úterý 24. září 2013

Zaměřeno na deodoranty

Obvykle používám antiperspiranty, protože jsou prostě funkčnější a zvlášť v létě raději risknu nějakou tu spornou hliníkovou sůl, než zapáchat a obtěžovat lidi v MHD, jako to mnozí umí. Jenže léto je nenávratně pryč a já jsem si říkala, že na nějaké ty méně náročnější zimní dny to můžu klidně odlehčit a postačí mi nějaký deodorant. 
Aby bylo úplně jasno, na úvod menší opáčko, u kterého věřím, že mnozí z vás to dobře znají, ale často se to stále plete, a jak se dočtete níže, občas to neví ani samotné firmy, co vlastně prodávají.

antiperspirant - zabraňuje pocení i zápachu, obsahuje hliníkové soli
deodorant - omezuje zápach, neobsahuje hliníkové soli.

Koupila jsem si hned dva kousky, které hlásají, že jsou deodorant. Jeden je super a v druhém případě jsem sáhla šeredně vedle.


Yves Rocher


Yves Rocher nabízí libé složení pro všechny odpůrce jakýkoliv sporných látek. Tento deodorant je nejen bez hliníkových solí, ale také parabenů a alkoholu. Vybírat můžete z mnoha parfemací. Nevím teď přesně, kolik jich je, ale myslím, že je jich až deset. V prodejnách mají testery, takže je můžete předem očichat a vybrat si tu variantu, která vám nejvíc sedne. Povětšinou jsou dost parfemované, takže já jsem měla docela problém, protože jsem chtěla něco nenápadného a nevtíravého. Nakonec jsem se rozhodla pro laoský lotos, který voní velmi jemňoučce květinově a vyhovuje mi.
Deodorant je tekutý a aplikuje se pomocí kuličky. Není to sice můj nejoblíbenější způsob pro nanášení, ale v poslední době mám nějakou tu kuličku pořád, takže jsem na ně zvyklá a nemám s tím vyloženě problém. 
Aplikace je tedy velmi jednoduchá, stačí párkrát projet podpaží a je hotovo. Deodorant rychle zasychá a nemám s ním žádný ulepený pocit. Stejně tak se mi nestalo, aby zanechával jakékoliv stopy na oblečení.


A jak je to tedy s účinkem samotným? Musíte k tomu prostě přistupovat jak k deodorantu, který už ze své podstaty antiperspirant nenahradí. Tak je tomu i v tomto případě. Nějakého výrazného pocení jsem si tedy nevšimla, ale k večeru už bylo podpaží lehce cítit a volalo to nutně po sprše. Ale co by člověk pro dobrý pocit, že na sebe nedává hliníkové soli, občas neudělal. Aktuálně ho kombinuji s Rexona Maximum Protection aneb jeden den extrémní dávka soli, druhý den stoprocentně bez soli. Případně, pokud vím, že celý den budu doma nebo skočím maximálně na krátký nákup, tak mi deodorant také bohatě stačí. 
Celkově jsem tedy velmi spokojena a pro zimní klidnější dny je to pro mě ideální pomocník. Plánuji si ho koupit znovu. Cena je 85 Kč za 50 ml a bohužel je na tom ten jejich slavný zelený bod, takže na něj nejde uplatnit žádná sleva.

Babaria

Babaria je u nás méně známá značka. Alespoň já o ní donedávna neměla ani potuchy. Narazila jsem na ni náhodou, když jsem hledala nějakou kosmetiku s aloe vera. Babaria mi byla hned sympatická a já plánovala, co všechno od nich vyzkouším. Jako první jsem vzala právě deodorant, protože byl zrovna ve výprodeji za polovinu. Kupovala jsem ho na internetu a v popisu se o něm psalo čistě jako o deodorantu. To samé najdete i na samotné lahvičce. Úsměv mi zatuhl až při luštění složení. Nejsem sice žádný velký odborník, ale aluminium chlorohydrate podle mě nějaký ten hliník určitě bude. Takže jedno obrovské mínus na úvod. Ne že bych tedy měla nějaký problém to používat, anitperspiranty se solemi používám běžně, o to vůbec nejde. Jde o princip a když značka samotná má problém v kosmetickém názvosloví a neví, co prodává, tak je něco špatně. Mé sympatie k této značce byly rázem pryč. Bylo však mnohem hůř.


Deodoranty a antiperspiranty ve spreji mám ráda ze všeho nejméně, ale občas po nich tak jako tak sáhnu. Tohle je ale peklo. Při sebeopatrnějším zmáčknutí se z láhve vyvalí bílá oblaka čehosi. Na kůži se poté usadí celkem výrazné bílé cucky. A je úplně jedno, jestli to na sebe stříkám z deseti centimetrů nebo půl metru. Důkazem pro to může být to, že ty odporné bílé cucky jsem poté našla i na podlaze. Samotná účinnost je poté velmi žalostná. Nechrání to absolutně vůbec, a to před ničím. A to to má podle složení nejen hubit zápach, ale také zabraňovat pocení. Ani náhodou. I s výše zmíněným Yves Rocher se cítím lépe daleko delší dobu. 
Nebudu vás napínat, tahle věc letěla po pár pokusech do koše a získává ode mě nominaci na nejhorší výrobek roku.
Kupovala jsem jej na www.parfums.cz za 55 Kč, normální cena je ale 105 Kč. Vyhněte se tomu ale obloukem, jsou to vyhozené peníze!

Máte nějaký tip na skutečný deodorant a také vás rozčiluje, že firmy občas neví, co prodávají?

9 komentářů:

  1. Mě deo z YR sice celkem voní, ale vůči kuličkovému aplikátoru mám dost silnou averzi.. Já teď používám přírodní levandulový deodorant a jsem spokojená. Účinky bych ho přirovnala k Rexoně. S tou jsem se také každý den musela osprchovat..
    Wonderfull Today

    OdpovědětVymazat
  2. Já deodoranty moc nepoužívám... A když už, tak pánské Old Spice. :))
    Nějaký kuličkový od YR jsem taky měla, byl docela fajn, ale... já prostě ty kuličky nemám vůbec ráda.
    Ale tedy ten druhý, to zní jako pořádná katastrofa, píšu si na seznam toho, co nikdy nekoupit. :)

    OdpovědětVymazat
  3. YR mám se zeleným čajem a nejsem moc spokojená, přijde mi, že ta vůně pach potu jen podpoří :(. Takže já se raději spoléhám dál na antiperspiranty, ostatně ono nebylo zatím dokázáno, zda ten hliník něco způsobuje či ne.

    OdpovědětVymazat
  4. Babariu jsem neznala a díky tobě po ní nebudu toužit, jak to u mě s nově objevenými značkami bývá:D Já mám nejraději deodorant od Baley, stojí asi 22 kč, má takovou tu fresh vůni a vejde se do každé kabelky, i do té nejmenší.

    kissabee.blospot.cz

    OdpovědětVymazat
  5. Kuličkové nemám ráda :D

    http://www.style-and-smile15.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  6. Děkuji vám všem za komentáře. :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Ja som videla od Babarie len guľôčky no neskúšala som ich ešte a už asi ani mebudem😀. Inak som už vyskúšala asi všetko komerčné a nič moc teda. Odporučiť môžem z tých hliníkových Fenjal guľôčku,Rexona Maximum,Dove Powder soft spray a prírodné CD HAPPY DEO rozprašovač a guľôčka, Balea breezy touch rozprašovač,Sebamed balzam guľôčka,Borotalco tuhý a úplne najviac, najlepšia prírodná kozmetika na svete Nuxe Body dezodorant guľôčka je top!!!!

    OdpovědětVymazat