pondělí 19. března 2018

Kosmetika s vitamínem C a AHA kyselinami

Dnes se podíváme na pomocníky v péči o pleť. Kde jsou ty časy, kdy mi stačil jeden odličovač a jeden krém. :-) Čím je pleť starší, tím je náročnější a já se pouštím i do věcí, na které bych dříve nesáhla. A tak jsem v poslední době začala lehce experimentovat s AHA kyselinami a vitaminem C. Našla jsem pár kousků, které rozhodně stojí za pozornost. 


Nerada bych se pouštěla do nějakých hlubších chemických úvah. Jsem také jen běžný spotřebitel a sáhodlouhé diskuze o složení přenechám jiným. Jen v krátkosti, AHA kyseliny odstraňují odumřelé buňky z pokožky a ta je poté o poznání jemnější, prozářenější a funguje to i na drobné pigmentové skvrny či jiné diskolorace pleti. Vitamin C umí pleť taktéž prozářit a barevně sjednotit. Navíc (údajně) vyhlazuje vrásky, má antioxidační účinky a zvyšuje tvorbu kolagenu. U produktů s těmito látkami byste si shodně měli dávat pozor na sluníčko, respektive zvýšit UV ochranu v dalších přípravcích.

I to je důvod, proč stále přistupuji k těmto produktům s velkou pokorou a testuji je opatrně. Navíc jsem se do toho pustila přes zimu a myslím si, že v létě trochu uberu. Na druhou stranu, po dlouhodobějším používán a prostřídávání dnes uvedených přípravků můžu říct, že mám pleť barevně sjednocenější a například mi výrazněji vybledly pigmentové kruhy pod očima, které se mi udělaly tak dva roky zpátky. Pořád tam jsou, ale trápí mě o poznání méně. 



A teď už ke konkrétním produktům. Začneme tonikem od Alciny právě s AHA kyselinami. Tento produkt mě hodně zaujal, navíc mnoho blogerek si ho nemohlo vynachválit. V první řadě je to funkční tonikum. Akorát tedy, co mě trošku štve, tak se nesmí používat na oči. Což dá samozřejmě rozum díky kyselinám. Ale já jsem zvyklá používat tonika právě i na dočištění a osvěžení očí. A tak jsem vždy musela použít dva tamponky, jeden s Alcinou na obličej a druhý s jiným tonikem speciálně na oči. 





Tonikum se ale jinak používá velmi příjemně. Krásně citrusově voní, do pleti se rychle vstřebá a vůbec nelepí ani nedělá jinou neplechu. Pleť je poté krásně hladká. 

Upřimně musím říct, že jsem po všech těch jásavých recenzích čekala trošku výraznější efekt. On je však ve finále jen velmi decentní. Přisuzuji to tomu, že jsem léta zvyklá používat pravidelně tonika, a ta sama o sobě také ledacos zvládnou. Na druhou stranu, zkoušela jsem Alcinu několikrát vysazovat a zase vracet do odličovací rutiny a nakonec jsem se přistihla, že jsem se na ni vždy začala těšit a ten rozdíl tam prostě je. 

Těžko se to popisuje, ale pleť je prostě spokojenější, hladší a rozzářenější. Skin Manager bych brala jako takový začátečnický produkt, pokud chcete s něčím podobným začít. Ta změna je opravdu jen decentní, na druhou stranu vám to opravdu neublíží a pleti může jedině pomoct. Cena je kolem 250 Kč a za mě určitě ano. (PR produkt)



Zůstaňme u kyselin a podívejme se na sérum od Kiehls. Měla jsem jen vzoreček, ale vydržel mi tak na deset dní, navíc tady jsou ty účinky viditelné téměř okamžitě. Oficiálně je to mikro peelingová péče, ale nemusíte se bát žádných mechanických zrníček, je to čistě jen lehoučké sérum, které použijete klasicky pod noční krém. 



Stačí toho dvě tři kapky, rychle se to vstřebá a je tedy pravda, že pleť lehounce brní. Ale je to o zvyku a po pár dnech vám to ani nepřijde. Účinky jsou opravdu výrazné a vidíte je vlastně okamžitě. Pleť je ze dne na den jiná. Velmi jemná, rozzářená, mladší, jako byste se vrátili o pár let zpátky. Byla jsem z toho opravdu nadšená. Na druhou stranu mi to přišlo trošku jako dryák a po asi pěti dnech jsem si dala pauzu a druhou část vypotřebovala zase až po nějakém čase. Při pravidelnějším používání jsem měla pocit, že je ta pleť sice super krásná, ale přišla mi taková zranitelnější, obroušenější, tenčí...Myslím si, že je to typ produktu, který ocení především majitelky starší pleti. Dokážu si představit, že třeba za deset let bez tohoto séra nedám ani ránu. I nyní mám chuť ho tu a tam použít, ale není to pro mě denní chleba. Zatím jsem na to vyzrála tak, že jsem si vzala další vzoreček, tentokrát deluxe verzi, která má 4 ml, takže mi to vystačí opravdu na dlouho. Plné balení zatím nepotřebuji. Na druhou stranu, pokud toužíte po opravdu výrazné korekci pleti a trápí vás třeba nějaké pigmentové skvrny, tohle by pro vás mohlo být fajn. Cena je vyšší a plné balení vyjde na 1490 Kč. 



Přejděme k vitamínu C. I ten mi na obličej vyhovuje a vždy jde vidět rozzáření a sjednocení pleti. Na druhou stranu mi přijde o kapku agresivnější. Vidím to vždycky na těch svých kruzích pod očima. Po AHA kyselinách mi přijdou světlejší a zklidněnější, naopak po bezprostředním použití céčka jsou vždycky vystouplejší. 

Aktuálně používám mikro peelng od The Body Shop. Měla jsem od nich kdysi jednorázový pytlíček produktu ze stejné řady a byla jsem z něj nadšená a hledala jsem ho v plném balení. Jenže asi nějak neexistuje či co. Ale tato tubička by mu měla být nejpodobnější. 

Peeling by se měl používat jednou týdně, ale já po něm sahám méně často a naučila jsem se na něj spíše příležitostně, když vidím, že je pleť hodně unavená a mdlá, třeba po náročném dni. Tohle ji dokáže okamžitě nakopnout. 





Konzistenčně je to taková pastička s jemnými zrníčky. Řekla bych spíš pískem. Nejsem zastáncem hrubých peelingů na obličej, takže tohle mi bohatě stačí. Je to velmi příjemné, navíc to krásně voní jako pomeranče. Obličej s tím vždy promnu a vše smyji. Jak už jsem psala výše, výsledek je okamžitý. Pleť je taková probuzená, rozzářená, jemná. Je to opravdu takový můj pomocník v boji proti unavené pleti. Cena je kolem 550 Kč. 





Na závěr vám jen tak pro formu přidávám tonikum Bourjois. Viděli jste ho u mě už asi tak milionkrát. Používám ho pravidelně asi pět let a byl to vlastně první produkt, u kterého jsem s céčkem začala koketovat. Ale uznejte, že zrovna v tomhle článku chybět nesmí. 

Je to úžasné tonikum, které plně zvládá svoji základní funkci a k tomu navíc je pleť při pravidelnějším používání viditelně sjednocenější. Cena kolem 150 Kč. 

Jak už bylo řečeno, nejsou to produkty ze základní výbavy v péči o pleť, ale pokud vás trápí akné, jizvičky, pigmentové skvrny nebo s věkem vrásky, jsou to úžasní pomocníci. A určitě je nepotřebujete všechny, ani já jsem ty produkty, byť jich mám více, nikdy nepoužívala současně, ale střídala jsem je. Pořád k nim chovám velkou pokoru a zacházím s nimi opatrně, tak aby mi sloužily, nikoliv škodily. Sama je rozhodně budu používat i nadále a prozkoumávat další a další alternativy. 

Co vy a podobné produkty? Máte s nimi zkušenost? 

5 komentářů:

  1. Super článek. Zajimalo by mě tonikum bourjois, zdatak vysusuje. :) diky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. s vysušováním u tonika nemám vůbec problém. Naopak, nemá v sobě alkohol, takže pleť spíš příjemně hydratuje.

      Vymazat
  2. Tonikum od Bourjois jsem měla a dávám deset bodů z deseti, bylo skvělé, zase si je někdy budu muset objednat a zkusit bych chtěla i tonikum od Alciny, už jsem na ně slyšela více chvály:-)

    OdpovědětVymazat
  3. Fantastic post!
    Kisses .
    Dilek ...

    OdpovědětVymazat
  4. Moc vám všem děkuji za komentáře.

    OdpovědětVymazat