pátek 3. února 2017

NOVÁ RUBRIKA: Svíčková statistika (leden)

Statistiky vás baví. A mě samozřejmě také, a tak jsem se rozhodla pro tento rok jednu další přidat. Původně jsem chtěla vypálené svíčky přiřadit do klasické kosmetické statistiky. Ale tam už se dle názvu nehodí a článek je obvykle dlouhý i bez toho, a tak mě napadlo, že bych to mohla vést samostatně. 

Metodiku ponechám obdobnou jako u kosmetiky, jen s tím rozdílem, že statistika nebude pravidelně každý měsíc. Svíčky totiž tak často nekupuji. Spíše jich vždy beru více najednou, obvykle sezónně. I když znám se, určitě to bude více než čtyřikrát do roka. :-) Prostě stěžejní bude vždy nějaký větší nákup a jelikož jsem v lednu řádila ve výprodejích, můžeme rovnou začít. 

Novinky

Svíčky v posledním více než roce nakupují téměř výhradně na jasminkashop.cz. Je to jednoduché. Je tam nejlevněji a navíc super výběr, kde si kromě Yankee můžu osahat i jiné značky. K tomu navíc vždy vstřícná a bezproblémová komunikace, není co řešit. 

Odtud mám také tuto hromádku, kterou jsem si pořídila v super výprodeji, takže mě to vyšlo na úplně jiný peníz než za oficiální ceny. 


V poslední době těch svíček nemám doma tolik, a tak byl čas to napravit. Obě tyto krásky byly sázka na jistotu, protože jsem je měla už dřív v menších velikostech. Fresh Mint od Kringle Candle voní jako čaj z čerstvé máty a kopřiv. Není to úplně zimní vůně, umí být krásně chladivá, takže si ji schovám na později. Cheries od snow od Yankee Candle jsem chtěla již dlouho a jsem ráda, že šla po novém roce do slev. Je to neskutečná vůně, která je přesně taková, jako etiketa. Třešně, ale odlehčené ledem. Je zároveň sladká i jiskřivá, prostě povedená.


Od Yankee Candle jsem doplnila i vosky. Žádné velké novinky, všechny jsem už v minulosti měla a všechny mi seděly. Šla jsem hlavně po ceně, takže některé z nich mě vyšly sotva na 35 Kč, což je o skoro třicet korun míň než oficiální cena. 


Sáhla jsem i po dvou mini svíčkách od Kringle Candle. Obě to jsou pro mě novinky, ale zatím mi přijde, že u této značky nejde šlápnout vedle. Všechno voní naprosto neskutečně věrně. Hot Chocolate už jsem zkoušela a voní to jako hustá vřící čokoláda. Třešňové květy na svou chvíli ještě počkají.


Přidat sem musím i novou aroma lampu. Na to, jak často pálím, tak jsem teď čtyři roky měla jednu jedinou a pořád mě ji bylo líto se jí zbavit (a při psání tohoto článku ji mám stejně zpět na stole). Nicméně tato přímo od Yankee se mi hodně líbila a tak jsem ji také se slevou vzala. Jenže jsem z ní taková rozpačitá. Přijde mi, že se vosk špatně rozpouští. Mám trochu vyvýšenou čajovku, aby to aspoň nějak šlo, ale stejně to nechápu, jak nemůže fungovat originál lampa. :-(



Aby toho nebylo málo, na Notino.cz jsem si pořídila ještě svíčku Bath and Body Works. Je to moje teprve druhá zkušenost, protože tyto svíčky se u nás špatně shánění a ještě jsou drahé, ale rozhodně toho nelituji. Právě na Notinu mají aspoň nějaké a tato zrovna byla v akci za asi 480 Kč. Což je pořád hrozně moc, ale zase originál cena je na ní 22 dolarů. Svíčka je ale naprosto úžasná. Má tři knoty, takže je v mžiku roztopená a voní neskutečně intenzivně. A to až tak, že ji povětšinou po nějaké té hodince musím sfouknout. Vůně Stress relief mi šla vyloženě do noty. Už jsem měla vůni lehce vyzkoušenou, protože kamarádka měla antibakteriální gel se stejnou parfemací, ale v té svíčce to má přece jen jiné grády. Na pochmurný leden jsem neměla jiný lék než právě tuto vůni. Je lehce mentolová, neskutečně pozitivní a uklidňující. Myslím si, že to není můj poslední kousek. 

Výpáleno

Přejděme na to, co jsem v lednu pálila. Aspoň to budu mít pěkně zdokumentované a jsem zvědavá, kolik toho za rok vypálím. Bilance za leden je jedna svíčka a pět vosků a sešly se tady tři značky. 


Tohle byla moje první svíčka od Village Candle a byť mě tato značka v poslední době štve, protože ne každá jejich vůně je dobrá, tak zrovna Maple Butter byla trefa do černého. Byla to silná sladká vůně javorového sirupu a pečiva. I tady kolikrát stačilo zapálit na hodinku a byt voněl ještě dva dny. I proto jsem svíčku měla asi rok a půl. Podívejte se i na to, jak skvěle vyhořela. A to jsem ji ještě sfoukávala, jinak by vyhořela ještě i o kousek víc. To je oproti Yankee určitě rozdíl, protože ty obvykle nechávají na dně silnější vrstvu vosku. Za mě tato vůně tedy jednoznačně ano, ale zatím si ji znovu pořizovat nebudu. 


Mám tady i dva vosky od Kringle Candle, což je docela paradoxní, protože mám od této značky raději malé votivky. Vosky jsou intenzivní až moc, ale jinak se dají rozpůlit až na pět částí a dohromady voní kolem 20 hodin, i víc. 

Apple Chutney voněla božsky. Jako jablíčko se skořicí a rozinkami a to vše posypané cukrem.

Coconut Snowflake byla klasická zimní vůně. Lehce mentolová, lehce sladká. Byla hodně jemňoučká, ale bavila mě. 


Prázdné sáčky z vosků Yankee Candle nejsou moc sexy, a tak tady mám takhle jen samolepky.

Season of peace je jedna z mých nejoblíbenějších vůní. Pálím ji už třetí sezonu, vždy v lednu. Loni jsem měla dokonce i svíčku. Je to krásná čistá pudrová vůně a do mrazivého počasí neznám nic lepšího.

Winter glow je naopak zklamání. Voní tak trochu jako záchod. Zvlášť ze začátku je hodně štiplavá. Později se to zlepší a snaží se napodobit právě Season of peace, ale není to ono. Tuhle si už určitě znovu nepořídím.

Macaron treats mě hodně překvapila. Pořád jsem nechápala, co na ní všichni vidí. Za studena voněla jako spoustu jiný "pečivovo vanilkových" vůní, ale po zapálení se úžasně rozvoněla. Úplně z ní cítíte z pece čerstvě vytažené křupavé makronkové těsto. A narozdíl od jiných vanilkových vůní není tak silná a vlezlá a byt jen tak lehce provoní. Za mě ano a do budoucna budu přemýšlet o svíčce.

Určitě mi dejte vědět, jestli vás i tato statistika bude zajímat a zda byste ji rádi vídali i do budoucna. V únoru určitě nebude, protože toho mám teď doma fakt hodně, takže bych nákupy viděla až tak na březen, kdy už budu mít chuť na trošku jiné vůně a také bude spousta novinek. Do té doby budu poctivě schovávat prázdné obaly, aby nám nic neuniklo.

Jakou svíčku jste v lednu nejvíce pálili vy?

20 komentářů:

  1. No jasně , že nás tahle statistika zajímá, aspoň víme co koupit a co ne :-) svíčky a vosky miluji.

    OdpovědětVymazat
  2. Statistika mě jako milovníka svíček zajímá moc :). Co se týče lampy, tak se divím, dala jsem ji vloni mamce k narozeninám a funguje jí skvěle (úplně stejný typ) :/. Já nakupuji nejvíc na fb bazárku, tam seženu nejlepší ceny :). Zrovna jsem včera dopálila střední makrónky a velké si brzy objednám. Je to nááádherná vůně :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. já jsem na ni právě nic špatného nečetla, tak mě to překvapilo. Možná zkusím ještě jiné čajovky.

      Vymazat
  3. Super článek, určitě v něm pokračuj:-) Z vosků od YC, které máš na fotce mám zkušenost se všemi, hlavně ten Snowflake Cookie je moje velká láska. A hodně jsem si oblíbila i vosk Cherries on snow a stejně tak Macaron Treats, na oba vosky jsem se moc těšila a nezklamaly, budu potřebovat další:-)

    OdpovědětVymazat
  4. Tak tahle rubrika mě potěšila, sama pálím vosky od YC :)) Summer peach je nádherný vůně tu jsem měla i v malé svíčce a za mě obrovská spokojenost :) Makronky mě teda nechali chladnou, vůbec mě nevoněli.
    Giveaway Saloos

    OdpovědětVymazat
  5. Určitě chci další rubriku s tímto tématem. :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Super rubrika, svicky miluji, kor YC. Take jsem se rozhodla ukazovat i vypalene, jen s tim rozdilem, ze to bude v klasicke spotrebe.

    OdpovědětVymazat
  7. Ahoj, mam takovy zacatecnicky dotaz...jak dostavate vosk z aromlampy? Za studena nebo jeste kdyz je roztekly?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ja ho za studena vyriznu nozem :)

      Vymazat
    2. já podle aromalampy. nejjednodušší je to dát na chvíli do mrazáku, vosk pak sám vypadne. ale měla jsem lampu, která měla užší hrdlo a nešlo to, takže z té jsem to vždy vyloupla nožem.

      Vymazat
    3. Děkuju, já jsem to taky právě dělala za studena nožem, ale říkala jsem si, že musí existovat nějaká více bezpečná cesta :-D

      Vymazat
  8. Skvely. Tesim se na dalsi dil :)

    OdpovědětVymazat
  9. Úžasná rubrika, těším se na další článek.

    OdpovědětVymazat
  10. Tak to si ráda vždycky počtu :-) jak ta Bath a Body works dokáže provonět místnosti?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. neskutečně silně. tím jak má tři knoty, tak udělá rychle hodně hluboké jezírko. paradoxně bych snesla i nižší intenzitu. tady kolikrát musím tu svíčku po chvíli sfouknout, jak je silná.

      Vymazat
  11. Krásný článek! Svíčky mi hoří denně takže oceňuju novou rubriku a insprace :)

    MagicBeautyLife

    OdpovědětVymazat
  12. tato statistika posoby velmi dobre beriem to ako ok mozem kupovat este viac sviecok :) Momentalne objavujem caro voskov YC doteraz som vzdy rozvoniavala silicami
    galantosfun

    OdpovědětVymazat
  13. V pátek mi taky přišla zásobička :-) Nejvíce mě překvapila vůně Aloe Vera. Absolutně jsem nevěděla co očekávat. Je dokonalá.
    Narozeninová giveaway

    OdpovědětVymazat
  14. Cherries on Snow je poměrně povedená vůně :)

    OdpovědětVymazat
  15. Rozhodně zajímá :-) V lednu jsem pálila nejvíc takovou "no name" svíci s jemnou šeříkovou vůní, kterou jsem pořizovala v Albertu a pak ručně vyráběnou skořicovou, kterou jsem dostala jako dárek - kupodivu žádné YC apod. :-) Ale akce na YC jsem samozřejmě využila a už na mě čeká na Uložence balíček s vosky, tak se těším :-)

    OdpovědětVymazat