neděle 8. září 2019

Sedm let spolu

Vítám vás drazí přátele. Pár týdnů jsme o sobě neslyšeli. Jak jsem psala v létě na Instagramu, potřebovala jsem si odpočinout a zjistit, co se sebou udělám dál. Také nám tady zůstal jeden rest, a to oslavit sedmé narozeniny blogu, které měl v červnu. V úvodu bych vás ráda vrátila k tři roky starému článku Čtyři roky poté. Mnozí s vás si jej pamatují, ale pokud ne nebo si jej chcete osvěžit, nejdříve si přečtěte právě ten. Dnes bych chtěla tento příběh dokončit, protože si zaslouží být zveřejněný celý.



Příběh jsem končila v půli roku 2016, kdy mě blog samotný, stejně jako moje práce s kosmetikou a blogerkami spojená naplňovala. To samé platilo i po další tři roky, byť se oba tyto světy velmi dynamicky vyvíjely. Naplno nás všechny zasáhl Instagram, síla influencerů se násobila, placených kampaní přibývalo. I já se v práci učila, rostla a spolu s velikostí blogerských kampaní rostl i můj úspěch. 

V roce 2017 mi z pracovního života zmizela kosmetika. Odchod kosmetického klienta  jsem tehdy obrečela a nedokázala jsem si představit, že bych se měla věnovat jiným tématům. Ale zvládla jsem to a zpětně jsem za to i ráda, dalo mi to mnohem větší přehled. Zároveň spolupráce s influencery již nebyla doménou jen fashion a beauty, ale začala do toho fušovat i další odvětví. A já mohla opět využít toho, co mě blogování naučilo. Zavedla jsem tak blogerky například s novým modelem auta do Berlína nebo jsme společně otevřeli tehdy nové obchodní centrum. Moje "obyčejná" myšlenka, že se blogerské setkání má udělat zvlášť a nespojovat s konferencí pro novináře, rozbila nejen korporátní guadliny, ale o rok později vyhrála i třetí místo v České ceně za PR. Což dosud považuji za svůj největší kariérní úspěch. Ke kterému mě navíc dovedl právě můj blog. 



Blog samotný v té době fungoval již tak nějak samospádem. Stále mě bavil a připravovat jej byla moje víkendová rutina. Pokud nebyly v neděli večer připravené tři články, byla jsem nervózní. Do toho se plnou silou objevil Instagram, kterému jsem se chtě nechtě musela také věnovat. Našla jsem si v něm zalíbení, ne že ne, ale mojí doménou byl vždy text, ne fotografie, a tak to nebylo stoprocentně ono. Což se ve finále odrazilo nejen na mé chuti jej připravovat, ale také jeho návštěvnosti. 

Spolu s novým rokem, tím loňským, jsem se rozhodla se pracovně posunout zase o kousek dál. V oboru PR jsem zůstala, jen už jsem těch korporátních velkých jmen měla v životopise až až a rozhodla se podporovat krásné malé značky v krásné malé agentuře. Bylo to pro mě zase něco nového. Milejšího, kreativnějšího a dostala jsem zase více prostoru prosadit  spolupráce s influencery. Dnes už je to zkrátka nutnost. Kosmetika v mém pracovním životě stále nebyla, ale již jsem si na to zvykla a zvala místo toho blogerky do cukrárny, do restaurací, nabízela jim potravinové doplňky pro děti nebo jsme společně uklízeli. Bavilo mě to. A klienty také. Doba se hodně změnila. Influenceři si dnes mohou hodně vybírat, diktovat si podmínky i inkasovat nemalé peníze. Kromě toho je jich dnes opravdu hodně a vyznat se v tom, který je pro firmu nejpřínosnější, není vůbec jednoduché. Já se v tom ale pohybovala v tento moment už šest let, a to jak na straně blogera, tak na straně agentury, která blogery s firmami propojovala. Měla jsem zkušenosti, kontakty, vyzkoušené postupy a spolu s každou další úspěšnou kampani jsem měla radost, že jsem dokázala blogerkám nabídnout smysluplnou férovou spolupráci a zároveň firmě přinést nové zákazníky. Byť na to mnoho lidí nadává a nechápe, pokud se to provede správně, propagace skrz influencery skutečně funguje. 

Dostáváme se k roku 2019, který by se pracovně dal popsat dost podobně. Stále pokračuji ve své misi vymýšlet a realizovat smysluplné kampaně. Práce mě pohltila a těšila se z každého nového klienta a příležitosti. Můj blog a potažmo Instagram tady stále byl, tak nějak ze setrvačnosti. Nějak to ke mně už zkrátka patřilo a můj zájem o kosmetiku nikdy neopadl. Pořád bylo co testovat, stejně jako chuť se o to dělit dále. Nicméně jsem se od svých kolegyň tak nějak vzdálila. Čísla nerostla, čtenáři nepřibývali, téměř vše už jsem si kupovala sama, firmy daly přednost jiným. Cítila jsem, že to už není ono, ale vzdát jsem se toho nechtěla, to my přišlo nemyslitelné. Měla jsem i nápady, co dělat jinak, navíc, ale již jsem v sobě nedokázala vzkřísit energii a realizovat to.

A pak už nastoupil jeden velký kolotoč. Nové kampaně v práci, hodiny a hodiny strávené na Instagramu a Youtube vyhledáváním nových blogerů, víkendové chystání vlastních článků, sledování Instagramu a stahování výstupů, vlastní obsah na Instagramu, domlouvání detailů s blogerkami, odpovídání mým čtenářům na dotazy, další nová pracovní strategie, další víkend a vymýšlení nových článků na blog...až jsem se jednoho dne probudila s tím, že nevím, proč bych měla vstát. Mé geniální propojení koníčku a práce se pro mě stalo vězením, ze kterého nebylo úniku. 

Poté musela přijít prázdninová pauza. Rozhodla jsem se po tři měsíce nepsat blog ani přispívat na Instagram a vyzkoušet si osobní život bez sociálních médií. Dostala jsem se do stavu, kdy mě nebavila ani ta práce, a to jsem ji tak milovala. I tu jsem přes prázdniny musela lehce omezit a užit si co nejklidnější dovolenou  - offline. 



Každé období, i to špatné, má své hranice. Nyní jsem zpět, cítím se dobře. Vrátila jsem se ke čtení knih, které jsem tolik milovala jako teenager, objevila kouzlo jógy i saunování, trávím více času s reálnými přáteli a užívám si tyto nové chvilky. Sociální sítě a blogerky nyní patří k mé práci. Opět mě baví a dává mi smysl, ale nemohu ji pouštět do víkendů a mého osobního života. Byl to již moc velký balík času, který jsem tím trávila a nebylo to dlouhodobě únosné. A mimochodem, během prázdnin mi v práci přibyli 2 kosmetičtí klienti. Konečně. :-) 

Milí přátelé, věrní i náhodní čtenáři, vášniví milovníci kosmetiky, je mi to líto, ale tohle je konec jedné mé životní etapy. Bylo to úžasných sedm let, které mi daly neskutečně mnoho. Pamatujete na tu prvotní myšlenku se kterou jsem zakládala blog? Chtěla jsem, aby mi pomohl najít práci. Když se ohlédnu zpátky, vidím neskutečnou cestu. Tehdy nikdo netušil, co se s blogosvětem stane, ani kam se posunu já. Přijde mi to neuvěřitelné a nikdy nepřestanu být vděčná za to, že jsem mohla být od počátku součástí obou světů - blogerek i značek, které skrze ně chtěly propagovat své produkty. Nyní nastal čas odebrat se jen na jednu stranu barikády a plně se věnovat tomu, aby z každé kampaně co nejvíce těžily všechny zúčastněné strany a spokojené byly blogerky, firmy i čtenáři. 

Děkuji vám všem, co jste byli součástí této cesty! 

21 komentářů:

  1. Bude mi to tu chybat :( Vzdy som sem rada chodila, a mala som pocit, ze vsetky tie recenzie su uprimne a nezaujate, a ze sa na nic nehras. Napriek tomu, ze nepribudali citatelia, mne tento blog padol presne “do noty”, citala som ho roky. Je mi luto, ze to konci, ale zelam vela stastia :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji. Já vím, že jsem čtenáře měla, i když nepřibývali, i proto mě to mrzí, ale je to teď pro mě takto lepší.

      Vymazat
  2. aj mne to tu budem chýbať... mala som rada tvoje recenzie a kozmetické štatistiky som čítala jedným dychom... :)
    želám veľa šťastia... :)

    OdpovědětVymazat
  3. To mě strašně mrzí, budou mi Tvé články chybět. Přeji ale hodně štěstí, hlavně ať jsi spokojená a šťastná.
    Beauty of pink / Knižní regál

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! teď budu chodit já na recenze k tobě :-)

      Vymazat
  4. Ahoj Stani, dakujem Ti, ze si mi pravidelne rozsirovala obzory v kozmetike. Bola si poslednym blogom, ktory som pravidelne citala a vzdy som sa tesila, ked som zistila, ze si pridala novy clanok. Prajem Ti vela uspechov na druhej strane barikady.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji! Pár krásných blogů ještě zůstalo, věřím, že se za mě najde náhrada :-)

      Vymazat
  5. Budeš mi chybět, Tvoje recenze, statistiky, celý Tvůj blog..je mi to vážně líto.. Hodně štěstí.

    OdpovědětVymazat
  6. Ať se ti moc daří a jsi spokojená :)

    OdpovědětVymazat
  7. To je velká škoda, s Rendy jste byly jediné dva kosmetické blogy, co jsem ještě sledovala. Vždycky jsem se těšila na statistiky a ráda jsem se k nim i vracela. Na druhou stranu ale naprosto chápu důvody a doufám, že se bude dařit v profesním i osobním životě a budeš spokojená. Díky za všechny ty roky fungování :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. já také moc děkuji. a jo, Rendy nám všem zůstává, také mám její články ráda.

      Vymazat
  8. Tvoje clanky a hlavne kozmeticke statistiky mi budu velmi chybat. Vela stastia a gratulujem k pracovnym uspechom :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jj, tak po statistice se mi taky trochu stýská, ale zase je hezké, když to člověk nemusí celý měsíc skladovat :-) A moc děkuji!

      Vymazat
  9. Moc mi tvůj blog bude chybět. Tvoje statistiky jsem měla hrozně ráda a podle nich jsem si vlastně začala svojí spotřebu a nákupy zapisovat :) a mám tak konečně přehled! Za to moc děkuji.

    Tvůj blog byl jediný, který jsem ještě sledovala, jinak už jdou blogy mimo mě. Kde jsou ty časy kdy bylo dobrých blogů plno a hlavně byl čas na to je číst :)

    Hodně štěstí v další životní etapě :)

    OdpovědětVymazat
  10. Byl jsem bez herpetické choroby pomocí bylinné medicíny Dr. Sacre, která ji vyléčila, šel jsem na lékařský test, doktor mi potvrdil, že jsem bez herpetické choroby, funguje to jako kouzlo a bylinná medicína je nejlepší, tady je číslo Dr. Sacre WhatsApp +2349076034359 nebo e-mailová adresa doctorsacrehealing@gmail.com,
    Kontaktujte ho, pokud máte jakýkoli problém nebo chorobu, kterou potřebujete, je kontaktovat ho, pomůže vám vyléčit tuto dlouhodobou nemoc ve vašem systému pomocí bylinného léčiva

    Mary

    OdpovědětVymazat