středa 25. září 2013

Kosmetická gramatika 3

Po delší době jsem tady s pokračováním gramatického seriálu. Poctivě jsem sbírala kosmetické hrubky a jelikož jich mám opět docela dost, je čas se s vámi o ně podělit. Hned na úvod se vám ale přiznám, že i když primárně tipy sbírám na jiných stránkách, tentokrát tady bude hned několik chyb, které jsem udělala já sama. A díky bohu za anonymy, kteří jsou v gramatice zběhlejší než všechny blogerky dohromady, kteří mě vždy neopomněli ,,taktně" naznačit, že mám něco blbě. :-) Ale kolikrát měli fakt pravdu, takže zpytuji svědomí a jdu si především zamést před vlastním prahem...



Kůže, pleť a pokožka aneb kam co vlastně mažeme
Začneme zlehka. Zde se nejedná o žádné hrubé chyby, ale spíše o menší rozdíly, takže spíše jen tak pro zajímavost. 

Kůže - je orgán pokrývající tělo obratlovců, říká aspoň učený slovník. :-) Dalo by se o tom napsat více chytrých řádků, ale nebudu vás zbytečně nudit. Kdo dával v biologii pozor, určitě vše ví (a kdo tam spal, stejně jako já, tak aspoň něco málo tuší :-D). Zmíním jen to, že kůže se skládá ze tří vrstev - pokožka, škára a podkožní vaziva. Laicky řečeno, kůže je vlastně takový obal, který chrání naše tělo.

Pokožka - je tím pádem pouze jednou vrstvou kůže, a to právě tou svrchní. Laicky řečeno, je to ta část kůže, kterou vidíme a na co můžeme sáhnout.

Pleť - je synonymem pro pokožku. Je však zažito, že o pleti se mluví v souvislosti s obličejem a o pokožce v souvislosti s celým tělem.

Tvrdě nabyté zkušenosti
Konečně se dostáváme k ukázkové hrubce, která je páchána docela často. Jak už je v češtině zvykem, existuje nabýt i nabít, jen si musíme dávat pozor, v jakém kontextu co použít.

Nabýt - znamená získat, a to hmotné i nehmotné věci. Nabýt můžeme majetek, ale také zkušenosti, sebedůvěru nebo určité postavení v práci.

Nabít - znamená natlouct. Zde je jednoduchá pomůcka. Vše co je spojeno s násilím, je s měkkým ,,i" - bít, nabít, přibít, ubít, zabít. Aby to ale nebyla taková hračka, spadají sem ještě věci, které zarážíme, napěchujeme nebo doplňujeme někam. Například nabíjet baterku.

Skončit nebo zkončit?
Pro jednou to nebudeme komplikovat nějakými výjimkami. Vždy a ve všech případech se píše skončit. Slovo zkončit neexistuje!

Není kůra jako kúra
A nyní jedna moje lahůdka. Nějak si matně vzpomínám, že jsem o rozdílech mezi kůrou a kúrou slyšela, ale nějak se mi to vypařilo z hlavy. Důkazem toho byl jeden můj článek, kde jsou vám asi desetkrát zopakovala kůru, i když jsem mluvila o kúře. :-D Ale slibuji a přísahám, že už v tom mám jasno a chybovat nebudu.

Kůra  - je něco jako kůže, akorát u neživotných věcí. Je to svrchní vrstva například stromu nebo pomeranče.

Kúra - je dle chytrých slovníků ,,soustavné léčení". Například lázeňská kúra, očistná kúra, vlasová kúra.

Manikúra je taky kúra
Ten kroužek nad ,,u" mi v poslední době opravdu dělal problémy. To je tak, když vás někdy ve druhé třídě naučí, že uprostřed slova se dlouhé ,,u" píše vždy s kroužkem a teprve až později na vás vychrlí hromadu výjimek. A kdo se v tom má potom vyznat! 
Takže tedy manikúra i pedikúra vždy zásadně s čárkou. A je tomu právě tak, že je to odvozeno od slova ,,kúra", které je vysvětleno výše. 

Holt ti vzdávám hold
Na závěr malý objev, aby z tohoto článku měli něco i vševědoucí  anonymové. Jsem si totiž plně vědoma toho, že to píšu blbě, ale ještě mě na to nikdy nikdo neupozornil. (Takže teď si asi budu muset znovu přečíst celý můj blog a opravit to.) Na tohle jsem narazila náhodou, když jsem hledala podklady pro výše zmíněné jevy a jelikož se s holt a hold docela potkávám a používám, tak jsem článek rozklikla a nestačila se divit. Jelikož mi blogger a také word slovo holt podtrhává, nabyla jsem dojmu, že je to špatně a všude začala automaticky cpát hold. Jenže ve finále je to všechno úplně jinak. Správně je holt i hold, akorát pokaždé v jiném kontextu. A blogger s wordem si na holt stěžují proto, že je to slovo hovorové, nikoliv však chybné. 

Hold - je jiným slovem pocta. Používáme ho tedy v těch případech, kdy chceme někomu složit poctu, ocenit ho. Vzdávám hold všem kosmetických produktům, které mě dělají krásnější.

Holt - je hovorový význam pro slova zkrátka nebo prostě. Holt ten šampón za to nestojí. 

Pro dnešek toho už raději necháme, ale už teď jsem si nechala nějaká ,,zlobivá" česká slova do zásoby, takže o čtvrté pokračování kosmetické gramatiky určitě nepřijdete. I když si totiž myslíme, jak dobře svůj jazyk známe, ten nás nikdy nepřestane překvapovat a utvrzovat v tom, že se stále máme co učit.


Co říkáte na dnešní výběr? Znáte všechno nebo vás něco překvapilo?

18 komentářů:

  1. Cestinu pomerne ovladam, i pritel mi dava kontrolovat bakalarky apod, ale i tak se clovek samozrejme muze seknout. Ale kdyz obcas vidim chyby v takovych zakladnich slovech a je jedna za druhou,to je az smutny.

    OdpovědětVymazat
  2. Sice nejsem anonym, ale nedá mi to: zběhlejší, ne sběhlejší :) Ale sama nemám co říkat, taky je spousta věcí, který píšu špatně. A určitě je super, že si dokážeš zamíst před vlastním prahem a uznáš, že taky nejsi dokonalá, místo abys jen opravovala ostatní ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No vidíš, a to fakt není dobrá vizitka napsat něco takového zrovna v tomhle článku. :-D už je to opraveno a mám další slovo do sbírky pro další díl. správně je zběhlejší i sběhlejší a opět každé v jiném kontextu, ale zrovna tady v textu jsem to měla špatně. už je to opraveno.

      Vymazat
    2. zamíst- zamést ;D

      Vymazat
  3. Super! I když pracovně dělám korektury textů, na blogu a vůbec internetu to neřeším a chtěla bych se to naučila. Jenže já jak zasednu mimo práci za klávesnici, jsem hned v režimu offline a nemyslím na to. A to se divím, že píšu čárky a háčky, které v běžné komunikaci s kamarády vynecháváme. Nechápu, že dokážu psát zároveň kamarádce na icq bez diakritiky a tady komentovat s, aniž bych na to nějak myslela :-) A já jsem typický překlepář jsem v 90% případů napíšu jsme, tam tma,... píšu hrozně rychle a když občas vzhlédnu, nestačím se divit. A pak mě/mně, ne, že bych pravidla neznala, už jsem odvykla si je při psaní říkat a pozastavit se u tohohle zájmena. A našla bych toho určitě víc, snažím se to pak opravit, ale je mně to vlastně trochu jedno, vím, že to umím, když je potřeba, nikdy jsem korekturu nedostala zpátky, tak to tolik neřeším.

    OdpovědětVymazat
  4. Překvapilo mě, jak jsi blbá.

    OdpovědětVymazat
  5. Mě dráždí tip-typ, tip jako návrh, typ jako druh... To často píšou nejen blogerky špatně, ale stane se...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem si všimla a dráždí mě to:D

      Vymazat
    2. Pravda, to je velmi častá chyba. Psala jsem o ní v prvním díle.

      Vymazat
  6. Tento typ článku mám ráda, jsem ráda, žes napsala další "díl", dost mě baví:) Je pravda, že články se těmito chybami jen hemží, ale zkrátka se stane, že člověku něco ujede, sama občas objevím nějakou šílenou hrubku v klidně pětkrát kontrolovaném článku. Moje specialita je mě/mně, naštěstí jsem se už snažila u tohoto slova zastavovat a zopáknout pády:D

    OdpovědětVymazat
  7. Fajn článek, tyhle věci si lidi vážně hodně pletou a ani nad tím nepřemýšlejí. No, já, když se na to přímo explicitně nezaměřím, tak jsem občas schopná napsat opravdu klenoty (hlavně ve slovech na ví - často píšu "výko", "výkend"... :D).
    Hlavně mám problém, že v mnou psaném textu moc chyby nevidím, ani po nějaké době... Ale snažím se.
    Ujet to může každému, ale někdy je na jednom řádku pět hrubek, to už většinou nevydržím. :)

    OdpovědětVymazat
  8. Nepřekvapilo mě nic, ale přijde mi, že takovýhle přehled chyb se vždy hodí :))

    OdpovědětVymazat
  9. Já si to nemůžu odpustit - jsou to pravopisné chyby, ne gramatická. Gramatická chyba vzniká z neznalosti systému, je to to, co dělají třeba cizinci („hodná pes“); v zásadě je to tak, že pokud to slovo zní v obou verzích (tj. správné i špatné, viz nabýt/nabít) při vyslovení stejně, jde o chybu pravopisnou, pokud je tam rozdíl, bude to chyba gramatická. ;)
    Jinak manikúru/manikůru vyřešili v jedné ulici, kterou často chodím, tak, že inzerují manikúru a pedikůru. :D
    Eliška

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc za upřesnění gramatiky a pravopisu. a manikúra s pedikůrou pobavila. Prostě ať si každý vybere. :-D

      Vymazat
  10. Pro mě je tedy ponaučení "hold a holt" jelikož mi variantu s T chrome také věčně podtrhává, psala jsem tedy "hold mi ten šampon nevyhovuje" a to je asi docela blbost :D, tak si na to dám teď pozor :).

    OdpovědětVymazat
  11. Nápad článku je podle mě zajímavý, když člověk pak někde čte ty hrubky, má sto chutí na ně majitele/ku blogu upozornit, i když to nakonec neudělá, protože nechce být šťoural. Ale bohužel, sekne se občas každý. :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bohužel znám blogy, kde nejde jen o "seknutí se". Na ty už ani nechodím, protože mě to neuvěřitelně dráždí. Určitě taky semtam chybu udělám, ale vadí mi, když někdo něco uveřejní a vypadá to, že si svůj výtvor ani nepřečetl...Tenhle blog k tomu naštěstí nepatří, to by mě kvůli jeho obsahu mrzelo :D

      Vymazat