středa 12. července 2017

Moje rutina: péče o vlasy

Zdravím vás u další nové rubriky. Hned po kolekcích mé kosmetiky se mě nejčastěji ptáte na moji rutinu, co kdy a jak používám. A jelikož je pravda, že spíše sypu jednu recenzi za druhou a podobné souhrny tady moc nejsou, rozhodla jsem se to napravit. Dnes začneme s vlasy, ale postupně budou přibývat další pečující oblasti. 

Můj vlasový příběh jsem tady zmiňovala už několikrát. Mrkněte třeba sem, kde je i moje oblíbená fotka, jak mi v pěti letech ušmikli vlasy po pás nebo na článek z kadeřnictví J Beverly Hills z úvodu tohoto roku. Obecně o této značce se to bude točit více. Bez nadsázky mi totiž nazírání na mé vlasy dokázala pootočit k lepšímu.

Ve zkratce řečeno, s vlasy jsem měla od puberty trápení. Hodně padaly a nic na to nezabíralo. Přestalo to až tak kolem dvacátého roku, ale zůstaly mi řídké vlasy. K tomu je mám tak blbě vlnité. Všichni v mé rodině jsou kudrnatí, jen mně se to nějak pokazilo někde uprostřed a není to ani rovné ani kudrnaté. Někdy je to fajn, když se to hezky vyfouká a někdy je to na zabití, když se každý pramen kroutí jinam. Jediné, s čím jsem spokojená, tak je barva. Ta je hodně tmavě hnědá. 

Už je to pár let, kdy jsem k nějakému tomu smíření došla a naučila jsem se vytěžit maximum z toho, co mám. Ten největší posun však přišel v úvodu tohoto roku, kdy si měla vzala do parády kadeřnice Nikola a udělala se mnou divy. A dost možná ani ne tolik s vlasy samotnými, jako s mojí psychikou. Když vám někdo ukáže,že všechno je možné a se vším se dá pracovat, hodně to člověku pomůže. 

Aktuálně jsem tedy se svými vlasy nejspokojenější snad od té doby, co mi je v pěti letech ostříhali. A těším mě, že se to odráží i na reakcích okolí. Nikdy dřív jsem tolik komplimentů ohledně vlasů nedostávala. A pojďte se mrknout, co všechno používám. 

Dřív jsem se hrozně bála používat toho více. Všichni mi říkali, už tak máš vlasů málo, ještě si je něčím nič. A tak jsem většinou nedošla dál než za šampon. A byl to chyba. Dnes používám stylingové přípravky, pravidelně se fénuji i barvím a vlasy vypadají daleko lépe. 

Základem se pro mě stala tato čtyřka od J Beverly Hills. Podrobné recenze najdete zde a zde. Tam jsem vám také slibovala update. Produkty nyní používám už osm měsíců, což je pěkně dlouhá doba a pořád je miluji. Vlastně už si to bez nich nedokážu ani představit a pokaždé, když se odvážím sáhnout po něčem jiném, tak se jen přesvědčím, že to, co jsem celé roky hledala, a že těch recenzí na šampony je na blogu nepočítaně, jsem našla a je to právě tohle. 


Základem je pro mě šampon Addbody pro objem vlasů. Následuje věcička, která si říká Masque, ale já ji používám namísto kondicionéru. A toto duo spolu skvěle ladí a výsledek je perfektní. Ale aby byl ještě lepší, mám tady dva pomocníky. Pět v jednom alias zázrak je mlíčko, které dávám do konečků a Bodifier zase tekuté tužidlo, které jde ke kořínkům. A když se to všechno vyfouká, výsledkem je super objem, super vlny, krásně lehké vzdušné vlasy a výdrž dva dny. Pak jedu za se na novo. Produkty nejsou čistě přírodní, ale nejsou v nich klasické sulfáty, silikony ani parabeny a je tam spousta zajímavých složek. A opět se mi u nich potvrdilo, že nejlepší produkty bývají ty, které si z obou světů, toho chemického i toho přírodního, vezmou to nejlepší a dají to dohromady.

Vlasy si tedy myji obden, vždy ráno, aby byly na ten den hezké. Kdybych si je myla večer, tak se o jeden den ochudím. Následující ráno by sice byly ok, ale ten další den už ne.

Občas si to celé nějak nesedne a je potřeba suchého šamponu. Ale snažím se je používat co nejméně, protože mě z nich umí svědit hlava. Oproti ostatním moc neholduji Batiste. Mám tady teď rozdělaný ten zabarvený a poté nějaké miniatury na cesty, ale mým vlasům zase tolik nesedí. Ty klasické varianty mi nechávají ve vlasech bílý povlak. Navíc mi přijde, že sice udělají vlasy hezké hned, ale nevydrží to a po pár hodinách jsou ještě děsivější. Matné, krepaté, bez života. 

Daleko radši mám Dove, který sice neudělá tak wow efekt, ale pomůže, nedělá bílé fleky a vydrží to déle. Také mi seděl sucháč od Elséve, který většina nenávidí. :-) Ten ale teď doma nemám. 


J Beverly Hills sice vytlačil spoustu produktů, ale kecala bych, kdybych tvrdila, že už nic jiného nezkouším. Aktuálně u mě v koupelně najdete ještě šampony od Loreal a Ryor a masku Kérastase.  


Maska je super a občas o víkendu si ji nanesu. Jen se to s ní nesmí přehnat, potom vlasy zmastí. S šampony je to horší. Nad Loreal už jsem zlomila hůl (recenze na celou kolekci ještě teprve bude) a Ryor teď pokouším nově. Ale není to ono. Přišla jsem na to, že sulfát v šamponech mi vadí a tady bohužel je v obou lahvičkám a je to problém. Po pár použitích mě z toho svědí hlava. A i těm vlasům zkrátka něco chybí. 


Na finální úpravu vlasů vždy použiji lak na vlasy. A to jak na čerstvě umyté, tak i druhý den na vylepšení. Nevím, jak je to možné, ale nejenže vlasy lépe drží svůj tvar, ale s lakem mi vydrží daleko déle v lepším stavu a tolik se nemastí. Občas si ho o víkendu zapomenu aplikovat a pak se divím, jak brzy jsou vlasy hnusné. 

Co se laků týče, nejsem tady moc invenční a jen málokdy vyzkouším něco nového. Jedu pořád dokola tuto trojku. Aktuálně mám doma jen Aussie, ale nedám dopustit ani na červený Schwarzkopf a slavný Tony and Guy. 

A ještě pomůcky. Na ty moc nedám, mám jen takový základ. Češu se tangle teezerem a na vyfoukání mám dva kulaté kartáče. Fén od Rowenty, ale vybraný spíše náhodně, tohle  tolik neřeším. Ona výhoda mých vlasů je, že do nich stačí třikrát fouknout a jsou suché. :-) Fénování mi zabere opravdu tak půl minuty. Když používám hřebeny a chci nějaký požadovaný tvar, tak potom tak max. pět minut. 

Mám i žehličku od Remington a je to příjemná změna občas vlasy narovnat. Dokonce mám pocit, že se tak lidem líbím víc, většinou mi to kladně komentují. Ale snažím se hledat kompromis, protože mám pocit, že časté žehlení vlasům neprospívá, a tak to nedělám častěji než párkrát do měsíce. 

A nakonec ještě barvení. Přiznám se, že kdyby to šlo, barvím se daleko méně nebo vůbec. Jenže k tomu všemu mi mé vlasy začaly hrozně brzy šedivět. Jsou to už možná tak dva roky a je to pořád horší. A tím, jak jsou vlasy tmavé, tak tam ty bílé potvůrky jdou sakra vidět. Naučila jsem se používat tuto barvu od Loreal. Dokonce jsem se zasekla na jednom jediném odstínu, a to 200 Ebenová černá. Je to taková světlejší černá a jen o odstín tmavší, než jsou mé přirozené vlasy.


Na té barvě mě baví, že se jednoduše nanáší. Je to opravdu blbuvzdorné a výsledek je vždy perfektní. Vlasy navíc vůbec nevypadají zničeně. Co také miluji, tak přiložený kondicionér. On se má aplikovat hned po barvení, ale je ho tam hrozně moc. Mně to vydrží tak na 6 - 7 použití, takže ho mám pak schovaný a občas si ho dám. Vlasy jsou po něm krásně lesklé a moc je nezatěžuje. 

Barva slibuje vydržet 28 umytí a můžu to plus mínus potvrdit. Vlasy vydrží pěkné tak zhruba dva měsíce, co při mytí obden odpovídá. Pak ty bílé potvory zase začnou prosvítat. Především ale u kořínků, protože mi vlasy rostou hrozně rychle. 

A co s vlasy dál? Pořád mám v hlavě ten obrázek pětileté holčičky a jejími vlasy po zadek. Co se délky týče, držím to však od kratičkého po delší mikádo. Jak mi rostou rychle, tak si na centimetry moc nehraji. Většinou to mám přes zimu kratší, v létě delší, aby se dal nosit culík. Chtěla bych vlasy ještě delší, ale ta kvalita není taková, aby to utáhly samy. Je lepší, když jsou kratší a drží tvar. 


Jestli ale na něco tajně myslím, tak je to prodloužení. To byl můj velký sen v pubertě, kdy vlasy padaly. Až budu velká a vydělám si, tak si je nechám naplést. Jenže pak mi vlasy natolik prořídly, až mi zase všichni začali tvrdit, ať si je nedávám. Že to půjde vidět, že své vlasy ještě víc zatížím a tak dále. Až opět Nikola mě přivedla k tomu, že všechno je možné, i splnit mi můj dávný sen. 

Ale abych pravdu řekla, pořád jsem na vážkách. Ty delší vlasy mě hodně lákají. Ale bojím se toho, jaké to bude na každodenní úpravu. Jestli s tím nebude moc opruz, jestli mi to nebude vadit, jestli to nepůjde poznat. Navíc, jak mi rychle rostou vlasy, jak často bych musela běhat na posouvání. Prostě těch otázek je tady hodně a sama ještě o tom nejsem přesvědčená. Schválně, co si o tom vy myslíte? Dokážete si mě představit s delšími vlasy? A nemáte někdo z vás zkušenosti, jaké to je, žít s prodlouženými vlasy? Budu moc ráda, když mi dáte vědět. A já o tom budu dál přemýšlet. 

9 komentářů:

  1. S prodloužením vlasů osobní zkušenost nemám, ale kamarádka ano a říkala, že už by do toho nikdy nešla. Asi jde i o to vybrat nejvhodnější metodu prodloužení, měla keratin a musela pak jít úplně nakrátko..
    Jinak, já s vlasy až na to, že jsou jemné a celkem rychle se mastí žádný problém nemám, takže používám produkty z drogerie a z profi řady od Loreal. Čemu se ale snažím vyhýbat je tepelná úprava, snažím se nefénovat, nežehlit a opravdu je to na těch vlasech vidět, že jim to prospívá (aspoň v porovnání s obdobím, kdy jsem tepelně upravovala)

    OdpovědětVymazat
  2. Chválím tu proměnu, opravdu ti to prospělo a neskutečně jsi prokoukla.
    Na produkty J Beverly Hills je eshop nebo se dají produkty zakoupit pouze v kadeřnictví v Praze ? Děkuji za odpověď

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Eshopy bohužel nemají, protože si zakládají na tom, že tvé vlasy by nejdříve měl vidět odborník a vybrat ti řadu na míru. Hlavní salon je v Praze v Dušní 11, ale jsou i salony po celé republice, kde se J Beverly Hills dá sehnat také. Když mi napíšeš odkud jsi, můžu zjistit, jestli v tvém městě nějaký salon není, případně kde by byl nejbližší.

      Vymazat
    2. Jééé, tak to mě mrzí, že to nejde koupit přes net. Ten šampon mne láká. Jsem od Karlových Varů, možná tady v okolí něco bude, ale nemám vůbec čas, takže jsem si říkala, že eshop by se hodil.

      Vymazat
  3. Moc pěkná proměna, já si tě trochu dovedu představit v dlouhých vlasech, ale myslím, že patříš mezi ty, kterým by dlouhé vlasy spíš přidávaly věk, i když to bývá naopak, u mladých holek jako jsme my většinou spíš mikádo přidává věk. Ale rozhodně tě podporuju v rozhodnutí pro dlouhé vlasy, byla by to fajn změna, krátké máš už strašně dlouho. Nebylo by však lepší si je nechat narůst přirozeně?
    Sama píšeš, že ti rostou docela rychle. Když si nechám vlasy přirozeně narůst, mám ze sebe i lepší pocit, že jsem to vydržela a dočkala jsem se, než když mám vlasy za hodinu prodloužené. Podle mě by bylo možná lepší si vlasy nechat narůst přirozeně a až budou dlouhé, nechat je jen zahustit. Kdysi mi bývalá spolužačka posílala stránku se zásadami péče o prodloužené vlasy (sama je prodloužené měla) a ten seznam byl pomalu dlouhý jak toaletní papír. Já bych si vlasy prodloužit nenechala, ani kdyby mi za to snad zaplatili. Naopak si je nechávám růst z důvodu, abych je jednou mohla darovat. Možná bys mohla zkusit nejprve klip-in vlasy, které se dají sundat, abys věděla, jak bys v dlouhých vypadala. http://kliknisem.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj Stano, za mě rozhodně neprodluzovat. Prostě si myslím, že řídkým vlasům ty dlouhé cizí cancoury neprospěji, ba naopak. Střih k ramenům je ok ☺ Spíš mi napadlo, zkoušela jsi někdy světlejší odstín dohněda? Jinak mám to stejně jak ty, mytí momentálně obden, dýl mi vydržely pekne jen v těhotenství.. zatím jsem nenašla 100% péči jako ty, střídám vše možné ať salon či drogerka. Navíc mi po všem svědí hlava, jo a taky me napadalo, zda to není vinou suchého šamponu, se kterým si občas dopomůžu..

    OdpovědětVymazat
  5. Já bych být Tebou neprodlužovala, líbí se mi na Tobě tahle délka, moc :) Jinak teď se chystám na šampon pro suché vlasy z té řady Botanicals, no tak uvidíme, zatím jsem úplně moc kladných recenzí nečetla :/

    since-2015.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  6. Moc vám všem děkuji za komentáře i vaše názory na prodlužování. Ještě si to vše nechám projít hlavou.

    OdpovědětVymazat
  7. Já jsem taky hrozně trpěla na suché lámavé vlasy a kupodivu mi pomohl Keratin Exclusive, který mi jedna moje známá doporučila. Fyzicky se však nedá v obchodech najít, a tak si jej vždycky objednávám přes https://www.beamia.cz/vlasova-pece/1/

    OdpovědětVymazat