pátek 29. září 2017

Proč používat tonika

Tento článek vám dlužím už opravdu dlouho. Konečně jsem však dala dohromady všechny své oblíbené lahvičky s toniky a můžeme se do toho pustit.

Kdo mě čte déle, tak ví, že já si na tonika potrpím a je to pro mě nepostradatelná věc v každodenní péči o pleť. Koluje spousta článků o tom, co tonikum je, na co je a není, co by v něm mělo být a tak dále. Já bych to ovšem nechtěla vést tímto směrem, protože sama nejsem chemik a jediné co můžu, tak předat své zkušenosti a vysvětlit, co tonika dělají s mojí pletí. 


Tyto lahvičky u mě vždy uzavírají odličovací rituál dříve než nanesu pleťový krém. Ráno to tedy obvykle vypadá tak, že nejdříve přejedu obličej jedním tamponkem s micelární vodou a následuje tamponek právě s tonikem. Večer se odličuji různě, ale ať už je to zase micelárka, mléko nebo mokré čištění s gelem, tím posledním krokem je opět tamponek s tonikem. Jeho primárním cílem není odličovat, ale stejně to je taková poslední kontrola, jestli odličovač stáhnul opravdu všechno. A pokud třeba ne a tamponek je ještě špinavý, klidně aplikaci tonika zopakuji. 

Za jejich hlavní benefit považuji to, že stahuje póry a zabraňuje jejich zanášení. Vždy vzpomínám na mé micelárkové období, kdy jsem se na tonika vykašlala a byl to ten nejhorší čas pro moji pleť. Já jsem totiž tonika používala snad od puberty. Určitě pamatujete na Clean and Clear, Oxy a podobné super alkoholové vodičky. :-) Dlouhá léta jsem používala k odlíčení mléko a potom právě tonikum. Jenže pak přišly micelárky a já používala jen ty a nebylo to prostě dobré. Pak jsem se opět pokorně vrátila k tonikům a od té doby na ně nedám dopustit. Jen tu a tam bez nich vyrazím na dovolenou, protože třeba zrovna nemám miniaturu a velká lahvička se mi nechce tahat. A odměnou jsou mi vždy pupínky, to abych si připomněla, že bez tonika to nejde.


Jistě také víte, že bojuji za tonika bez alkoholu. Což tedy není žádné dogma a pokud vám tonika s alkoholem vyhovují, klidně je používejte dál. Navíc máte aspoň z čeho vybírat, protože většina tonik alkohol obsahuje. Mé pleti to ale nesvědčí. Milionkrát jsem to zkoušela, ale prostě když tam ten alkohol není, pleť je vždy očividně spokojenější. 

A jaké jsou moje oblíbené kousky? Vybrala jsem vám takovou moji top pětku, kterou kupuji pořád dokola. Ono mně ta lavhička vydrží vždycky tak zhruba měsíc, jen výjimečně o nějaký ten týden déle. A tak kupuji převážně levnější kousky, protože dát pětistovku a více za něco, co za měsíc potřebujete koupit znovu, to není dobré.  

Jedním z mých nejoblíbenějších tonik je hydratační kousek od Lirene. Je zároveň také nejlevnější a dostupný v každé drogerii. Nedávným objevem je také tonikum od Garnier. Ale pozor, pouze tady to modré. Ostatní verze v sobě mají alkohol a ty mi vůbec nesedí.


Ráda mám také Ziaju, a to jak toto s aloe vera, tak poté ještě červené s řasou. Obě jsou super a opět levné. Jen je problém s dostupností. Ve většině drogerií nejsou, takže je potřeba eshop nebo jejich kamenná prodejna. 


Některá tonika obsahují i pár pěsticích ingrediencí navíc, které vaší pleti kromě hlídání pórů dokážou i prospět. Ráda mám třeba růžové tonikum od The Body Shop s vitamínem E. Skvělé je hlavně na zimu, protože je takové hutnější, trošku hustější než voda a pleť hezky hydratuje. Velkou peckou je také tonikum od Bourjois s vitamínem C. Toto tonikum prokazatelně pleť sjednocuje. Vždycky je do pár týdnů prostě hezčí. Jen ho také raději vytahuji v zimě, protože v létě po něm můžou naskákat pigmentované skvrny (právě kvůli obsahu céčka).


Jak se mi ty lahvičky doma točí, tak pořád vymýšlím, co koupit nového, ale hledání tonik bez alkoholu je občas fakt námaha, a tak se u mě lahvičky často opakují a na tuto pětku nedám dopustit. Na mém wishlistu by ale pár kousků bylo. Chtěla bych zkusit Alcinu s ovocnými kyselinami a poté také bylinné tonikum od Kiehls. Ale to je právě to tonikum za tisícovku, tak tam pořád váhám. Tak jako tak, bez tonika se neobejdu a je to pro mě jedna z nejoblbíbenějších položek v péči o pleť.

Co vy tonika. Používáte je a máte nějakého oblíbence?

16 komentářů:

  1. Tonika používám, taky si to bez nich neumím představit, ale nestřídám je, našla jsem už svou jedničku - je to český Barekol:o)

    OdpovědětVymazat
  2. Přiznávám, že nepouzivam. Teď tedy jedno doma mám společně s mlékem a je fajn, ale znovu a sama od sebe bych urco nekoupila.
    Beauty of pink / Knižní regál

    OdpovědětVymazat
  3. Skvělý :) ja tonika pouzivam cilene na problémy. At pory nebo pupinky. Nemenim krem, jen tonika. Mam ted tonikum od Clinique a nejsem z nej nadšená. Nejradeji mam Mixu a Sephoru.

    OdpovědětVymazat
  4. Tonika používám jak ráno, tak večer, vždy je to pro mně takový ten závěrečný krok předtím, než na pleť nanesu krém. Tím, že je používám 2x denně, tak mi taky tak rychle ubývají:-)

    OdpovědětVymazat
  5. Tonika jsou pro mě jedním ze základů péče o pleť, stejně důležitá jako krém nebo odličovací olej. Mým svatým grálem je Pixi glow tonic, cena je teda děsná, ale viditelně mi pomáhá.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pixi Glow bych také chtěla jednou zkusit, ale ta cena je crazy :-D

      Vymazat
  6. Používám jak ráno, tak večer :) Nejraději mám zelené od Garnier, ale v tom je alkohol, no :) Už mám určitě alespoň dvacáté balení :D

    OdpovědětVymazat
  7. Já tonikum teda nepoužívám, ale asi bych měla začít. :)

    OdpovědětVymazat
  8. Pouzivam, hlavne rano pred nanesenim makeupu a obcas vecer na striedacku s micelarkou. Pouzivam tonika bez alkoholu alebo take, kde je alkohol na poslednych miestach v zlozeni. Vyhovuje mi napr. Ryor na problematicku plet alebo teraz pouzivam Sante. Mala by si zabrusit aj vo vodach biokozmetiky. Tam sa daju najst super tonika aj bez alkoholu 👍

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem se už vícekrát poohlížela po přírodních tonicích, ale právě to ztroskotalo na tom, že v těch je obvykle ten alkohol, takže jsem žádného vhodného adepta zatím nenašla.

      Vymazat
  9. Clean & Clear a OXY mám ještě v živé paměti :-)

    Taky se bez tonika neobejdu. Buď jako hotový produkt od výrobce, který na sobě přímo název "tonikum" má, nebo k těmhle účelům používám květové vody. Podle nálady :-)

    Bebe

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. O tom teď taky přemýšlím, že bych tonika nahradila květovými vodami, ale nejsem si právě jistá, jestli to udělá stejný efekt.

      Vymazat
  10. Moc vám všem děkuji za komentáře.

    OdpovědětVymazat
  11. Já je používám, ale nezpozorovala jsem změnu na pleti v období, kdy jsem je nepoužívala. Spíš jsou podle mě dobrá pro ten osobní pocit čistoty, obličej po nich není ulepený jako po odličovacích olejích nebo mlékách. Ráno je nepoužívám, je to pro mou pleť lepší, jen večer po odlíčení je použiju. Mám ráda tonika od Bione, třeba z řady na akné nebo s aloe vera.

    OdpovědětVymazat
  12. Já je používám, ale nezpozorovala jsem změnu na pleti v období, kdy jsem je nepoužívala. Spíš jsou podle mě dobrá pro ten osobní pocit čistoty, obličej po nich není ulepený jako po odličovacích olejích nebo mlékách. Ráno je nepoužívám, je to pro mou pleť lepší, jen večer po odlíčení je použiju. Mám ráda tonika od Bione, třeba z řady na akné nebo s aloe vera.

    OdpovědětVymazat
  13. Tonika mám taky strašně ráda, ale nedávno jsem přestala používat ty z drogerie a jako tonikum teď používám Růžovou vodu od Purity vision :) Je fakt skvělá, používám ji i na fixaci make-upu a navíc má balení s pumpičkou takže ji můžeš buď nastříkat na tamponek nebo přímo na obličej :) Už mi dochází, tak sjem si těď kooupila ještě levandulvou a jsem na ni zvědavá :)

    OdpovědětVymazat