neděle 21. února 2016

Moje sbírka Yankee Candle

Neděle patří obvykle odlehčenějším článkům, a tak si dnes dáme pauzu od kosmetiky a povíme si o mé druhé vášni, kterou jsou svíčky, a to především Yankee Candle. Nějaké články jsem o nich již psala, asi nejobsáhlejší najdete zde. Nicméně článek je již dva roky starý, takže to chce menší aktualizaci o tom, co doma mám, jak to skladuji, kde nakupuji atd.



Jsem člověk, co svíčky opravdu miluje a pálí téměř denně. Od té doby, co znám Yankee Candle jsem ale pořádně zmlsaná a jiné značky kupují výjimečně. 

Byť mám doma tedy pořádnou zásobu, nepovažuji se za sběratele a snažím se svíčky udržet v ,,rozumném" počtu, který jsem schopna vypálit. To rozumné množství je tedy relativní, ale myslím si, že oproti jiným je tohle ještě v normě a obvykle se u mě neválí nic déle než je jeden rok. Konkrétně to jsou pro mě 2 až 4 střední svíce a kolem 30 vosků. Tuto hranici více méně nepřekračuji.

Nyní mám doma 4 svíčky a 24 vosků (respektive 23 a jeden se zrovna nahřívá v aroma lampě). Je ale pravda, že jsem teď na té nižší hladině, tím spíše, že svíčky jsou všechny z velké části vypálené. Nakupovala jsem naposled před Vánoci, takže se to trochu zúžilo. Příští měsíc se ale chystám udělat zásobu jarních vůní. 

Jak už je patrné z toho, co jsem psala, ze svíček si kupuji střední housewarmery. Ty malé se nevyplatí ani finančně a díky menšímu objemu hrdla, nejsou ani tolik intenzivní. Velké svíčky se sice finančně vyplatí nejvíce, ale asi by mě to tolik nebavilo, mít tak dlouho jednu vůni a také to není moc praktické, když je v ní poté málo vosku. 

Všechny je mám vystavené na poličce, na kterou se vejde 3 až 5 kousků. Možná by jich tam šlo natlačit i 6, ale to jsem zatím nikdy doma neměla.

Všímaví jedinci jistě odhalí infiltrovanou Village Candle. Ale vypadá to stejně, takže to tam krásně zapadá. :-)



Nejvíce jedu ve voscích, kterých mám doma vždy nejvíce. Dá se říct, že si kupuji téměř všechny novinky, abych je mohla vyzkoušet, plus to prokládám ověřenými vůněmi. Mám takový rituál, že vždy když jsou novinky, tak si je pořídím, abych stále měla přehled, co je u nich nového a jak to voní. (Jo, úplně stejná úchylka jako u kosmetiky :-D). Nejdu jen do těch, u kterých jsem si jistá, že mi vonět nebudou. Obvykle jde o pánské nebo výrazně květinové vůně. A jelikož Yankee vydává nové vůně a limitky jak na běžícím páse, je celý rok pořád co testovat. 

Votivky jsem si občas kupovala dříve, v poslední době vlastně vůbec. I když teď jsem začala pálit votivky Village Candle a není to špatné, tak možná časem zase vyzkouším i nějakou Yankee Candle. Obecně jsou ale pro mě votivky málo výrazné a nedokáží místnost plně provonět.

Své vosky skladuji na dvou místech. Sezónní vůně (aktuálně ještě zimní) mám v proutěném košíčku, který mám vystavený zase na jiné poličce.


Je ideální na celkem 18 vůní (vždy dvě na sobě), ale dá se do něj nacpat i více. :-) Jelikož se zima blíží ke konci, mám ho trošku probraný. Obvykle ho mám plnější.


Vosky, které zrovna nejsou aktuální nebo je mám víckrát a není nutné je mít všechny v košíku, mám schované v plastové krabičce speciálně na Yankee Candle. V Americe se to v ní prodává běžně. Mně v ní jednou poslala vosky paní z Mimibazaru. Schovanou ji pak mám ve skříni s oblečením. Moli u mě nemají šanci. :-)


Nyní trochu více z blízka všechno, co zrovna mám. Je tam ještě i dost neznámých vůní, které mi kamarádka přivezla z Ameriky. 



Výdrž vosků je hodně individuální. Záleží nejen na velikosti místnosti, ale i na tom, jakou intenzitu snesete. Někdo vyhazuje vosk spolu s první čajovkou a někdo si ji naopak láme na milion kousíčků. Osobně vosky pálím vždy celé. Lámání se mi neosvědčilo a přijde mi, že se ochuzuji o tu jedinečnou intenzitu. Když jsem bydlela v malém pokojíčku, používala jsem 6 hodinové čajovky a zvládla jsem jich 4 - 5 na jeden vosk. Nyní mám místnost o poznání větší, používám 4 hodinové čajovky a dávám 3 - 5 na jeden vosk.Což dělá 12 až 20 hodin.

Čajovky obvykle kupuji tyhle z DM. Vzhledem k množství ve kterém pálím, nechci žádné polské šmejdy, a tyhle jsou fajn a zároveň nejsou přehnaně drahé. Občas kupuji i v Ikea, ale tu nemám zrovna po ruce a když už tam jedu, tak jsou obvykle vyprodané, takže ty z DM jsou daleko dostupnější. 50 kusů vychází něco málo přes 60 Kč. 


Aroma lampu má na vosky naprosto nevhodnou, ale mám ji hrozně ráda. Dala mi ji před mnoha lety mamka jako dárek k Vánocům a je mi líto ji nepoužívat. Je krásná a mám k ní prostě citový vztah. Nicméně její hrdlo je na konci užší než spodní část, takže vosk z ní nejde elegantně vytáhnout. Ale mám to za ta léta nacvičené. Počkám, až vychladne a poté ho nůžkami rozříznu na zhruba tři dílky a vyklepnu. 

Skleněný tácek, který dávám jak pod aromalampu, tak i velké svíce, je z Ikea a vyšel asi na 10 korun. 


Způsoby nakupování se u mě za ta léta také proměnily. Díky bohu jsou pryč doby, kdy jsem obíhala Prahu a hledala, kde by se dala koupit svíčka měsíce. Nyní je to daleko jednodušší a hlavně tedy nakupují spíše na internetu. Je sice pravda, že jsme se dočkali kamenné prodejny jenom s Yankee Candle, ale přiznám se, že jsem v ní ještě nebyla. Asi bych ji potřebovala více po ruce, bohužel je úplně mimo moji obvyklou trasu. Když už nakupuji v kamenné prodejně, je to knihkupectví Dobrovský na Pankráci. Tam jsem naopak velmi často, takže se tam vždy zajdu podívat. Mají tam velký výběr vosků a ještě donedávna je prodávali za 55 Kč, což je o 4 Kč méně než oficiální cena. Ale co jsem tam byla naposledy, už jsou bohužel dražší. Velké svíce si tam člověk nekoupí, protože jich mají pět a půl a ještě pod zámkem. Každopádně když chci rychle novinku ve vosku nebo vylovit nějaké starý poklad, tak je tato prodejna super. Navíc často mají slevy na celý sortiment včetně Yankee, a to se hodí. 

Na internetu se jako první nabízejí oficiální stránky. Tam jsem nakupovala hlavně dřív. Od 1500 Kč je tam poštovné zdarma. Já objednávám dohromady s kamarádkami, takže to dáme vždy nějak dohromady. Několikrát jsem zkoušela i některými milovaný a mnoha zatracovaný Mimibazar. Dříve se to dost vyplatilo, protože cenový rozdíl mezi tímto a oficiální eshopem byl hodně výrazný. Nyní už mi ten rozdíl nepřijde natolik markantní (zvlášť když tam vždy platíte poštovné), aby mi to stálo za tak nepřehledný systém prodeje, jakým je to vedeno. Nicméně vyloženě nic proti tomu nemám a dají se tam sehnat i americké vůně, takže třeba tam ještě někdy nakoupím.

Aktuálně mám ale nejraději Jasmínka Shop, a to hned z několika důvodů. Nabídka Yankee Candle je tam srovnatelná s oficiálním eshopem. Ceny jsou dokonce o něco málo nižší. Konkrétně u vosku je to koruna, ale i to se počítá. Dále tam člověk sežene i jiné značky. Pro mě nejzajímavější je poměrně rozsáhlá nabídka Village Candle. A co je super, tak na celou objednávku dostanete ještě 7% slevu, pokud platíte kartou. Jako milý bonus vždy dostanu dárek a celkové jednání se zákazníkem je zde na jedničku. Nad 1500 Kč je tam také pošta zdarma.

Je pravda, že cena svíček není úplně nejnižší, navíc za poslední dva roky prošla značka výrazným zdražením. Nicméně je to otázka priorit. Pro mě jsou svíčky a kosmetika mým koníčkem, do kterého jsem ochotna investovat. Šetřím na jiných věcech. A pořád si myslím, že v přepočtu na měsíc nevypálím nijak závratnou částku. Svíčky kupuji zásadně ve slevě. Buď ty, co jsou zrovna svíčkami měsíce nebo když se to sejde s jinou akcí (třeba dny Marianne). I vosky se snažím uškudlit v akci, pokud to jde. Yankee Candle mi prostě dělají radost a vytvářejí voňavé kouzlo domova, které mi za to stojí. 

Co vy a Yankee Candle? Jaká je vaše nejoblíbenější vůně?

9 komentářů:

  1. Ja vosky miluji, mam take zasobu. Vune ale kazda mame odlisne. :-) ja je zacala kupovat tay v Uk a v prepoctu na koruny stoji jeden vosk 50 kc coz mi neprijde nejak extra moc. Nejake jarni uz mam pokoupeny, ale chci jeste dalsi. :-)
    http://style-and-smile15.blogspot.co.uk

    OdpovědětVymazat
  2. Taky jsem fanoušek YC, už dlouho nic jiného nepálím :)

    OdpovědětVymazat
  3. Sviečková mánia ma prešla pred niekoľkými rokmi, a hoci mám vône mimoriadne rada, vadí mi dýchať to permanentne.

    OdpovědětVymazat
  4. Také jsem propadla YC, ale zatím kupuji pouze vosky :). Dokonce jsem je úplnou náhodou našla v jedné mini květince u nás v zapadákově a mají tam všechny vosky za 49 Kč! :) A střední svíčky za 499 Kč, ale jak říkám, do těch jsem ještě neinvestovala :). Moc mě zaujaly čajovky z DM, já mám zatím Ikea (udělala jsem si zásobu :D), tak vím, po čem sáhnout příště :). Aktuálně mě nejvíc zaujala vůně My serenity i Peony z jarní kolekce, jinak je má oblíbená třeba Sweet strawberry, naopak nemám ráda vůně typu Amber moon. A vosky lámu, jinak mě z nich bolí hlava :).

    OdpovědětVymazat
  5. Má druhá vášeň hned po kosmetice by se taky dala pojmenovat Yankee Candle:-) Jinak, u mně to na plné čáře vedou vosky, sice mám i pár votivek, ale ty pro nižší intenzitu vůně zase tak moc nevyhledávám. Nakupuji průběžně, ale nejvíc v období podzim-jaro, většinou ověřené stálice a pak novinky, tedy aspoň ty, co mně zaujmou z popisu, zase nemusím mít všechno:-D Čajové svíčky se mi taky nejvíc osvědčily ty z dm.

    OdpovědětVymazat
  6. Stále si stojím za tím, že u YC je poměr cena/výkon bezkonkurenční a všechny, kteří si myslí, že utratit za svíčku několik set je bláznovství, s radostí přesvědčuji o opaku. Faktem je, že po návratu z USA se nemůžu zbavit pocitu, že cena je u nás předci jen přemrštěná a tak si ve skleněné verzi kupuji jen své opravdové favority, které pálím po celý rok. Jinak jedu na voscích. Ty bez problémů provoní celý byt a můžu je každé 3-4 dny měnit.

    OdpovědětVymazat
  7. Moc hezký článek. Yankee Candle je sice drahý ale svíčky a vosky stojí za to, není mi líto peněz. Nejvíce kupuji také vosky, pár jich mám v zásobě ale ne tolik jako ty. Velice mi voní svěží vůně nebo vánoční edice. Co jediné mi přijde zbytečné jsou aromalampy které se dají koupit hezčí za poloviční cenu a odvede stejnou službu.

    OdpovědětVymazat
  8. Moc vám všem děkuji za komentáře.

    OdpovědětVymazat
  9. Prima článek :-)
    A malá rada, zkus dát celou vychladlou aromalampu tak jak Ti dojede svíčka do mrazáku, na deset minut. Vosk se pustí jedna radost, není potřeba nic nožem lámat, vyklepne se jedna radost :) Hezký den, Simča

    OdpovědětVymazat