středa 21. června 2017

Argan nad zlato?

V poslední době mě baví pokoušet různé oleje. Slavný kokosák už má dávno své místo v mé koupelně, nedávno jsem si zase oblíbila meruňkový olej a zkouším dál. Dnes se mrkneme snad na ten nejslavnější - arganový a v mých zásobách už čeká ricinový.

Lahvičku arganového oleje jsem dostala od české značky Sagrada Natura, která 100% arganový olej dováží, jak jinak než z Maroka. 


Olej má multifunkční využití, ale já jsem ho primárně chtěla vyzkoušet na obličej. Docela mě lákalo na chvíli odložit krémíky a zkusit to trochu jinak. Testovat jsem začala někdy v březnu, takže to ještě nebyla vedra, kdy mám zase naopak na pleť raději něco lehčího a mohla jsem začít testovat.

Používala jsem ho výhradně večer, pouze samostatně. Na vyčištěnou pleť jsem trochu stříkla termální vody, aby byla vlhčí a olej se lépe vstřebal a poté jsem vmasírovala pár kapek. Chvíli jsem hledala to pravé množství, nakonec se mi to ustálilo na třech kapkách. Balení má příjemné kapátko, kterým jde olej pohodlně dávkovat. 


První účinky se dostavily až nebývale rychle. Tak po třech dnech jsem mohla říct, že je pleť neidentifikovatelněji hezčí. Sjednocenější, rozzářenější, zkrátka hezčí. Je to samozřejmě taková změna, kterou zaznamenám jen já, ale ono to pro ten lepší pocit kolikrát stačí. 

Celá pohádka má však jeden háček. Byť mi olej po prvních dnech opravdu seděl, z dlouhodobějšího hlediska neuspěl. Sice mi neucpával póry ani nedělal žádnou neplechu, ale zhruba po třech týdnech zase pro změnu začalo pleti něco neidentifikovatelného chybět. Přišlo mi, že je v některých místech i trochu sušší, taková bez života. Zkrátka volala po krému. 


Toto kolečko jsem několikrát zopakovala, abych vyloučila vliv jiných přípravků, ale vždy to byla stejné. Pár dní po nasazení oleje jsem byla nadšená, po několika týdnech zklamaná. Nakonec jsem ho odložila. 

Nabízí se použití jen občas nebo ho přimíchávat do krémů, ale zatím jsem se k tomu nedostala. Protože jak testuji zase jiné věci, tak nebyl čas to zkombinovat. A jelikož by se měl olej správně do půl roku spotřebovat, rozhodla jsem se ho využít i jinak.

Vlasy jsem rovnou zavrhla. Tam teď mám tu nejlepší péči a žádné oleje k tomu nepotřebuji, ale ještě tady mám sluníčkem a holením namáhanou pokožku celého těla. To jsem se v poslední době docela naučila a vyhovuje mi to. Vždy po oholení pokožky si ji namísto krému namažu olejem. Začínala jsem s Bi-oilem, který mi takto vyhovuje, ale říkala jsem si, že čistá přírodní varianta by mohla být ještě lepší. Hodně mi seděl ten meruňkový, ale už mi došel, a tak přišel na řadu právě argan.

Ještě jsem zapomněla zmínit, že moc hezky decentně voní, jako rozdrcené oříšky. Na pleti v pár kapkách jsem neměla problém, vždy se hezky vstřebal. Jenže na tělo dáváte přece jen větší množství a příjde mi, že je hodně hutný, těžký a dlouho mu trvá, než se úplně vstřebá. 

Třeba bych jinak mluvila v zimě, ale teď ve vedrech mi tolik nesedí a klidně bych se radši vrátila k tomu meruňkovému.


Vlastně jsem ani nechtěla, aby to vyznělo pro argan takto negativně, ale jednoduše řečeno, nenaplnil má očekávání. Mrzí mě to, ale budu raději v olejích bádat dál. 

Za poskytnutí produktu k recenzi děkuji zastoupení www.sagrada-natura.cz.

Co vy a arganový olej? Jaké s ním máte zkoušenosti a který olej obecně máte nejraději?

8 komentářů:

  1. Arganový olej se mi na obličej osvědčil nejvíc, ale nepoužívám ho každý večer, spíš po nějakém větším čištění, takže naštěstí si na něj moje pleť úplně "nezvykla" :)

    OdpovědětVymazat
  2. Ja argánový olej najradšej používam na vlasy, sú po ňom oveľa krajšie :)

    OdpovědětVymazat
  3. Já arganový olej kdysi používala na vlasy, ale hrozně mi je zatěžoval a nechával takové mastné a ztěžklé.. Takže ten u mě neuspěl. A co se týká používání olejů na pleť, tak já moc ráda používám olej jakoby místo séra, dohromady s krémem. Prostě napřed do pleti vmasíruju pár kapek oleje (teď mám od Nuxe) a pak dávám ještě krém. Mám dost suchou pleť a takhle mi to suprově vyhovuje :)

    Hanča
    since-2015.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  4. Kde jsi sehnala ten meruňkový olej? Myslím, že jsem někde četla, že se hodí k mastnější pleti, což já mám. Zatím používám jen kokosový a olivový olej. Kokosový používám hlavně po holení na vlhkou pokožku, taky na holeně, protože tam mám permanentně suchou pokožku. Někdy na vlasy, ale jen když druhý den nikam nejdu, protože i po smytí oleje šamponem jsou vlasy furt mastné, až po dalším umytí už je to dobré. Olivovým olejem se už docela dlouho odličuju, je snad ještě účinnější než různé olejové odličovače z drogerie, nejdříve jsem tím odličovala jen oči, ale nevyhovuje mi můj poslední odličovací gel - od Biodermy. Tak si celý obličej odlíčím olivovým olejem a když chci na oči těžší kalibr, použiju na oči kokosový olej.

    http://kliknisem.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Měla jsem konkrétně tenhle a byl fakt super
      https://www.elixi.cz/merunkovy-olej-na-suchou-pokozku-sanct-bernhard-100-ml-p43365/?cid=2432

      Vymazat
  5. Arganový olej jsem nezkoušela a tuto značku neznám. Já oleje na pleť používám od Saloosu :)

    OdpovědětVymazat
  6. Moc vám všem děkuji za komentáře.

    OdpovědětVymazat