pátek 4. dubna 2014

Záhadné tampónky z Avonu

Původně jsem o této záhadné krabičce od Avonu ani psát nechtěla. Tak nějak totiž stále nemůžu vyzkoumat zda a jaký vliv to má na mou pleť. Ale nakonec jsem si řekla, že vám dám o ní aspoň vědět a rozhodnete se už sami, jestli stojí za vyzkoušení či nikoliv.

Já jsem na ni dostala tip u In Your Face. Bohužel nemám odkaz na článek, ale zmiňováno to bylo v několika videích o spotřebovaných výrobcích. A mě to docela zaujalo a zlákalo to vyzkoušet na sobě.


Krabička ukrývá napuštěné vatové tampónky. Hlavní ingrediencí jsou AHA kyseliny a celé by to mělo nahrazovat klasický peeling a zbavit pleť odumřelých buněk, zamezit vzniku akné, redukovat vrásky a vybělit pigmentové skvrny. O AHA kyselinách jsem si samozřejmě něco našla až teď před psaním článku a nedozvěděla jsem se o nich nic moc pěkného. Kromě výše zmíněných benefitů zbavují pleť povrchové vrstvy, a tak je tak hodně náchylná na slunce a můžou se naopak pigmentové skvrny hojně objevovat. Upozornění před přehnaným sluněním je také na samotném obalu uvedeno. 

Složení vyfocené nemám, protože jsem byla dlouho přesvědčena o tom, že na krabičce není. Nakonec jsem ho našla (ano, pět minut před psaním recenze :-D), je samozřejmě schované pod všemi nálepkami. A je zrovna kolem celého kulatého balení, takže stejně nefotitelné. Ale nic pěkného v tom složení není. Jeden silikon, pár sloučenin začínajících na slůvko PEG a spoustu dalších hrůzostrašně znějících chemických názvů. Pro milovníky přírody a zkoumačů složení to tak jako tak nebude.


Teď už k samotným tampónkům. V návodu je uvedeno, že se mají používat ráno nebo večer. Já jsem se původně rozhodla, že je budu aplikovat večer a pouze obden. Ne vždy to ale vyšlo. Občas jsem měla větší pauzu, párkrát jsem zase jela několik dní po sobě. Prostě jak to vyšlo. Jinak jsem to používala na dočištění namísto klasického tonika. 

Celé to docela dost smrdí. Opravdu jako kyselina. Tampónky jsou napuštěné opravdu dost, zde se rozhodně nešetřilo. Použití naprosto klasické. Jemně jsem tím otřela obličej. Vyhnout se samozřejmě musíte očím a také doporučuji jít si hned umýt ruce. Protože když na to zapomenete a pak si omylem strčíte prsty do oka nebo třeba sáhnete na jídlo, tak to není nic příjemného. Je to opravdu docela agresivní. 

Kupodivu to nemá žádné negativní dopady na pleť. Sice se mi v prvních dnech zdálo, že je pleť chvíli trochu červená, ale rychle to zmizelo. Ale teď už to ani nepozoruji. Nebo přesněji řečeno, už se tolik nepozoruji a to také umí své. :-) Prostě mi to na pleti nijak nevadí. Chvíli po aplikaci to jemně lepí, ale za chvíli zmizí i to. Krásně to pleť dočistí a zbaví zbytku nečistot, co tam zanechali předchozí čisticí produkty a pleť je připravena na dávku krému.


Co se nějakých dlouhodobějších účinků týče, jak už jsem psala na začátku, byť si myslím, že to něco do sebe má, tak to nemůžu na sto procent doložit. Tampónky používám asi tři měsíce a blížím se na konec balení, takže co se projevit mělo, už by snad bylo patrné. Už jsem to psala v článku o toniku Bourjois, za poslední dobu se mi rozhodně podařilo viditelně snížit počet černých teček. Myslím si ale, že byť v tom Avon může mít částečně prsty, tak je to spíše vrácením tonik obecně do mé péče. Také musím říct, že se mi již dlouho neobjevily šupinky na bradě, na které velmi trpím. Což teoreticky může mít Avon na svědomí, protože jinak jsou u mě peelingy tabu, takže tohle mohlo pomoct. Ale u mě jsou ty šupinky jak na horské dráze, takže stoprocentně také nebudu tvrdit, že mě jich zbavily tyto tampónky. Co vím určitě, tak na akné obecně to nijak nereaguje. Tam je to u mě klasika. Občas je pleť naprosto čistá, občas se zblázní a vypadám jako puberťák. 

Závěr tedy necháme otevřený. Já jsem to brala jako jednorázovou péči. Především proto, že nepoužívám klasické peelingy, tak jsem svoji pleť chtěla ,,obrousit" jinak. O vhodnosti či nevhodnosti kyselin můžeme vést dlouhé diskuze. Já si myslím, že pokud to je občas a v rozumném množství, tak to nemůže být tak zlé. Celkově mám z produktu celkem dobrý pocit, byť nemůžu oponovat prokazatelnými výsledky. Opakovanou koupi zatím ale neplánuji, tím spíš teď na léto. 

Takže asi to nebude úplně pro každého. Ale kdo je zvídavý, nezalekne se trochy chemie a hledá nějakou novou neokoukanou alternativu na doodlíčení, tak proč to nezkusit. 

Já jsem tampónky kupovala na parfums.cz za cca 80 Kč. V balení jich najdete 45.

Co vy a ne/prospěšné kyseliny? Slyšeli jste o nich, používáte je? Bojíte se jich?

6 komentářů:

  1. Měla jsem je asi před 6 lety, nikdy víc už :/ Kosmetiku z Avonu jsem zavrhla :/

    OdpovědětVymazat
  2. ja používam roky peeling s kyselinou salicilovou a bahennu masku.iné nič.zloženie nečítam,lebo by som sa to bála aj vyhodiť do koša.

    OdpovědětVymazat
  3. Kdysi jsem tyto tampónky měla, ale hrozně mi podráždily pleť... už nemám odvahu jim dát další šanci :-/ Je to dost agresivní, ale při delším používání věřím, že to má i ty pozitivní "následky", ale... nikdo mě do toho už nedonutí ;-D

    OdpovědětVymazat
  4. Vypadá to zajímavě.. Nijak jsem si těhle tamponků nevšímala a vidím to tak, že ani nebudu, ale za zkoušku by to i stálo (kdybych už nevěděla co koupit) :)

    OdpovědětVymazat
  5. Moc děkuji za vaše komentáře.

    OdpovědětVymazat