čtvrtek 21. srpna 2014

Návrat k přírodě s Mádara

Přírodní kosmetika je teď v kurzu. A byť jsem na tuto vlnu stoprocentně nepřistoupila, občas mívám pocit, že pokud dnes člověk používá konvenční kosmetiku, tak je pomalu rozcupován za to, jak platí firmám spousty peněz za nic a že nejlepší je smíchat si tři suroviny doma v kuchyni a vyzrát tak nad celým kosmetickým světem. A byť na tohle já přistupovat nehodlám, přece jen má kosmetická zvídavost je obrovská, takže se malému nahlédnutí do přírodní říše nebráním. 

Když jsem dostala nabídku, abych si vybrala něco od značky Mádara, měla jsem obrovské dilema. Zajímavých věcí nabízejí spoustu a já si měla vybrat jednu jedinou. Šla jsem na to chytře a nakonec sáhla po dárkové sadě, která v sobě ukrývá hned tři produkty - jeden v plné verzi a dvě miniatury. 

Mádara je firma, která pochází z Lotyšska. Suroviny pocházejí z místní nedotčené přírody a všechny produkty jsou certifikovány ECOCERT.


V balíčku se ukrývala čisticí pěna, noční krém a hydratační fluid. Přišlo mi to jako dobrý nápad vyzkoušet takhle ucelenou řadu na obličej.

Složení. (1. pěna, 2. krém, 3. fluid)




Čisticí pěna střídala na mé poličce téměř totožný produkt od značky Alverde, takže jsem měla aspoň přímé srovnání, jak fungují dvě přírodní čisticí pěny. S Alverde jsem spokojená moc nebyla, Mádara je o chlup lepší. Alespoň v některých oblastech.

Použití je naprosto klasické, vymáčknete trochu pěny, aplikujete na vlhký obličej a poté už záleží na vašich čisticích preferencích, jestli použijete jen prsty či houbičku nebo nyní populární elektrické kartáčky. Já zůstávám zatím u těch prstů, takže tam výsledek nikdy nemůže být stoprocentní, to berte v potaz. I tak musím říct, že pěna stáhne většinu makeupu, dejme tomu tak 90%. Zbytek ještě dolaďuji tonikem. Po použití pěny je pleť jemná, nelepí a hlavně není vysušená. Potud spokojenost.

Problémy mám jen dva. Jedním z nich je parfemace, která je velmi výrazná a mně nepříjemná. Asi to bude směs těch bylin, ale mně to prostě nesedí. Respektive, když to člověk používá denně, tak si zvykne. Na druhou stranu, je to důvod, proč bych do toho nešla znovu.  Druhý problém je lehce bizární, ale je to agresivní chuť. Ne že bych pěnu jedla, ale jsem zvyklá večer odlíčit i rty a zbavit je posledních zbytečků rtěnky. Odličovače jsou v tomto směru obecně nic moc. Třeba micelárky jsou všechny hrozně hořké. Ale pěna Mádara je všechny předčila. Na rtech to pálí a když se vám omylem, byť jen troška, dostane třeba na jazyk, tak je to fakt hodně hodně nepříjemné. Po prvních pár zkušenostech jsem si raději dávala na okolí rtů velký pozor a odličovala jsem je tonikem. 


Regenerační noční krém je v 25 ml miniatuře, ale stačí ho jen malá troška, takže po pěti týdnech používání mám ještě tak třetinu. Krém je spíše hutnější konzistence a je docela škoda, že mi jeho používání vyšlo na léto. V zimě bych ho dokázala ocenit asi více. Na druhou stranu, alespoň jsem v předstihu a můžu vám už nyní doporučit krém na nadcházející období. A ne vám o všem psát se zpožděním, jak je mým dobrý zvykem. :-) Krému chviličku trvá, než se do pleti vstřebá, ale při večerní péči to není nic tragického. Na obličeji nelepí, nedělá cucky, všechno v pořádku.

Trochu jsem se bála, že bude hutný opravdu dost, a že by mohl ucpávat póry. To se mi naštěstí nepotvrdilo a po více než měsíci používání nevidím na obličeji žádné negativní dopady. A pozitivní taky ne. Prostě další krém v řadě, nepociťuji na něm nic výjimečného. Krém je oficiálně určený pro smíšenou pleť, pokud o něm však uvažujete, osobně bych ho doporučila někam na hranici normální/smíšená. Pokud máte sklony spíše až k mastnější pleti, raději zkuste něco jiného. 

Negativum tady máme jedno a je to opět parfemace. Dost podobná výše zmíněné pěně. Velmi výrazná,neurčitě květinová, pro mě nepříjemná. Na obličeji se drží celkem dlouho.


Fluid jsem zkoušela jen pár dní a nějak jsem cítila, že v létě to není pro mě to pravé ořechové, a tak jsem ho odložila pro pozdější použití.

Fluid je velmi tekutý, ale aspoň se perfektně roztírá. Bohužel pleť po něm hodně lepí. Jelikož už krém je sám o sobě hodně hydratační, neměla jsem potřebu pod něj dávat ještě fluid. Proto jsem se rozhodla, že fluid budu používat jako ranní péči a krém dám večer. Fluid mi ale ráno pod makeup nevyhovoval a navíc jsem měla pocit, že se mi ucpávají póry. Na to jsem ho ale zkoušela velmi krátkou dobu, takže to nemám stoprocentně podložené. 

Fluid jsem tedy zatím uklidila a hodlám ho využit později. Občas se mi totiž stává, že je pleť najednou vysušená a objeví se šupinky. Fluid se tváří, že dodá opravdu hodně hydratace, takže si myslím, že se bude hodit. 

Parfemace opět totožná, takže nejsem moc spokojená. Pokud o fluidu uvažujete, opět doporučují spíše normální pleti, byť je oficiálně určen pro pleť smíšenou. 


Když to shrnu objektivně, produkty nejsou špatné. Pěna obstojně pleť vyčistí a věřím, že třeba v kombinaci s lepší čisticí technikou, než jsou jen prsty, bude její práce stoprocentní. Pleť není vysušená a nijak netrpí. Krém a fluid jsou opravdu hodně hydratační, ale pokud to pleť potřebuje, dokáží dobře posloužit. Osobně doporučuji pro normální pleť, maximálně s menším sklonem ke smíšené. 

Subjektvině jsem nadšená méně. Nelíbí se mi parfemace celé řady, která je hodně výrazná a není mi příjemná. A asi nedokáží plně ocenit to přírodní složení. Já nemám s pletí žádný výrazný problém a dobrou službu mi dělají i konvenční chemičtější produkty. Dost možná proto v těchto přírodních krémech nevidím žádnou výraznější změnu, která by mi přinášela něco navíc. 

Sama si tedy produkty Mádara znovu nekoupím, vám to ale zakazovat nebudu. Pokud se cítíte jako cílová skupina pro tuto kosmetiku, směle ji vyzkoušejte. 

Produkty Mádara zakoupíte na  www.biooo.cz. Já tomuto eshopu moc děkuji za poskytnutí produktů k recenzi.

Co vy a přírodní versus konveční kosmetika? Komu fandíte více?

9 komentářů:

  1. Mám pěnu a jsem spokojená, asi nejlepší co jsme zatím vyzkoušela :)

    OdpovědětVymazat
  2. Já to mám tak 50:50. Vlasová kosmetika konvenční (ale v šamponu nesmí být silikony, protože se mi po nich více mastí vlasy a svědí hlava), sprcháče a dekorativní taky většinou konvenční. Tělové mléka a věcí na obličej přírodní. Spíš musím říct, že se dívám na složení, protože některé látky mi nedělají dobře. Nejvíce ale sleduji, jestli kosmetika není testována na zvířatech. Musím říct, že mě mrzí, že i blogerky, které vypráví, jak mají rády zvířata a některé jsou i vegetariánky, propagují kosmetiku z velké části testovanou na zvířatech.
    Bára

    OdpovědětVymazat
  3. Tá pena ma zaujala, vyzerá fakt dobre!

    OdpovědětVymazat
  4. Já to zas tolik neřeším, používám to, co mi vyhovuju a hlavně funguje :). Pěnu používám k čistění taky, ale od jiné značky a kterém jsem našla už svůj oblíbený. Na různá séra příliš nejsem :).

    OdpovědětVymazat
  5. Já to mám podobně jako Bára. Žádný vyhraněný styl, ale pokud mám něčím natírat velké plochy těla, tak jde většinou o přírodní kosmetiku. Takže tělové krémy, pleťové krémy, masky, sprchové gely, mýdla nebo šampóny upřednostňuju přírodní, i když to není vždy pravidlem. Dekorativku používám většinou jen konvenční, i když takový makeup od Dr Hauschky nebo rtěnky Alverde občas nejsou k zahození. Co se týká kosmetiky Mádara, tu jsem nikdy neměla chuť vyzkoušet, hlavně díky cenám. I kdyby mi čistící pěna sedla, při mé spotřebě bych tu pětistovku za ni musela dávat každý měsíc, takže raději zůstanu u micelárky Blachette za 30 Kč nebo si koupím tu méně účinnou Alverde za stovku.

    OdpovědětVymazat
  6. přírodní kosmetika byla jedna krátká kapitola v mém životě, ale myslím, že DIY je hodně přeceňované, zrovna tak jako oleje (protože moje pleť postrádá schopnost cokoliv do sebe vsáknout)... ovšem od Madáry bych si nechala klidně líbit tonikum, na které si ostatně brousím zuby. a co se týče miniatur s 25ml, tak to je docela cool, protože můj momentální krém má 30 :D

    OdpovědětVymazat
  7. Od Mádary jsem toho vyzkoušela už docela dost a musím říct, že nejspokojenější jsem zatím s vyrovnávacím tonikem. Měla jsem i zmiňovaný fluid, který je skvělý, neucpává, ale pro smíšenou pleť na léto je až zbytečně moc hydratační.
    Fluid si prosím nezaměňuj se sérem. Sérum obsahuje koncentrované účinné látky a má za úkol umocnit působení pečujícího krému, zatímco fluid je jen lehčí obdoba krému. Proto mi vrstvení fluidu a krému na sebe nepřijde moc rozumné a může to být také jeden z důvodů, proč se ti začala ucpávat pleť.

    OdpovědětVymazat
  8. ja mam od Madary tu cistici penu a jsem nadsena,uz mam druhe baleni:) parfemace mi nijak nevadi. Je to prvni pena, ktera mi nevysusuje plet a uplne jsem prestala trpet na pupinky, za me nejlepsi produkt ever:)

    OdpovědětVymazat