stejně jako ty s tou prací, zrovna nastupuji do Prahy na magisterské a teda nikdy jsem se nezamýšlela nad tím, že by mi blog pomohl s prací, ale čím dál víc mi to docvakává a snad budu mít štěstí jako ty. :-) Tak ještě jednou, všechno nejlepší a jen tak dál, Stáni! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji a držím pěsti na magisterském studiu i při hledání práce.

      Vymazat
  2. Gratuluji.
    Je to skoda, jak pises o tom prehlizeni, ale blogovani se posunulo do uplne jineho levelu a je to docela sileny...uz me ani nebavi jako ctenare, ktery sleduje blogy uz peknych par let, nektere blogy vubec sledovat...vsechno se to zvrtlo dost nepeknym smerem...skoda slov

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to až neuvěřitelné, kam se to dokázalo dostat. Na jednu stranu je to obdivuhodné, kam to dokáže některé lidi vytáhnout, ale sama moc dobře chápu, co se tím na druhou stranu ztratilo.

      Vymazat
  3. Stáni, ke čtvrtému výročí přeji jenom to nejlepší a přeji další úspěšný blogovací rok! :) Pro mě jsi jeden z nejpříjemnějších lidiček této sféry a tvůj blog je úplně moje krevní skupina :) Jsem ráda i za Tebe a přeji Ti takhle skvělou práci s koníčkem spojenou a maličko tiše závidím ;) :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc Klári, ty víš, že ty jsi zase pro mě ta pravá krevní skupina. :-) A držím pěsti při hledání práce, věřím, že ty tu svou pravou také brzy najdeš.

      Vymazat
  4. Všechno nejlepší k výročí, koukám každý týden, co nového na blogu, líbí se mi právě tak jak je, recenze na novinky v mé cenové relaci a skromná autorka! Buď nadále svá a ať se ti daří! S pozdravem Hanka

    OdpovědětVymazat
  5. Moc hezky napsany clanek :) ja sleduju tvuj blog od uplneho zacatku, stejne tak blogovou i youtube scenu. Prijde mi, ze si hlavne zustala sama sebou, blog mas v necem jiny a to me bavi. Nebavi me cist recenze na ty same produkty dokola a ani me nebavi porad koukat na Urban decay :) preku ti hodne stesti :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji, je to pro mě úplně neuvěřitelné, že mě někdo sleduje po celé čtyři roky.

      Vymazat
  6. Všechno nejlepší k blogonarozeninám, článek se skvěle četl, jsi opravdu jedna z těch, u které v článcích cítím, že kosmetiku miluje a s lety tomu i víc a víc rozumí, takže jen tak dál. A je rozhodně skvělé, že ti blog pomohl k tolika pracovním příležitostem! Taky mě mrzí, že se čtenáři přesunují spíš na youtube scénu, i když sama přemýšlím, že bych třeba někdy začala točit (ale ono už včera bylo pozdě, dnes to dělá každý, bohužel ne zdaleka každý dobře)... Ale ať taky nekončím negativně, hodně štěstí v práci, blogu i osobním životě přeju. A teď budu přemýšlet, pro jaké PR to pracuješ. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc, ty jsi pro mě byla také jedním z blogů, který jsem začala sledovat. Taky jsem o Youtube nejednou přemýšlela, ale asi bych to nezvládla. Nejsem ten pravý člověk pro kameru a kdybych náhodou přežila tohle, tak následné stříhání a úpravu rozhodně ne.

      Vymazat
  7. Já moc ráda Stáni čtu tyto shrnující články, s pocitama a názorama. A přeji vše nejlepší k čtvrtému výročí

    OdpovědětVymazat
  8. Vsechno nejlepsi a preji, at Te blog bavi i nadale. Patris mezi moje oblibene blogerky a je skvele, ze diky blogu muzes delat praci, ktera Te bavi.
    Ctyri roky budu mit na konci roku a mas pravdu, ze lide a firmy se ted vice zameruji na youtube. Me videa treba vubec nebavi, ale to jsem zrejme vyjimka. Jsem pro klasicke recenze.
    Giveaway / Knižní regál

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. děkuji moc. Mně videa dost i baví, ale sama bych se do nich nikdy nepustila. Já jsem byla vždy spíše přes písmenka.

      Vymazat
  9. Super sepsaný článek. A ano jsem čtenářem dle mého skoro celé čtyři roky. V dnešní době sleduji již jen opravdu pár blogů. A dnešní článek si vysloužil snad můj první koment.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji, vážím si toho, když se takhle můžou dozvědět i o svých čtenářích, kteří o sobě nikdy nedali vědět a zní to naprosto neuvěřitelně, že mě někdo sleduje od začátku.

      Vymazat
  10. Všechno nejlepší ke čtvrtým blogovým narozeninám a ať Tě blog nepřestává bavit a naplňovat a nám dál přinášet inspiraci:-)

    OdpovědětVymazat
  11. Krásně sepsáno, článek jsem přečetla jedním dechcem. Je super, že ti tvůj koníček pomohl i k vysněné práci, to se dneska jen tak nevidí. Já jsem jedna z těch, která čte poctivě každý tvůj článek, ale ne všechno komentuje. Za dobu existence tvého blogu jsem tady našla nespočet tipů na super kosmetiku, kterou jsem si následně pořídila a jsem s ní velmi spokojená. Přeji hodně štěstí a sil do pátého roku :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji, krásně se to poslouchá, když vím, že mé recenze pomáhají ostatním.

      Vymazat
  12. Hezký článek, vůbec jsem netušila, že máš takhle práci spojenou i s koníčkem, to je super, že se ti to povedlo. Já dřív pracovala v lifestylovém časopise, takže jsem taky byla obklopená kosmetikou, moc ráda na to vzpomínám, i když samozřejmě, každá práce má i negativní stránky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zkušenost v časopise mi zatím chybí, ale ráda bych se k tomu také jednou dostala. Ale pravda, všechno má i své stinné stránky.

      Vymazat
  13. Gratuluji k čtyřletému výročí. Můj blog za měsíc oslaví také své čtvrté narozeniny, je to neuvěřitelné, že už tak dlouho píšu. Jak píšeš, na začátku jsem byla také kuře a když se podívám na nějaké fotky, které jsem dříve zveřejnila, dnes bych už je v takové kvalitě nezveřejnila, ale člověk se postupem učí a i na blogu je vidět kus práce. Je super, že máš práci spojenou se svým koníčkem. Přeji hodně nápadů na další články a ať Tě blogování nepřestane bavit.
    Hanďa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc. Také se občas divím, co za fotky jsem kdysi dávala a občas se pobavím i nad tím textem. Ale zase tam jde pěkně vidět ten vývoj.

      Vymazat
  14. Stáni, přeji blogu i tobě jen to nejlepší do dalšího psaní a snad tě to nepřestane bavit i přes některé negativní věci, se kterými bohužel musím souhlasit :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji. Zatím se ke konci určitě neschyluji, pořád mě to baví, je to tak trochu závislost, ale ty změny, co se v poslední době dějí, prostě zamrzí.

      Vymazat
  15. Nádherný článek. Gratuluji nejenom tvému blogu k narozeninám, ale hlavně tobě k úspěchům, kterých si dosáhla. Jen tak dál ��

    OdpovědětVymazat
  16. Já teda za sebe musím poděkovat, že jsi neutekla na YouTube. Nebaví mě koukat ani na ta videa, která jsou o věcech, do kterých jsem blázen. Kosmetiku sleduji spíše okrajově, takže u videa o kosmetice prostě sedět nevydržím. Mnohem radši si o věcech čtu a ty o veškerých výrobcích vždy píšeš velmi podrobně a (dle mého) i objektivně, zkrátka ti ty recenze věřím. Takže tobě i blogu všechno nej a díky! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji. Na Youtube opravdu neuteču, není to nic pro mě. Jsem moc ráda, že v recenzích dokážeš naleznout to potřebné.

      Vymazat
  17. Já si první design pamatuju moc dobře! :) Přeju ti všechno nejlepší k výročí, také ho budu brzy slavit (jen tedy páté). Doufám, že nám to psaní ještě dlouho vydrží a že se tím Youtubem nenecháme zadupat ;)

    OdpovědětVymazat
  18. Ahoj Stano, gratuluji k výročí blogu! Sleduji Te od zacatku a Tvůj blog me porad baví!
    Jinak k tem spolupracim- na me diky te "masirce" Urban Decay, Kiehls atd to ma spíše opačný efekt a nemam uz ani zájem si něco od těchto značek pořizovat..
    Zůstaň svá a originální! To se cení. Přeji ti nadále hodne úspěchu na blogu, hodne čtenářů a úspěchu v pracovním zivote! Lucka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji. Občas to některé značky jedou přes blogy až moc a potom to má opačný efekt, to je pravda.

      Vymazat
  19. Velmi krasny clanek, normalne mam husinu! Chci ti poblahoprat k takovemu uspechu, ktery snad potka i casem i me. Muj blog je teprve v plenkach, necele 4 mesice. Drzim palce, aby se ti darilo a preju ti hodne uspechu, vsude😘😘😘

    Andreablog

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji a držím palce, aby tě blog bavil a naplňoval tak jako mě.

      Vymazat
  20. Já tvůj blog objevila v srpnu 2014, ačkoliv jsem tě znala už dříve (ne díky kosmetice, ale hudbě Britney). Ráda čtu tvé recenze a líbí se mi, že je tv líčení takové "civilní", nic bláznivého. Nesetkáváš se s komentáři, že bys měla natáčet videa na Youtube? Já jsem ráda, že na Youtube nejsi, moc si to u tebe neumím představit. Možná bys mohla někdy udělat článek o nějaké své každodenní rutině péče o plet', pokud jsi ho ještě nedělala.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji, jde vidět, jak je ten náš český rybníček malý. :-) K Youtube se opravdu nechystám, nemyslím si, že bych v tom byla dobrá a hlavně bych asi neměla nervy na editaci. Článek o mé péči o pleť jsem psala zhruba před rokem. Z velké části to platí dodnes, žádné velké změny se neudály. http://navlastnikuzi.blogspot.cz/2015/05/moje-pece-o-plet.html

      Vymazat
    2. Děkuji za odkaz, mně naopak micelární vody vyhovují, radila jsem se i s kožní a výhoda oproti mléku + toniku je v tom, že u odlíčení micelárkou toho člověk na obličej nedává tolik a ono asi v případě péče o plet' platí, že méně je více, mně se osvědčilo používat co nejméně produktů.

      Vymazat
  21. A ja jo, ja si ty stetce v zahlavi pamatuju, podle toho jsem Te vzdycky poznala a cetla Tve clanky mezi prvnimi 😉 Stani, preji vsechno nejlepsi k tolika letum blogovani a nic si nedelej z toho, jak se dnes pracuje v ramci PR spis s youtubkem a jak se posilaji produkty "hlavne aby byly videt" misto tem, kteri o nich pak maji co rict.. Proste to tak ted je, zitra to muze byt zase jinak 😉 Ja jsem si diky Ti e prave nostalgicky zavzpominala, kdy jsem Te cetla snad od zacatku, pak zacala komentovat a necely rok po Tobe si zalozila taky svuj blog.. A vis co? Jsem rada za to, ze jsem poznala at uz virtualne nebo osobne tolik z vas. A vzpomnela jsem si, kdy me poprve (a bylo to i naposled 😁) prisla pozvanka na setkani blogerek a bylo to akorat do Greenwave. To jeste blogovala Lucifrid, byla tam Luc, ktera tehdy jeste psala vic o kosmetice nez o zivote, Milla, Claire's petite obssession, ktera uz to taky povesila na hrebik a vubec.. A prvni Senzabox!! A jak jsme to vsechny resily, kdyz jsme se dozvedely o planovanem spojeni s Ladyboxem 😄 Bylo to krasne naivni (oproti dnesku) a bylo to hrozne fajn a jsem rada, ze se nektere vztahy a baby z te doby udrzely do dneska 🙂 vsechno nejlepsi!!! 🎉😋

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji, je pravda, že se to vše bralo jinak. Občas se musím já sama bavit nad mými staršími články, a že jsme Ladybox opravdu přeřešovali. :-) Uvidíme, co nám přinesou další blogovací léta.

      Vymazat
  22. Moc krasne si to tu sepsala. Souhlasim s kazdym pismenkem. Verim, ze te i pres to negativni blog naplnuje nadsenim a dela ti jen samou radost. Jsem z edava, jak se tenhle nas maly svet bude vyvijet dal a s radosti to s tebou budu sledovat :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Však jsi to také ty, kdo mě k tomu všemu přitáhl. Takže tobě patří speciální díky. :-)

      Vymazat
  23. Moc gratuluju =o)
    Já osobně sem chodím tak nějak od začáku a líbí se mi tady, články i fotky se fakticky posunuly.
    Jinak co se Youtube týče, tak na videa koukám, ALE mám to jako kulisu, když něco dělám doma. Pokud mi něco zaujme, tak si to poslechnu, ale to se stane málokdy. Na psané blogy nic na světě nemá, můžu si to číst kdykoliv a kdekoliv, což s videem nejde. A navíc článek je prostě nejlepší, aspoň u mě, nevím jak to popsat, má to své kouzlo, což jsem na YT nenašla, prsotě bla bla bla ať připravené nebo nikoli... Ale napsat článek, to je složitější, slova se dají opravit, vylepšit a dát tomu požadovanou formu a toho si já vážím víc=o)

    Nezbývá, než dodat, že sem chodí ráda, přeji hodně úspěchů hlavně v soukromém životě, díky za články a budu ráda, když se tady budeme potkávat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji, je pravda, že já ten posun také cítím. když občas zabrousím do staršího článku a vidím, co jsem psala nebo co je tam za fotku, musím se často smát sama sobě. Ale jsem ráda, že ten vývoj cítí i čtenáři.

      Vymazat