neděle 2. července 2017

Znáte českou značku Botanicus?

Pořád něco zkouším a prahnu po novinkách, hlavně těch, co pořádně nejsou dostupné. A potom mi klidně unikne česká značka, kterou mám doslova pod nosem. Inu, i to se stává. Kolem obchůdku Botanicus jsem beze srandy chodila každý den, více než rok. A byť to kolem krásně vonělo a obchod byl neustále plný, nějak mě to vůbec nelákalo. Až jednou jsem se k tomu dokopala a byla jsem mile překvapená. Nejen sortimentem, ale i cenami. A také příběhem.


Kompletní název je Hortus and Apothicus, The World of botanicus is The World of Plans. Takový krásný český název. :-) Pokud jste o značce nikdy neslyšeli, je to dáno tím, že jejich filozofie se neslučuje s reklamou, marketingem a prostě vším, čím by o sobě dala vědět. I tak ale nemá o zákazníky nouze. Kromě pár obchůdků rozesetých po naší vlasti, se prodává v dalších zemích. A to kromě těch okolních, i hojně v daleké Asii. A tam bych řekla, že se můžou po Botanicus utlouct. Alespoň co lze soudit z pražských obchůdků v srdci Prahy. Jsou neustále obsypány asijskými turisty, jež si odnášejí nacpané tašky. I to byl důvod, proč jsem do obchodu tak dlouho nevstoupila. Na první pohled to vypadá jako turistické doupě a přívětivé ceny a zajímavé produkty byste na první dobrou nečekali.

Výjimečná je také tím, že si produkty sama vypěstuje, poté z nich vyrobí jednotlivé nejen kosmetické kousky a nakonec si je i sama prodá. Zahrady najdete ve vesničce Ostrá u Lysé nad Labem. 

Konec teorie, pojďme se mrknout na pár produktů, které jsem vyzkoušela.



Začneme tuhým mýdlem, protože ta jsou pro Botanicus opravdu typická a v jejich portfoliu najdete snad milion druhů a velikostí. Až je mi vždy líto, že tuhá mýdla nepoužívám tak často, takže jich tolik nevyužiju.

Pro svůj experiment jsem si vybrala jahodové mýdlo, které je ze všech nejznámější. Výjimečné je tím, že se vyrábí přímo z čerstvých jahod. Voní fakt fantasticky. Krásně čistě jahodově. 



Já tuhá mýdla používám na mytí rukou. Na celé tělo mě to prostě nebaví. Tato jahůdka je ale příjemná. Ruce hezky umyje, jde dobře smýt, ruce nevysuší. Co oceňuji, tak konzistenčnost hmoty. Zbytečně se to nerozmáčí a drží hezky tvar až do konce. Navíc mizí fakt pomalu. Tato malá kostička vyšla asi na 80 Kč, ale můžete si pořídit i menší nebo klidně větší balení. Podle mě, pokud už to obchůdku zavítáte, tak minimálně s jedním mýdlem odejít musíte. Já mám pro příště zálusk na banán s jogurtem. 




Druhým kouskem, který jsem se rozhodla vyzkoušet, je oční krém. Sice nadevše miluji avokádový Kiehls, ale co kdyby fungovalo něco přírodnějšího a za třetinovou cenu? To se musí vyzkoušet.



Krém je v podstatě směsí bambuckého másla a několika olejů. Konzistenčně je to taková kašička podobná medu a po kontaktu s pokožkou okamžitě taje na čistý olej. 

Výrazná je i vůně. Je to taková silná květinová směs - růže, heřmánek a další věci. Kolem očního okolí je to možná až trošku moc. 





Nebudu vás napínat, krém mě nakonec hodně zklamal. Přičítám to tomu, že ta hmota je neskutečně těžká a vpodstatě zůstane nahoře na kůži a nevstřebá se. Dávala jsem fakt trošičku, zkoušela jsem to třeba předtím i trochu navlhčit, aby se oleje lépe vstřebaly, ale nepomohlo to.

U očního okolí poznám hned, že to nefunguje. Když je kůže suchá, ihned se objevují jemné vrásečky, nejde kloudně nanést korektor a nevypadá to dobře. I tak jsem krém Botanicus pokoušela asi měsíc, ráno i večer. Makeup po tom samozřejmě klouzal a noční péče prostě nebyla dostatečná. 

Po měsíci jsem dala krém pryč a vrátila se ke Kiehls. Byla to úleva po prvním použití. Mrzí mě to, vkládala jsem do toho velké naděje, ale na mě krém prostě nefunguje. Možná starší či suchá pleť by mohla reagovat lépe. Za mě ale ne. Cena byla kolem 240 Kč. 





Abychom to ale napravili, mám pro vás tip na úžasné čaje. Jak už jsem psala výše, tak byť Botanicus nabízí především kosmetiku, má i pár kousků, co se dají sníst. Kromě čajů, třeba marmelády, chutney atd. Já osobně bylinkové čaje miluji a trojlístek máta, heřmánek, meduňka mám doma pořád. Většinou o Pickwick, ale tohle je přece jen lepší.

Jsou to přímo nasušené bylinky a na jeden čaj jich stačí pidi lžičečka. Je to hrozně silné. Jedna krabice tak beze srandy vydrží třeba i na padesát čajů. A cena je 60 - 80 Kč. Když už nic jiného, tak čaje určitě musíte zkusit.



I když mé bádání nedopadlo na výbornou, stejně bych chtěla značku dál pokoušet. Mám tam vybraný krém na ruce, ale čekám, až se mi ztenčí zásoby. A přemýšlím, jestli třeba nezkusit pleťový krém. A minimálně pro další tuhé mýdlo tam půjdu určitě. A pro čaje.

Slyšeli jste o této značce někdy? Máte něco vyzkoušeno?

11 komentářů:

  1. O značke som už niečo počula, no ešte som ju neskušala. Tuhým mydlám velmi neholdujem, no toto jahodové musi byť užasné. A presne ako píšeš, tiež by som ho použivala na ruky, na telo mi proste viac sedi sprchový gél. A čaje možu byť tiež super, určite by stáli za vyskušanie.
    Štýl ženy

    OdpovědětVymazat
  2. Tak toto ma zaujalo. Idem googlit 😉

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je fakt divne, ze na ich stranke nemaju zoznam produktov, ich popis a zlozenie 😣

      Vymazat
    2. Oni ty stránky mají celkově zmatečné, jak jsem říkala, marketing není jejich silná stránku. Doporučuji raději navštívit prodejnu, pokud by si měla cestu, tady je jedna bratislavská
      http://www.botanicus.cz/obchody-and-eshop/obchody/slovensko/slovensko/

      Vymazat
    3. Dakujem. Skusim sa tam zastavit 😉

      Vymazat
  3. Z kosmetiky jsem zatím měla jen nějaké tuhé mýdlo kdysi dávno, ale za to přímo v Ostré v Botanicusu jsem byla několikrát, když jsem byla malá a mohu to vřele doporučit. Nejenom zahrady jsou krásné, ale zkoušela jsem si třeba vyrobit svíčku, rýžovat zlato nebo udělat provaz. No jako dítě jsem z toho byla nadšená a někdy tam musím zase vyrazit. A i kosmetiku bych nějakou zkusila, ale prodejny mám docela daleko, takže jedině při nějakém tom výletu.

    OdpovědětVymazat
  4. Tato kosmetika je pro mě neznámá, ale co mě zaujalo je fakt tuhé mýdlo, protože momentálně jsem začala více používat tuhé mýdla, jsou pro mě lepší :))

    OdpovědětVymazat
  5. Obchod v Ostré je i o něco levnější - pokud to stále platí. V sezóně se tam dá koupit i u nich vypěstovaná zelenina a ovoce. V centru je přeci jen přirážka (lokalita, nájem a turisté). Asie je jejich "bašta", to je pravda. Asi propagací trochu víc cílí na cizinu. Ten oční "krém" - nebo spíš máslo je lepší dávat jako noční péči, kdy člověku nevadí, že se úplně nevstřebá.

    OdpovědětVymazat
  6. Znám, do toho obchodu jsem chodila už jako malá s našima, vždycky jsem si odnesla nějaké mýdlo a medovou svíčku :) i přímo v Ostré jsme myslím kdysi byli. Poslední roky jsem už na ně ale zapomněla, jak je té kosmetiky všude tolik...

    OdpovědětVymazat
  7. Vyzerá celkom zaujímavo, najmä to jahodové mydlo :)

    OdpovědětVymazat