pondělí 16. května 2016

Čisticí kartáček Lirene

Čisticí kartáčky se staly odličovacím hitem a není značky, která by jej neměla v nabídce. Já jsem se k testování této vychytávky nikdy moc neměla, protože obecně mokrý způsob čištění pleti nepatří k mým oblíbeným. Ale znáte to, zvědavost je nakonec silnější, takže když jsem v lednu na akci Lirene dostala jejich kartáček, neohroženě jsem se pustila do testování. 

Kartáček jsem používala zhruba tři měsíce od konce ledna do konce dubna, a to 4 - 5 krát týdně, vždy večer. Aktuálně zase pro změnu zkouším odličování pomocí konjak houbičky, z které jsem unesená. Pokud se vám tedy bude v průběhu čtení zdát, že můj vztah ke kartáčku je poněkud chladný, může za to právě houbička, která mě aktuálně fakt baví a čištění s ní považuji za lepší způsob než kartáčkem.  



Lirene kartáček patří k těm levnějším na trhu. Sada se dvěmi hlavicemi a odličovacím gelem vyjde asi na 700 Kč a seženete jej v Teta drogeriích nebo na kupkosmetiku.cz.

Kartáček sám o sobě je pěkně skladný, dobře se drží. Nabízí dvě rychlosti, z toho jsem vždy používala tu nižší. Ta druhá už mi přišla zbytečně moc a nebylo to nutné pleť takhle dráždit. Nutno ještě dodat, že tento kartáček je rotační, tzn. že celá hlavice se otáčí, a tím se pleť čistí. 

Funguje na dvě tužkové baterie. Jestli se mi něco opravdu nelíbí, tak absence vodotěsnosti. Myslím si, že u takové věci by to měl být naprostý základ. Máte to v koupelně, kde je vlčí ovzduší obecně, k tomu vždy když s tím manipulujete, tak si potřebujete navlhčit obličej, omýt hlavici atd. a po celou dobu to prostě držíte v mokrých rukách. Nemluvím o tom, že mnoho lidí se s kartáčky odličuje přímo ve sprše, což by tady vůbec nešlo. Strojek zatím drží, takže něco zvládne, ale myslím si, že časem ho zákonitě musím utopit. 



Samotného procesu odličování jsem se trochu bála, ale nakonec jsem byla příjemně překvapená. Jak už jsem psala výše, nemám ráda pravidelné odličování vodou obecně a navíc mi vždy přišlo, že takové kartáčky pleť zbytečně dráždí a jsou drsnější než je na tyto partie nutné. 

I proto jsem byla ráda, když jsem po pár použitích zjistila, že se nic hrozného neděje, naopak mě to začalo bavit. Dle návodu máte obličej čisti 30 až 60 sekund. Stopky jsem si do koupelny nebrala, takže jsem vždy navlhčila obličej, na kartáček dala gel a pomalými krouživými pohyby jsem projela postupně celý obličej. Poté jsem se přesunula do sprchy, kde jsem vše smyla. 

Co se musí nechat, tak pleť byla vždy dokonalé čistá a je to právě to, co mě na tom začalo bavit ze všeho nejvíc. Když to srovnám s tím, jak se běžně odličuji za pomocí deseti tamponů s mlékem a tonikem, tak tohle bylo kouzelně jednoduché. Jemně přejet kartáčkem po obličeji, smýt a hotovo. Chtěla jsem kartáček používat o něco méně, ale nemohla jsem si pomoct a každý pracovní den jsem neměla sílu řešit odličování jinak než za pomocí kartáčku a odpočívat jsem ho nechávala obvykle jen o víkendu. 

Z dlouhodobějšího hlediska lze určitě potvrdit další slibované benefity, a tím je hladší pleť a menší, ne tolik zanesené póry. Obojí tedy nebylo nijak markantní, ale ta změna k lepšímu tam byla. Třeba mé oblíbené čisticí pásky na nos jsem začala používat namísto každých dvou týdnů, jednou za tři až čtyři. 

Mé obavy z podráždění pleti nakonec nebyly zcela naplněny, ale malý červíček pochybnosti přece jen zůstal. Určitě se tam neobjevilo nic okamžitého a pleť dlouho vypadala, že je v pořádku. Možná až právě po těch třech měsících jsem začala cítit, že by to chtělo zvolnit. Pleť byla o něco citlivější a začaly mě pálit i věci, které jinak používám běžně a nemám s tím problém. Také mi přišlo, že jemné vrásky kolem očí se za ty tři měsíce výrazně zhoršily. Nezajížděla jsem kartáčkem až úplně k očím, ale přece jen když s tím jedete kolem, tak se ta kůže natahuje a trochu se bojím, že to nemuselo být pro tu pleť nejvhodnější. 


Součástí balení je i tato masážní hlavice, jež je prý dobrá na zapracování pleťového krému. Nelíbila se mi od začátku, ale říkala jsem si, že ji musím zkusit, abych vám mohla napsat, jaká je. A teď píšu recenzi a uvědomila jsem si, že jsem ji neměla v ruce ani jednou. Takže vám toho o ní moc neřeknu, snad jen to, že mně osobně se ten nápad spíše příčí a nemám moc chuť to pokoušet. Zapracování krému prsty mi přijde k pleti rozhodně šetrnější. 


V balení byl dále čisticí gel a jelikož jsem měla zrovna doma i jejich loňskou novinku micelární gel, zařadila jsem ho do recenze rovnou také.


Kosmetiku Lirene mám obecně ráda. Miluji jejich tonika a zrovna jsem dodělala i pleťový krém a nemůžu si stěžovat. Jenže čisticí produkty jim moc nejdou. Už v minulosti jsem měla micelárku, která mě neoslnila a stejně tak tomu je i u těchto dvou kousků.



Gel sám o sobě není zase tak špatný a zcela paradoxně, s kartáčkem si moc nerozumí. Všimla jsem si, že ke kartáčku sedí trochu tekutější konzistence gelů. Tento je moc hutný a když kartáček zapnu, sedne si ke dnu a já pleť dřu více méně na sucho. Vyčištění tak ve finále také není úplně stoprocentní.

Když se gel používám bez kartáčku, tak je docela dobrý a odlíčí obstojně. Mám s ním jen ten problém, že mi pleť hodně vysušuje a pravidelné používání mně vždy přinese množství šupinek.



Myšlenka micelární gelu mi přišla geniální. Může se použít na sucho jako klasická micelárka nebo na mokro jako gel. Škoda jen, že se řadí ke všem obvyklým multifunkční produktům, které toho slibují hodně a ve finále neumí nic. Je skutečně jedno, jak tento gel použijete, odličuje velmi průměrně. U kartáčku mám ještě navíc ten problém, že když použiji tento gel, tak štětinky zůstanou hnědé od makeupu a nejde to vymýt. 

Zkoušela jsem to používat třeba i na štětce, ale také je to nedokáže vyčistit. Takže to mám jen tak na umyvadle a nyní to nejčastěji používám na mytí rukou nebo maximálně na ranní dočištění pleti.


Nebylo to dneska úplně veselé. A to jsem ani nechtěla, aby to takhle vyznělo. Zpočátku jsem měla z kartáčku skutečně radost a vím, že ho úplně nezahodím a časem se k němu vrátím a určitě mě to nalákalo i ke koupi nějakého dražšího kousku. Pochybnosti o vhodnosti používání něčeho takového na obličej ale stále zůstaly...

Pokud o kartáčku také zatím jen přemýšlíte, myslím si, že Lirene je dobrá volba právě kvůli ceně a na vyzkoušení je fajn. Pokud je vám tento způsob čištění hodně sympatický, šla bych asi raději rovnou do něčeho dražšího a více vychytaného. 

Za poskytnutí všech produktů děkuji eshopu www.kupkosmetiku.cz.

Co vy a čisticí kartáčky? Používáte je a který je váš oblíbený?

16 komentářů:

  1. Kartacek mam tez doma, ale jeste ne uplne otestovan. Co ale miluji, tak ten micelarni gel. Pouzivam ho jako klasickou micelarku a bomba, i oci odlici bez problemu.
    Beauty of pink / Knižní regál

    OdpovědětVymazat
  2. Já naopak mokré odličování miluju. Když mám třeba jen oční make-up odlíčit jen tampónky a odličovačem, jsem u toho vzteklá a vypotřebuju snad milion tampónků :-) Kartáček mám sice jen manuální, ale vyhovuje mi. Moc by mě zajímala recenze na konjac houbičku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. recenze na houbičku určitě bude, zhruba do měsíce.

      Vymazat
  3. Přiznám se, že těmhle "levnějším" kartáčkům moc nevěřím, mám radši ty sonické, mám Clarisonic a přijde mi opravdu šetrný, pro mou smíšenou pleť se zanesenými póry je to super věc.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zajímal by mě právě rozdíl mezi tímto a sonickým, takže právě na nějaký takový pomýšlím a určitě časem zkusím.

      Vymazat
  4. tenhle kartáček mám z aliexpressu a stál 3 dolary :)

    OdpovědětVymazat
  5. Konjac Sponge taky používám a miluju :) Navedla mě na ni moje mamka, když si ji donesla od svojí kosmetičky, a když jsem viděla, jak super pleť po ní má, tak jsem si taky musela pořídit :D

    OdpovědětVymazat
  6. Skvela recenze :) kartacky me vubec nelakaji, za to ale Konjac Sponge. Doufám, ze bude clanek, jsem zvedava :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. článek o houbičce určitě bude, jen ji mám zatím krátce, takže chci ještě chvíli testovat.

      Vymazat
  7. Odličování mokrou cestou preferuji, už celkem docela dlouho používám pěnu Balea pro smíšenou pokožku. Kartáček sice žádný nemám, krásně si vystačím s takovým tím růžovým silikonovým kolečkem s výstupky z DM. Potom už mi jen stačí přetřít obličej jedním tampónem s micelárkou a je hotovo. Už si ani neumím představit, že jsem dřív nečistila namokro, ale strávila u zrcadla spoustu času s minimálně pěti tampóny než byla pokožka vyčištěná.

    www.simply-pleasures.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  8. tiež som sa s gélom na odličovanie nejak nestotožnila...je to zvláštna konzistencia na odličovanie
    MakeUpByVeo

    OdpovědětVymazat
  9. Kartáčky na obličej nepoužívám, řekla bych že to akorát rozdráždí pleť ale pokud jde o štětinky hodně jemné tak to nemusí být problém. Myslím že bych ocenila voděodolnost, přeci jenom je to praktičtější. Já se nejraději odličuji na mokro ve sprše. Nedokáži si představit že bych si pleť šmrdlala odličovacím mlékem, potom micelárkou, ještě tonikem a buhví čím víc. Mám ráda když cítím že má pleť je pořádně vyčištěná. Používám nejraději gelovité přípravky.

    OdpovědětVymazat
  10. S čistícíma kartáčkama zkušenost nemám a sama nevím, jestli by mě to používání bavilo, jestli bych u toho vydržela. Ale zase si myslím, že ta pleť bude díky nim čistší. Já se spíš těším na Tvou recenzi ohledně konjakové houbičky :)

    OdpovědětVymazat
  11. S kartáčky zkušenost nemám a popravdě mě to ani moc neláká :)
    Miska blog

    OdpovědětVymazat
  12. Diky za recenzi! Mam rada čistění na mokro za pomoci gelu, ale kartackum se porad braním. Jsem v tomhle asi konzervativní, ale mam citlivou pleť a bojím se, ze čistění kartackem by mi ji jen více podrazdilo..
    Jinak od Lirene jsem mela micelární vodu a spokojenost!

    OdpovědětVymazat
  13. Moc vám všem děkuji za komentáře.

    OdpovědětVymazat