středa 16. ledna 2019

Moje zimní parfémy

Dlouho jsem vám neukazovala svoji parfémovou sbírku a aktuální zimní období si o to jednoznačně říká. V létě se často spokojím jen s lehkými misty nebo něčím svěžím, ale právě teď ráda používám i lehce těžší, sladší kousky. 


Moje preference se mění nejen s ročním obdobím, ale také věkem. Dospívám do vůní, které mi ještě před pár lety přišly hrozně těžké a také se mi začíná stávat, že se k některým kouskům vracím a už méně experimentuji. Aktuálně u mě doma najdete 5 vůní, které používám buď právě v zimě nebo celoročně. Mám tam pak ještě nějaké letničky, ale o těch se dnes bavit nebudeme. 


Ten výběr se nedá moc zaškatulkovat, najdete tam od každého něco. Snažím se jít nějakou zlatou střední cestou. Chanel doma stále nemám (ale chystám se na něj), na druhou stranu dražší a míň obvyklé vůně mě bavím čím dál více, a tak mezi mé oblíbence patří třeba Jo Malone. Ale taky moje guilty pleasure v podobě vůní od Britney Spears. 


Jo Malone mi před lety ukázala kamarádka, ještě tehdy ve Španělsku. Naštěstí jej už dnes seženete běžně u nás, a co se nedá o jiných značkách říct, daleko lépe vás vyjde koupit jej v kamenné prodejně. Koupíte ho buď v Douglasu nebo mají i svůj vlastní obchůdek v Centru Chodov. Vůně jsou známé tím, že mají velmi jednoduché složení a voní přesně tak, jak je na nich napsáno. Jsou to úžasné a originální vůně, které ještě nejdou cítit z každého rohu. I když jejich obliba roste, tak se toho možná i trošku bojím. 

Já mám již několikátou variaci a aktuálně mi dělá radost Mimosa a Cardamom. Je to ideální dřevitá zimní vůně. To dřevo z ní opravdu hodně cítím. Dle oficiálního popisu je teplá, éterická a fascinující. Lépe bych to neřekla. Přijde mi hodně takový sofistikovaná, "dospělá" a úplně jiná, než běžné vůně. Užívám si ji, ale zároveň si ji trochu šetřím jen pro speciální příležitosti. Je to taková moje kapka luxusu. Je to jen kolínská, ale i přesto drží slušně pár hodin, během dne je ale nutné přestříkat. 30 ml vyjde asi na 1 400 Kč, ale já vždy číhám aspoň na malou slevu. A už tam mám vybranou vůni na léto. Jo Malone rozhodně stojí za vyzkoušení. 


Burberry Brit má u mě dlouhý příběh. Schválně jsem si vyhrabala mé staré články z let 2012 a 2013, kde píšu, že do té vůně musím dospět a koupím si ji k třicetinám. Je to až k nevíře, ale třicítka klepe na dveře a já si flakonek nechala už trochu přednostně nadělit k Vánocům. A ano, je to přesně tak, jak jsem před lety psala, dospěla jsem do ní. Ona je totiž docela těžká a já si v ní před pěti lety připadala stará, ale dnes mi padne jako ulitá. Je hodně sladká vanilkovo mandlová, ale v úvodu má limetku a hrušku, takže tu sladkost protíná lehce štiplavé ovoce a jako celek je to zajímavé, hřejivé a opět lehce netradiční. Přece jen tato vůně zase takový mainstream není a co jsem se dívala, tak třeba v Sephoře jsem ji už ani není. Na netu ji ale seženete běžně, a to třeba kolem pětistovky. 


Vůně Britney Spears jsou moje srdcovka. A mimochodem, ve světě a hlavně v USA patří mezi jedničky na trhu. U nás to takové terno není, ale já je mám moc ráda. Pamatuji si ještě ty doby, kdy jsem jako teenager číhala na Aukru, abych si nějakou ulovila za nějakou rozumnou cenu. Postupem let šly ale ceny paradoxně až směšně dolů a dnes na netu seženete ta menší balení třeba i za dvě, tři stovky. Největší nabídku mají na elnino.cz, od kterých jsem dostala i tento kousek. Je to taková holčičí ozdoba sbírky a příjemné odlehčení od těch "dospěláckých" vůní. Konkrétně VIP Private Show je nekomplikovaně slaďoučká, hřejivá a vhodná právě na zimu. Hodně mi připomíná její klasiku Fantasy. Ale upřimně, pokud vás flakonek zaujal, pořiďte si raději první edici čistě jen Private Show. Je taková čistší a sofistikovanější. A úplně nejoblíbenější parfém od Britney je pro mě Believe. Dřív jsem mu říkala moje tekuté sebevědomí a už  jsem jej  pěkných pár let neměla a musím to brzy napravit. 


O Quelques Notes d'Amour od Yves Rocher jsem se již jednou rozepisovala na Instagramu. Tohle je moje signature vůně, a když nevím, co mě daný den čeká nebo mě naopak čeká něco důležitého a potřebuji se cítit dobře, tahle lahvička to zařídí. Je navíc opravdu univerzální a používám ji celoročně na jakoukoliv událost. Malý odstřik navíc nosím vždy v kabelce. Nahradila mi moji dříve oblíbenou Chloe, která se mi dost zprotivila a už bych se k ní vracet nechtěla. Yve Rocher nejvíce voní po růžích, ale tak lehce, pěkně usazených v dřevitém základu. Je svěží, elegantní, nevtíravá, ženská. Zkrátka takhle voním já. Mám již druhé balení a vidíte, že už pěkně ubylo a určitě si ji plánuji kupovat i nadále. Když chytíte slevu, dá se koupit pod tisícovku. 


Nakonec jsem se rozhodla zařadit i tuto lahvičku od Tesori d'Oriente. Od této značky mám ráda sprchové gely a pěny do koupele, ale ty jejich vůně mi přijdou vesměs hrozně těžké, tuctové, zkrátka drogérková klasika. Výjimku potvrzující pravidlo představuje verze Aegyptus. Stále je těžká, spíše orientální, ale na zimu pěkně hřejivá. Mám ji spojenou s vůní relaxace ve vaně (právě kvůli té pěně) a občas ji ráda použiji. Ale přiznávám se, že většinou jen tak přes víkend nebo ve volnějších dnech. Koupíte ji běžně v drogerii, a to kolem 200 Kč. 


To jsou tedy moje aktuální voňavá zlatíčka. Pět kousků je takové moje maximum, zvlášť když za nimi mám schovaných asi pět letních mistů. :-) Nemám moc ráda, když je ta lahvička u mě dlouho, protože mi přijde, že parfém se dost brzy zkazí. Budu tak chvíli spotřebovávat a na léto si koupím zase něco lehčího.

Jaký oblíbený zimní parfém je ten váš?

8 komentářů:

  1. Great post dear! Have a wonderful day!
    xoxo
    Dilek...

    OdpovědětVymazat
  2. Jednu z těch vůní Tesori jsem dostala k Vánocům a nebyl to zrovna dobře trefený dárek, na mně výrazná a těžká. Nějakou vůni od Britney Spears si chci pořídit, celkově mám vůně od celebrit ráda, třeba Beyonce nebo Katy Perry.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. já dřív na vůních od celebrit hodně jela a měla jsem toho spoustu, ještě třeba Jennifer Lopez jsem měla ráda.

      Vymazat
  3. Vím, že si spousta lidí rozděluje parfémy na letní a zimní a tak dále, ale já to tak nedělám a používám to prostě tak, jakou mám zrovna náladu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. někdy jsou ty vůně univerzální, já tak mám třeba tu Yr, ale jinak to opravdu odlišuji. ale každý má rád jiný typ vůně a jinak to na něm voní, tak to úplně chápu, že má někdo s klidem i celoročku a neřeší to. a podle nálady se často rozhoduji také.

      Vymazat
  4. Článek jsem celý nečetla, spíš jsem ho jen tak projela zběžně, ale můj muž nesnáší levné vůně (třeba za 200 Kč). Já mu na to odpovídám, že to je dobrá poznámka, tím pádem si radši tedy koupím nějaký drahý parfém. :) :D Mně voní toaletní voda Essence Walk In the Summer Rain, mám menší balení asi za 80 Kč. Mám problém, že nemůžu stejnou vůni mít 2x za sebou, vždycky mě omrzí, když ji používám dlouhodobě, proto to malé balení. Klasický parfém nemám a ani tu toaletku nepoužívám pořád. V zimě se mi líbí spíš sladší a těžší vůně než v létě. Od Britney si chci nějakou vůni koupit. Vím, že mi dost voněla zrovna Believe. Naopak Circus Fantasy mi sice voněla, ale od té doby, co bydlím s manželem a jeho babičkou, mi ten citrusový smrad zprotivila babička, která to stříká na záchod, takže by mi tahle vůně připomínala wc. :D V drogerii mě ale vždycky baví vůně zkoumat a zkoušet z testerů. Mám ráda jednu vůni Christiny Aguilery, takovou žvýkačkovou. Diana

    OdpovědětVymazat
  5. Moc se mi líbí flakonek u vůně VIP. Žádnou z vůní, co ukazuješ ve článku ale neznám.

    Nela z blogu Růžová rtěnka

    OdpovědětVymazat
  6. Tak tyto voňavky vůbec neznám. Já celkově ty značky nemám vůbec vyzkoušené, protože jsem si nikdy nekupovala žádné drahé parfémy. Stačí mi obyčejnějších voňavka kolem 300 Kč. To, že nevydrží vonět celý den, mi vůbec nevadí, protože jsem zvyklá ji nosit s sebou, takže se občas převoním :-) .

    OdpovědětVymazat