úterý 22. října 2013

Moje sbírka parfémů

Parfémy, to byla po dlouhou dobu oblast, která mě z kosmetiky zajímala snad nejméně. Ne, že bych tedy žádné nepoužívala, ale tak nějak jsem si postačila s drogérkovým základem, plus jsem se tedy vyžívala v parfémech od celebrit. Jak na tom bylo nějaké zvučné jméno, hned jsem ho chtěla. Ale především, parfémy nebyla parketa, za kterou jsem byla ochotna dávat větší částky. 


V poslední době se ale i tohle zlomilo a já bych aktuálně chtěla vlastnit nejmíň tucet parfémů, a to už nejen z oblasti celebrit ( i když těch se asi nikdy nevzdám). Chystám pro vás také takový parfémový wishlist, ale dnes si povíme o tom, co už se mi třpytí doma na poličce. 

Chloé Chloé


Hlava
liči, pivoňka, frézie
Srdce
konvalinka, růže, magnólie
Základ
cedr, jantar, pižmo

Aneb od teď už věřím na lásku na první pohled (aspoň na poli kosmetiky :-D). Dobře víte, že se snažím najít ten pravý parfém už hodně dlouho. Před rokem jsem o tom napsala dokonce sérií článků, a i když jsem nějaké ty vítěze vydedukovala, k nákupu stejně nikdy nedošlo. A tak pátrání pokračovalo. Zkoušení desítek vůní, zkoušení na sobě, jeden den, druhý. Testování, jak se s vůni sžiji, jak ji vnímá okolí atd. A pak přijde ONA. Stačilo mi jedno lehké přičichnutí a já věděla, že je to ta pravá. A jak už to u lásky bývá, tam kde kvete, není prostor pro logiku. Víte, já fakt nemám ráda ty vůně, které milují masy. Nechci vonět, jako každá druhá. Inu, mám smůlu, protože přesně sem Chloé patří ( i když kolegyně z práce mi tvrdí, že na mně voní jinak a trochu atypicky). Opravdu bytostně nesnáším v parfémech konvalinky. A opět smůla, v Chloé jsou a mně je to opravdu fuk. V životě jsem nedala za parfém více než 500 Kč. A radši vám ani nebudu psát, kolik jsem za tuhle lahvičku dala, ale i tohle mi bylo jedno. Já jsem se prostě zamilovala. 
Těžko se mi popisuje, jak voní, protože složení a to, co ve finále cítím, mi přijde jako dvě naprosto odlišné věci. Já obecně nemusím květiny ve vůních, snad jen s výjimkou růže. Proto nějak nepobírám, jak se mi Chloé může líbit. Ale něco mě k ní prostě přitahuje. Je absolutně nepodobná všemu, co jsem dosud měla a možná i proto tuto změnu vítám. Vůně je to nasládlá, ale ne prvoplánově sladká. V závěru už je to potom, pro všechny vůně Chloé, typický pudrový finiš. Opravdu mi tady ten popis nejde, ale stejně si myslím, že ji všichni znáte.
Úžasná je na vůni také výdrž, která je jednoduše celodenní. I večer ji na sobě cítím stejně intenzivně jako ráno. A hlavně ji na mně cítí i druzí a pořád se ptají, čím to voním. Aktuálně jsou ostatní vůně upozaděny a já používám jen ji. Uvidíme časem, jak dlouho tato láska potrvá. Ale já věřím, že bude věčná. :-)

Escada Especially


Hlava
ambrette, hruška
Srdce
ylang-ylang, vodní tóny, růže
Základ
pižmo

Tuto Escadu jsem měla vyhlídnutou již delší čas, jen jsem čekala na příležitost, kdy ji sehnat trochu levněji. To se mi nakonec podařilo díky jedné mé čtenářce, a tak už i tento kousek mi říká paní. Tuto vůni jsem testovala v mém loňském parfémovém hledání a zůstala na druhém místě. I tato vůně je pro mě trochu neobvyklá. V úvodu je sladká, ale hlavní prim zde hrají růže. Ty mám ale v parfémech v poslední době docela ráda. Líbí se mi, že tato vůně je mix sladkých tónů, které jsou ale mírněny právě květinovou složkou. Celkově je to ale vůně spíše lehčí a hodí se na léto. To je také důvod, proč jsem ji nyní uklidila do skříně a o slovo se přihlásí zase až za pár měsíců. Pořád se mi sice líbí, ale prostě na ni v poslední době není nálada (nebo spíše prostor, který všem ukradla Chloé :-D)
Problémem je u této vůně výdrž, která je velmi slabá a zvládne sotva půl dne. To je na parfém, který se prodává kolem tisícovky, trochu málo.

Britney Spears Believe


Hlava
guave, mandarinka
Srdce
růžové pupeny
Základ
pralinka, ambra, pačuli

Believe je můj rekordman, protože je to vůbec první vůně, kterou jsem si koupila po druhé. Měla jsem ji asi před třemi lety, a teď nastal čas se k ní vrátit. Už jsem vám o ní několikrát psala, je to takové mé tekuté sebevědomí. Je určitě sladká, lehce kořeněná, hřejivá a prostě taková ,,jiná".  Nemůžu přesně říct, která ze složek už ní převládá, ale ovoce z první části moc cítit nejde. Už od začátku mi přijde, že převládá pralinková sladkost s trochou koření a vše to odlehčují právě růžové tóny. Je to dokonalá kompozice, která se hodí právě na zimní období.  Výdrž je perfektní, drží skoro celý den. 
Než mi přišla Chloé, používala jsem Believe každý den. Teď to trochu flákám, ale ta vůně za to nemůže. Navíc mi bude dělat společnost ještě hodně dlouho, protože jsem ji koupila ve 100 ml verzi. Jako bonus jsem trochu odlehčila peněžence, protože takové množství mě vyšlo na příjemných 400 Kč. 

Beyoncé Pulse


Hlava
curacao, hruška, bergamot
Srdce
orchidej, pivoňka, jasmín
Základ
dřevo, vanilka, pižmo

A na závěr už jen takový bonus. Tuto vůni jsem chtěla hrozně dlouho, ale pořád byla zbytečně drahá. Nakonec jsem ji sehnala na aukru za směšných asi 200 Kč. Ale bohužel, v momentě, kdy byla konečně moje, se mé voňavé preference trochu posunuly a nyní se mi vůně už moc nelíbí. Je taková trochu tuctová, hodně sladká, prostě bez nápadu. Moc se mi nelíbí ani balení. To víčko je hrozně velké, špatně se s ním manipuluje. Z vůně jde cítit už od počátku především vanilka. Prostě hodně sladká, ničím neinovativní vůně. Navíc skoro nic nevydrží. Téměř se vytratí snad do hodiny. Když si vzpomenu, že ji běžně prodávali i kolem tisícovky, tak se musím fakt smát. Používám ji teď v takové nenáročné dny, prostě abych se jí zbavila a už nikdy víc. Naštěstí tedy díky (ne)výdrži ji musím použít hodně a mizí rychlostí blesku. 

A příště tedy můj voňavý wishlist, která bude pěkně obsáhlý. Ježíšku, třes se. :-)

Dnes bych závěrem uspořádala menší anketku a zajímalo by mě, kolik vůní doma máte. To abych věděla, jestli je můj počet normální nebo ještě můžu s klidem nakupovat dál. :-D A samozřejmě mi můžete připsat i vaše favority. 

36 komentářů:

  1. Tak to bychom si asi nevoněly. :) Já jsem se přes to, co tu máš, pročichala přes hromadu svěženek až k absolutní klasice jako Chanel a Guerlain. Čím víc toho vyzkoušíš, tím více budeš rozeznávat vůní a budeš si tříbit vkus. Vlastně ti dost závidím, že to máš ještě před sebou. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je pravda, ten proces hledání vůně mě hrozně baví. Už teď u sebe cítím nějakou změnu, ale na Chanel to ještě stále není. Ten mi zatím vůbec nevoní, ale co není, může být.

      Vymazat
    2. Zkus Chanel Chance Eau Fraiche - ta se mi líbila dřív hodně, je taková svěží. No a když jsem byla u konce, už mě tak nebrala, zato jsem propadla Shalimaru. :)

      Vymazat
    3. to je jediná od Chanel ke které jsem ještě nečichala, tak jí někdy dám šanci. :-)

      Vymazat
  2. Vždyť Chloé není zas tak drahá :-) Z uvedených vůní mám doma Especially a mám ji také ráda. Beyoncé "parfémy" ovšem nesnáším, přijdou mi neuvěřitelně laciné a kýčovité. Tuctové ani ne, protože takový smrad/jako třeba Heat/se jen tak nevidí :-D

    OdpovědětVymazat
  3. Mamka má doma taky Chloe a hrozně nám voní. Objevila ji díky mě a teď už nepoužívá žádnou jinou voňavku. Chloe je prostě jiná než ostatní voňavky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je pravda, že je jiná, ale právě díky tomu ji používá tolik lidí a to ji trochu ubírá na lesku, což je škoda, ale stejně ji budu používat i já. :-D

      Vymazat
    2. mně se Chloé moc líbí, ale právě protože ji mají všichni jsem si vybrala Chloé Love, která je trochu jiná než klasika, a je taky moc krásná :-)

      Vymazat
  4. Tak jsem si spočítala parfémy a mám jich přesně ten tucet, o kterém píšeš :D... Mezi nimi i Chloé, která mě sice taky okouzlila, ale prostě to, že ji denně potkám na každém rohu, mi ji trochu ,,znehodnotilo". To samé mi vadí u Muglerovek...Alien a Womanity na každém rohu, i když dotyčným vůbec stylově nesedí. Aspoň že toho Angela kupodivu moc nepotkávám. Na jaro ale chystám koupit L'Eau de Chloé a na příští léto Chanel Chance eau tendre. Do té doby ale musím něco vypotřebovat, protože z toho množství mám už trochu deprese (a strach, že se mi něco zkazí - konkrétně Chloé je na to prý expert... ty ji máš koukám ale ještě krátce, když ti zatím nezkorodoval ten kov :D). Přes zimu teď budu asi hodně točit Bottegu Venetu, Ricci Ricci od Niny a Hypnose Senses od Lancome. Z léta mi ještě vydržela láska k Acqua od Cavalliho, ale v tomhle počasí je už divnej, tak ho asi schovám zase na léto.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak o tuctu ráda slyším, můžu nakupovat dál. :-) Také mi trochu vadí, když některé vůně mají všichni, ale u té Chloé to snad zvládnu. Já mám alergii třeba na Cool Water od Davidova nebo Lanvin, to jsou takové neoriginální vůně, které voní všem. Jinak Chloé mám opravdu jen několik málo týdnů, takže je ještě krásně čerstvá.

      Vymazat
  5. asi by sme si tiež nesadli, ja mám dosť slabý žalúdok na Chloe. nič v zlom ale je to veľmi ťažká vôňa a mne väčšinou keď niečo nesadne je vážne zle od žalúdka aspoň pol dňa. Prostredné 2 som ešte neskúšala ale nemám veľkú dôveru k Escade a Britney. Poslednú som si plánovala kúpiť ale ako som ju chodila ovoniavať do DM-ky, tak som sa jej akosi prejedla. Od Chloe naopak mám rada tú Love. Inak mám doma viacero toaletiek a parfumov, najradšej mám teraz Lanvin ME a Boss - Nuit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já to znám a vůbec se nezlobím. Také mám některé vůně, po kterých se mi dělá zle a jiní je přitom milují.

      Vymazat
  6. já mám docela citlivý čich, ale zrovna voňavky moc rozlišovat neumím, asi nějaká porucha :D opravdová parfémová láska se mi stala tak nějak před rokem, kdy jsem v kině dostala vzoreček City Rush od Avonu (!!!!! ano od Avonu :D) a říkala si, že jsem nic božejšího nikdy necítila. Navíc i reklama byla lákavá, miluju velkoměsto :) bohužel, když jsem vůni konečně dostala, zjistila jsem, že od vzorečku se hodně liší, jakoby byla naředěná. A teď už mi nevoní vůbec, dokonce mám pocit, že trochu zkysla. (ačkoliv to je moje vada, ostatním voní normálně)
    K narozeninám jsem dostala Hippie Soul od B.U., voní docela hezky, ale bojím se, že ze mě cítit nejde. Miluju takové typicky sladké vůně, skoro až bombonové, ale ty nikde nemají, ach jo :D
    Ještě stojí za zmínění, že jsem si opravdu moc přála aby mi voněla Killer Queen od Katy Perry nebo nějaký z nových parfémů od Bourjois, protože ty obaly! <3 ale bohužel.
    Jednou si ale koupím nějaký úžasný a úžasně drahý parfém, já to vím! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ke Killer Queen jsem čichala nedávno a vůbec mě neoslovila. Je taková tuctově těžce vanilková. bourjois mě podle obalů také lákají, ale ještě jsem je nepotkala, tak nemůžu soudit.

      Vymazat
  7. Chloé jsem nosila v nácti a hrozně se mi převoněla, vždy mi to přišlo jako vůně na starší ročníky a teď ji nosí přítelova mamka a musím říct, že jí opravdu sedí. Especially mám doma miniaturku a neuvěřitelně mi smrdí, asi bychom si naše nosy moc nesedly. Obecně i když mám neomezený přísun vůní od sephorácké sestřenky mi parfumerkové vůně nevoní, z půlky mám migrénu a sama se voním raději vonnými oleji nebo jen nějakým lehkým tělovým sprejem. Nebo mými milovanými výjimkami od Guerlaina a Niny Ricci.

    OdpovědětVymazat
  8. momentálně mám doma čtyři, střídám je jenom podle ročních období... teď na podzim mám Coco Mademoiselle, v zimě přijde na řadu fialové DKNY jablko (DKNY by night), na jaře už musím dopotřebovat to zelené, protože už ho moc nemusím, nějak je všude přejabkováno :) a v létě si kupuju letní limitky Calvin Klein.
    Chloé jsem zkoušela u přítelovy mamky a voněla mi, pak mám asi milion dalších favoritů, ale stejně se pak nějak nedokopu k tomu si je koupit...ale musím najít nějakou jarní náhradu! flakonem mě teď zaujal Moschino Cheap&Chic Petals, musím ho jít ovonět :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Coco Mademoiselle si plánuju pořídit už dlouho, teď jsem si obednala tester, abych viděla, jak si sedneme. Objednala jsem si ještě dalších jedenáct odstřiků, právě jsem ve fázi hledání toho pravého, nadčasového, už dospěláckého parfému na zimu :). Jinak DKNY Be delicious a taky Red delicious mi moc voní, měla jsem obě.

      Vymazat
    2. Tak to já s vámi holky na vlně moc nepůjdu. Pravda, coco mademoiselle je jediná od Chanel, co se mi líbí aspoň trochu, ale pro sebe bych ji zatím nechtěla. a jablíčka ve všech svých proměnách se mi také nelíbí.

      Vymazat
  9. No já jsem žabař, mám akorát dvě vůně. Na léto toaletku Yves Rocher Zelený čaj (tu miluju) a na zimu Diesel Fuel for Life Unlimited. Ale už mě nějak nebaví a poohlížím se po něčem jiném.
    Kdysi jsem se takhle zamilovala do Givenchy Hot Coture, bohužel mi po druhém balení přestala vonět :-(

    OdpovědětVymazat
  10. Ani jeden neznám, ale konečně musím někdy vyzkoušt legendarní Chloe! :)

    Jane´s colours

    OdpovědětVymazat
  11. Já jsem mívala období, kdy se mi na poličce tyčilo klidně pět, šest flakonků s vůněmi:-). Teď mám jednu, L'Instant de Guerlain, a ten med s kytkovým závojem mě baví, včetně toho, že je spíš mýdlovější a není tak řvavá

    OdpovědětVymazat
  12. Ani jeden jsem doma neměla, s Chloé si nějak nerozumím, a ani mě to moc netrápí. Já se zase stádně sesedla s La vie est belle, ta vůně není nijak úžasná a výjimečná, ale je mi strašně příjemná. :)
    Jinak jich mám doma momentálně... cca 6, když nepočítám ty, které skladuju čistě ze sentimentu a nebudu se tím už vonět asi nikdy. :)
    A strašně toužím po vůni Un jardin sur le Nil od Hermés, a asi by se mi z téhle kolekce líbily i ty ostatní... Achjo... :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. La vie je nádherná a mně osobně přijde zajímavá. hodně těžká, sladká, ale prostě jiná. problém je v tom, že je krásná do té doby, než si ji dám na sebe. :-D nějak jsme si nesedly. ale kdybych nevěděla, co s penězi, tak si ji koupím jako osvěžovač vzduchu. když je jen tak ve vzduchu, tak mi přijde úžasná.

      Vymazat
  13. Ani s jedním nemám zkušenosti, ale mám doma 3 které jsou moje favoritky :)) Také bych chtěla vyzkoušet Chloe :))

    http://www.style-and-smile15.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  14. Nooo, tak jsem šílenec, to říkám dopředu, mám 39 miláčků... Tím myslím opravdové a kvalitní toaletky či parfémy... nevlastním nic od Avon, Oriflame, nic z drogérie a nic podle celebrit...

    Miluju je všechny, mají svou speciálně na zakázku udělanou poličku v koupelně ve tmě a tam bydlej... asi uvedu svých 5 nej
    - největší láska ze všech je jednoznačně Paco Rabanne black xs, před koupí rozhodně vyzkoušet, je to těžší vůně
    - Versace New Woman svěží, energická...
    - Cacharel Amor Amor - toto je taky docela těžší vůně, nic romantického, jak by se mohlo zprvu zdát
    - Armani Acqua di gio - prostě vodnička
    - Narciso Rodriguez For Her - další speciálka, kterou nedoporučuju kupovat bez vyzkoušení

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak tomu říkám moc pěkný počet. tak vysoko se snad nedostanu :-D z tvé nabídky znám Amora, ten se líbí sestře, také bych s ním asi neměla problém. naopak třeba acquq di qio mě vůbec nebere, mně to přijde hrozně fádní. po ostatních tvých tipech se porozhlédnu.

      Vymazat
  15. Tak já mám doma ve sbírce taky 40 parfémů a pořád se mi to zdá málo :-) chtěla bych jich více.Jiným se voním ráno když jdu ven a jiným večer :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. no a jak se píše tady přede mnou,taky nemám parfmémy značky Avon,Oriflame atd.drogerie.ale mám tam vůně od YSL DK Salvador Dali atd :-)

      Vymazat
  16. já mám doma asi kolem 15ti vůní, ale ne že bych si neuměla vybrat i těch 40 :D teď když se ochlazuje se u mě na první místo dostal parfém Lancome La Vie est Belle.
    Verča :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jak už jsem psala výše, La Vie se mi hrozně líbí na druhých, ale na mé kůži se bohužel nějak pokazí a prostě to nefunguje. můžu ti ji jedině závidět. :-)

      Vymazat
  17. Máš velmi dobrý vkus, chválím výběr parfémů. Já to mám naopak, parfémy pod 1000 Kč moc nekupuji. Jsem parfémový maniak, klidně bych každý měsíc kupovala jinou. Ale jak říkám, na to, že parfémy nejsou tvou parketou, tak super výběr.
    Snad nevadí, když dám odkaz na blog, já se parfémům dost věnuji, třeba se inspiruješ
    http://mojerecenzekosmetiky.blogspot.cz/search/label/Parf%C3%A9my

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. děkuji za pochvalu a na blog se určitě mrknu, zajímá mě teď veškerá inspirace kolem parfému.

      Vymazat
  18. Moc vám všem děkuji za komentáře. Jsem ráda, že se strhla taková debata a ráda jsem si přečetla o vašich voňavých preferencích.

    OdpovědětVymazat
  19. já nejraději escadu, i se mi líbí nápaditý obal!!

    OdpovědětVymazat
  20. Krásný článek :), já většinou používám jen jednu vůni a pak hned kupuji další, ještě mě žádná nezaujala na tolik, abych si jí koupila znovu, teď momentálně mám dvě a nejvíc jsem měla rozdělané asi čtyři. Ráda voním každý den stejně s tím, že za čas to změním :).

    OdpovědětVymazat
  21. pekny clanok, chloe a escada su aj u mna v topke :)

    OdpovědětVymazat