pondělí 16. března 2015

Srovnání pastelek na rty (Astor, Bourjois, Catrice)

Pastelky na rty, to je v poslední době velký hit. Já osobně nejsem jejich největším fanouškem, protože se mi nelíbí tento způsob balení, ale zvědavost je u mě vždycky vyšší, takže mám doma rovnou tři. U všech těchto kousků koluje na netu spousta zvěstí, že právě ony jsou v pastelkovém světě ty nejlepší. Rozhodla jsem se je tedy spojit do jedné recenze a porovnat. V jednotlivých popisech si je vezmeme hezky podle abecedy a na závěr vám povím, jaké pořadí mají v mém osobním žebříčku.



Co se balení týče, nevidím mezi nimi žádný zásadní rozdíl, a tak je shrnu hned v úvodu. Je to klasická vysouvací pastelka. Všechny mi přijdou kvalitní a funkční, nikde se nic neviklá ani nerozpadá. Problém je akorát s tím, že se ošoupává písmo. Bourjois mám nejdéle, takže na něm už skoro nic nemám. Docela považlivě začíná mizet písmo i u Astor. Zatím nejlépe si vede Catrice, ale také ho mám nejkratší dobu a myslím si, že se časem ošoupe také. 

Astor Lip Color Butter 010 Pink Lady

Astor patří skutečně k těm nejprovařenějším. Dlouho jsem jeho koupi odkládala, ale nakonec mi ji opatřil Ježíšek. Ten se mi barevně trefil do vkusu a jedná se o krásnou světlejší růžovou. Líbí se mi také vůně, která je decentně sladká. Napadá mě marcipán. :-) 

Pastelka je hezky pigmentovaná, i když je lepší, když se navrství. Na rtech je příjemná. Skutečně trochu jako balzám, nelepí ani se nikam neroztéká.

Výdrž je taková standardní. Prostě pokud nejíte a nepijete, tak dobrý, ale jinak se stoprocentně vytratí. Pro mě klasika, nijak mi to nevadí.



Přesto všechno mám s tohle pastelkou jeden velký problém. Pokud mé rty nejsou zrovna v nejlepší kondici, tak má tendence zvýrazňovat šupinky a jakoby se shlukovat na vnitrní linii rtů. Pokud mám rty v pořádku, tak nejpozději do večera, po několika naneseních, jsou rty vysušené a plné šupinek tak jako tak. 

Konečné resumé je takové, že mi pastelka Astor vůbec nesedí. Očividně mi rty vysušuje, zvýrazňuje šupinky a shlukuje se. Nechápu, kde je chyba, když tolika lidem vyhovuje, ale za mě ne.


Bourjois Color Boost 03 Orange Punch

Bourjois mám nejdéle, už pomalu dva roky. Nebudu se už příliš rozepisovat, protože samostatnou recenzi najdete zde. Od té doby se nic výrazného nezměnilo. Pořád mi vyhovuje a díky barvě je to pro mě letní jednička, zatímco v jiných částech roku ji vůbec nepoužívám.

Catrice Pure Shine Colour Lip Balm 030 Don't Think Just Pink

Nejnovějším přírůstkem je tato pastelka od Catrice. Barevně jsem si vybrala velmi neutrální barvu. Na fotkách chytá do hněda, ale není tomu tak. Ve skutečnosti je to pravá nude barva s nádechem do růžova. Je výborná na dny, kdy člověk nemá náladu na barvičky a chce něco nenápadného. 

Tato pastelka má i hrot do špičky jako skutečné tužky. To mi nepřijde příliš šťastné, protože je to nepraktické a ze začátku se s ní špatně maluje. Ale časem si to obrousíte tak, jak potřebujete, takže v tom nevidím nijak zásadní problém. 

Pastelka je docela tuhá a musí se na ni trochu přitlačit a ideálně nanést v několika vrstvách. Na rtech nakonec lehce lepí, ale stále je příjemná a lehce balzámovitá. I když je asi nejméně máslová ze všech tří jmenovaných.

Výdrž je o něco nižší. Má tendenci se docela rychle vytrácet sama o sobě. Ale tím, že je to tak nenápadná barva, tak se nějaký přesný čas špatně určuje. 



Celkově mi tužka vyhovuje a naráží jen na ten fakt, že mi tohle balení přijde fakt nepraktické. Věřím, že kdyby to vypadalo jako klasický balzám, tak se to bude v mé kabelce objevovat o něco častěji. Ale to je čistě můj subjektivní pohled. 


Asi už tušíte, jak to nakonec celé dopadlo. Jasným favoritem je u mě Bourjois, který vyhrává na celé čáře. Má nejpříjemnější a nejvíce máslovou texturu, je nejvíce pigmentovaný, na rtech velmi příjemný. Mínusem je jen fakt, že se prodává v docela málo odstínech, i když dnes už to jsou více než čtyři, ze kterých jsem tehdy vybírala já. Také je nejdražší a stojí něco kolem 200 Kč. 

Na druhém místě je u mě Catrice. Body srážím především za mírnou lepivost a tužší konzistenci, u které trvá déle, než ji nanesete. Jinak je fajn a díky nude barvě, kterou jsem si zvolila, je to skvělý parťák pro nenáročné dny. Cena je kolem 100 Kč.

Poslední místo patří pastelce Astor, která mě příliš nepotěšila. Bohužel mi vysušuje rty a pro dlouhodobější používání pro mě není. Mrzí mě to, ale nedá si nic dělat. Žádná věc se nedokáže zavděčit úplně všem. Cena taktéž kolem 100 Kč.

Za poskytnutí pastelky Catrice děkuji eshopu www.kupkosmetiku.cz. Astor jsem dostala od mamky k Vánocům a Bourjois jsem kupovala sama.

Co vy a pastelky na rty? Jaká je vaše favoritka?

18 komentářů:

  1. Mám moc v oblibě pastelky Astor, mám 4 odstíny a musím říct, že kromě Tebou zmiňované Pink Lady (která mi bohužel také zalézá do vrásek a tak jakoby "zůstavá na povrchu") jsou všechny super, nezvýrazňují šupinky ani vrásky (práve naopak se mi zdá, že je lze používat i případě, že rty nemám v nejlepší kondici), prostě paráda a miluju jejich vůni. Ještě radši mám ovšem pastelku Jordana, poměr cena výkon je vynikající.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to by ledacos vysvětlovalo. Je to škoda, že zrovna tak hezky odstín jim nevyšel. Asi jim dám ještě šanci a vyzkouším nějaký další.

      Vymazat
  2. Já mám Catrice ve výrazném rudém odstínu a je to děs. Ani nejde pořádně nanést, je to takové voskovaté, po pěti minutách ho mám na bradě, u nosu, totálně flekovatí a je k ničemu. Nejhorší věc na rty za poslední roky.
    Fairychain

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. je pravda, že ta textura je lehce voskovitá. u světlejšího odstínu to nevadí, ale chápu, že s červenou to musí dělat paseku.

      Vymazat
  3. ja tiež nie som nadšený z astor pasteliek a moc mi nesadla ...ale za to milujem od rimmelu ♥ ...tá farba drží a drží...na výber je z viacerých odtieňov a cena je okolo 2€ na elnine :) a vy ich máte za cca 60Kč :) nedám na ne dopustiť :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. díky za tip. bude asi další v pořadí, kterou vyzkouším. :-)

      Vymazat
  4. Mám pouze pastelku Astor, ale v jiném odstínu. Nemůžu si ji vynachválit. Krásná barva, hydratace, vůně. Chci si koupit další odstín, ale Lady pink raději kupovat nebudu. Občas se stane, že se nějaký odstín zkrátka nepovede.

    OdpovědětVymazat
  5. já jsem měla akorát Catrice, která mi moc nevyhovovala takovou máslovitou texturou (a jestli je podle tebe nejmíň máslovitá, tak ty ostatní radši ani zkoušet nebudu :D). za mě Clinique, jednak mají prostě boží odstíny a hlavně na rtech fakt drží, já tyhle moc hydratační věci nevyhledávám

    OdpovědětVymazat
  6. Vlastním jen pastelky od Astoru, mám dva odstíny a jsem spokojená jak s barvičkami, tak s efektem.

    OdpovědětVymazat
  7. Už na ruce se mi ta barva od Bourjois zdála nejpěknější. :-)

    welcometomyworld

    OdpovědětVymazat
  8. Ja jsem zatim vyzkousela jen Astor a jsem spokojena. :)
    http://www.style-and-smile15.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  9. Já jsem ještě nezkoušela žádnou pastelku, ani jsem je vlastně na živo nijak neokoukávala :)

    OdpovědětVymazat
  10. Já mám taky trojkombinaci - Astor, Avon, Cien. Každá vede v něčem jiném, ta od Avonu má nejlepší pigment (mám krásnou rudou barvičku), Cien mám sice asi dva dny a sáhla jsem po něm tak náhodou, padl mi do ruky místo sójové omáčky :D, ale úplně božsky hydratuje, a Astorku mám v nude-zlatavětřpytivém odstínu, je nejlepší na nanášení a háže krásné odlesky :)

    OdpovědětVymazat
  11. Bourjois mám v červené barvě a docela se rozpíjí. Kdežto Astor, to už je jiná :). Mít si vybrat jen jednu věc na rty, možná by to byla právě ona.

    OdpovědětVymazat
  12. Ja mam pastelky od Astoru a Revlonu. Tie od Astoru su uplne skvele, len by konecne Astor mohol vyrobit aj nejaky berry alebo vintage rose odtien. Podla mojho gusta nie je ani jeden z tych 20 odtienov :( Najviac sa mi paci c. 8, ale naco do neho napchali tie trpitky?

    OdpovědětVymazat
  13. Moc vám všem děkuji za komentáře.

    OdpovědětVymazat
  14. U mňa vedie Catrice, asi preto, že Bourjois som ešte neskúšala :)

    OdpovědětVymazat