pondělí 17. února 2014

Panika jménem Four Seasons

Péče o nehty firmy Four Seasons je docela vyhlášená a já mám rovnou dva kousky. Jeden dokonce už asi rok, druhý o pár měsíců méně. Bohužel je tedy nepoužívám nijak pravidelně, a tak jsem se ještě k recenzi dlouho nechystala. Jenže mě dostal nedávný článek Mademoiselle M a všechno bylo jinak. Já sice nejsem moc na sledování složení kosmetiky a nechytám paniku z každé trošku spornější látky, ale občas asi máme právo, každý být trochu hysterický a mě to chytlo právě u Four Seasons.


Nejdříve krátce k vlastnostem mých dvou laků a k panice přejdeme později.

Vytvrzovač laků mám doma rok a použila jsem ho dvakrát, možná třikrát. Obecně na nadlaky moc nejsem, protože to při lakování prostě zdržuje a tenhle obzvlášť. Vadil mi na něm hlavně smrad, který se z něj linul. Bylo to daleko horší než u normálních laků a hlavně se to na nehtech drželo dlouhé hodiny. K tomu to hrozně dlouho schnulo, takže půl dne v háji jenom kvůli tomuto vytvrzovači. Prodloužení výdrže barevného laku nechci moc posuzovat, na to jsem ho zkusila opravdu málo krát. Dost možná to pomůže, ale mně to dokázalo vždy tak spolehlivě otrávit, že jsem radši výdrž klasického laku oželela. Mé naprosté minimální používání tohoto produktu asi mluví za vše. 


Vápník pro nehty je na tom o poznání lépe. Smrdí klasicky jako každý lak. Dobře se lakuje a během chvilky je suchý. Hodně jsem ho nosila i samostatně, když mě lakování moc nebavilo. Udělá přirozeně hezké, decentně se lesknoucí nehty. Osvědčil se i jak podklad. Nehty jsem si tak nezabarvila výraznými barvami, lak se na tom nijak zvlášť nerozpíjel ani nedělal jinou neplechu. Dokonce mi přišlo, že když jsem ho používala pravidelněji, nehty se mi lámaly daleko méně. Takže vlastně spokojenost a původně jsem ho chtěla používat i nadále.


A teď k tomu problému. Jejich složení je více rozebíráno právě u Mademoiselle M, v tomhle článku, takže vás na něj odkazuji a doporučuji k přečtení. Mně u něj docela zatrnulo a šla jsem ihned kontrolovat nejen právě tyto dva kousky  Four Seasons, ale také všechny ostatní laky, které mám doma. 

Co konkrétně mi vadí. Jako škodlivá látka je sice uveden ethyl acetate i butyl acetate, ale to je prostě základ všech laků na nehty, takže tady jde o to, že buď se toho budete bát, a tím pádem nehty nelakovat nebo se nad to povznesete. Tady jsem to nějak zvládla. Co už mi ale trošku vadí, tak jsou látky, které jsou škodlivé a jejich přítomnost v laku není zase tolik nutná, takže logicky mi přijde lepší, vybírat si laky právě bez těchto sloučenin. 

Obecně mě nejvíce vyděsil kafr, který je v poměrně nízkém množství smrtelný. Samozřejmě vím, že ho je v laku jen maličko a katastrofický scénář nehrozí, ale prostě dávat si dobrovolně něco takového na ruce, to se mi dost příčí. Tato látka je v obou mnou zmiňovaných lacích a co jsem se tak dívala, najdete ho především v nadlacích a podlacích. Můžu prozradit, že je třeba v pečujících lacích Miss Sporty nebo Rimmel London. Právě tam jsem totiž hledala náhradu, ale naštěstí mě napadlo přečíst si složení již v drogerii (malý tip: pokud nenajdete složení dekorativky přímo na obalu, u stojanu by měly být letáčky, které tyto informace obsahují). 

Druhou látkou, která mě trochu děsí, jsou ftaláty. I bez těch se laky na nehty obejdou, tak proč zbytečně používat právě ty, které ho v sobě mají. V tomto případě ho najdete v kalciu od Four Seasons



Cítím se tak trochu provinile, protože si jsem vědoma toho, že já nejsem zrovna typ člověka, který by měl rozdávat kázání o škodlivých látkách v kosmetice. Obecně jsou mi jedno všechny parabeny, silikony, hliníkové soli i minerální oleje. Navíc nejsem chemik a ve spoustě chemických složek se stále nevyznám a nic o nich nevím. I když se samozřejmě díky masáží, která kolem mě stále je, snažím si toho více všímat, více tyto věci rozeznávat, ale pořád dávat nejvíce na své vlastní uvážení, zda je mi to jedno nebo naopak proti srsti, takové věci používat. 

V případě těchto dvou laků jsem se rozhodla býti hysterická a přestat je používat. Stejně tak se více zaměřit na složení laků a těch nejhorších látek se snažit vyhnout. Je to však čistě můj subjektivní pocit. Pokud zavládne racionální myšlení, tak samozřejmě, těch látek tam asi bude minimální množství a přímé ohrožení na zdraví nehrozí, když to prošlo všemi směrnicemi. A kdoví, třeba na sebe v jiné kosmetice patlám ještě horší věci. 

Někdy je však potřeba popustit uzdu emocím, a tak odteď složení laků na nehty aspoň trochu hlídám a Four Seasons ze své sbírky vyřazuji. Žádné konečně doporučení pro vás však nemám. Tohle musíte zvážit sami, zda nad tím mávnete rukou nebo budete také hysterčit. Určitě mi ale do komentářů napište, co si o tom myslíte vy a zda se bojíte nějakých konkrétních složek v kosmetice obecně.

23 komentářů:

  1. Já mám takový pocit, že půlka obsažených látek se snad ani do laků prodávaných v EU nesmí dávat.. Ten vytvrzovač jsem si chtěla pořídit, ale raději si to rozmyslím.
    Wonderfull Today

    OdpovědětVymazat
  2. mám vápník a regenerátor od FS, sice mi s nehty nic nedělají, ale vypadají pěkně, tak je sem tam lakuju. s tím kafrem bych to tak vážně neviděla.

    OdpovědětVymazat
  3. Moc děkuji za sdílení článku :)
    Jen stále nevím moc o tom Phtallic Anhydride. Jeho Copolymer je uváděný jako méně nepezpečný, kdežto samotný Phtallic Anhydride už nebezpečný je. A mě stále mate, že tam jsou tři názvy a teď otázka, jeslti copolymer patří k poslednímu nebo ke všem.
    A koukám, že to není ještě takový hrůza. Aspoň tam není ta formaldehydová pryskyřice a dibutyl ftalát.
    Každopádně mě mrzí, že formaldehyd je i v OPI Nail Envy Original :( Dobře z péčí vychází GS a Sally Hansen.

    OdpovědětVymazat
  4. Zkušenost s nimi nemám, ale myslím, že kdyby mi tak skvěle vyhovovaly jako ostatním, nějaké složení by mi bylo ukradené :D.

    OdpovědětVymazat
  5. já mám ten zpevňovač, jeho složení je chuťovka, bohužel jsem na podobné články narazila až po jeho koupi :-/ asi ho ale časem vyhodím, je sice fajn, ale asi mi to za to nestojí. navíc si nehty žužlám, takže nechci jíst formaldehyd :D

    OdpovědětVymazat
  6. No zajímavé čtení, přiznám se, že mě by nenapadlo takhle zkoumat složení. A to jsem si od nich nedávno koupila zpevňovač, tak nevím, do jaké míry být kvůli tomu hysterická :-/ Je to chuťovka, no ...

    OdpovědětVymazat
  7. Já to moc neřeším a to ani výživu pro nehty. Jediné co řeším jsou vitamíny (konkrétně Biosil Plus), které beru pro kvalitní nehty :) A maximálně olej na nehty, který mám koupený v bio obchůdku a který je i regenerační. Ale to tak jednou za pár měsíců mě tohle chytne :)

    OdpovědětVymazat
  8. Měla jsem ten vápník a pomáhal mi,jenže pak jsem zpanikařila skrze složení laků (nejen těchto,ale všech obecně) a nehty si lakuji pouze výjimečně.Od Vánoc jsem lakovala jen 2x na plesy,jinak se držím,ale přiznám se,že mi to trochu chybí :-D

    OdpovědětVymazat
  9. Já mám Four Seasons zpevňovač a nevzdám se ho. Rostou mi po něm krásné pevné nehty, které se vůbec nelámou, asi jim ta chemie svědčí :-)

    OdpovědětVymazat
  10. Obecně laky a podlaky nepoužívám téměř vůbec, ostatní laky měním na nehtech tak často, že složení čtu jen když se hodně dlouho rozhoduji, zda koupit či nekoupit. Co ale nesnesu jseou veškeré silikony ať už v make-upech, šamponech či čemkoliv jiném. To je jedno z mých hlavních parametrů, aby v tom silikony nebyly :)

    OdpovědětVymazat
  11. Ja si nechty nelakujem uz cca 8 rokov. Z lakov a odlakovacov sa mi nechty neskutocne stiepili. Odvtedy mam pokoj a nechty v pohode :)
    Pre mna su najhorsie latky v kozmetike methylisothiazolinone a methylchloroisothiazolinone, ktore sa spolu oznacuju aj ako kathon. Fuj. Pre mna je pri kupe obsah tychto latok rozhodujuci.

    OdpovědětVymazat
  12. Ahoj, ona všechna kosmetika musí splňovat předpisy. Takže ti nesmí dát lak, kterým se otrávíš nebo ti to rozežere prsty. Na druhou stranu, většinou se řeší spíš akutní toxicitu (kolik si toho nandáš do těla v jednu chvíli) než ta dluhodobá (dlouhodobé užívání). Takže je dobré sledovat obsah a dávat si pozor. Obecně si ale myslím, že obavy můžou být přehnané. Opravdu ten lak musí splňovat toxickikologické normy a když ho nejíš, tak by se ti nemělo nic stát.
    Tady je o kafru:
    http://chemistry.ujep.cz/userfiles/files/Kafr.pdf
    Pokud je tam hodně naředěný, neměl by být problém. Tuhle jsem v šamponu objevila slučeninu selenu, selen je pěknej toxikant. Psala jsem naší toxikoložce a ta říkala, že tam bude ve velmi malém množství a že to nemám řešit.
    Myslím, že kontrola je na místě, ale není třeba si to moc brát:-) Alespoň dokud to není karcinogenní nebo mutagenní.

    OdpovědětVymazat
  13. Ja mám spevňovač a potom čo som čítala nejaký článok o tých nechutnostiach, čo sa nachádzajú v týchto lakoch som bola chvíľu v tom, že aaaaaaaaaaaaa. Ale nakoniec som si povedala, že v dnešnej dobe je toho asi toľko fujky, že aby sme mali naozaj zdravé veci museli by sme si kozmetiku aj všetko vyrábať doma a iba z veci čo si sami vypestujeme... Takže lak určite domíňam, ale zase druhý už nekúpim. A keďže si lakujem nechty raz za sto rokov, tak myslím, že to nie je až také zlé. Ale zaujímavý článok. Určite na zamyslenie. :)

    OdpovědětVymazat
  14. Já mám ten zpevňovač :(
    http://anys111.blog.cz/

    OdpovědětVymazat
  15. Moc vám všem děkuji za vaše názory, vaše postoje k ,,chemii" a zajímavé tipy.

    OdpovědětVymazat
  16. Já mám doma proti kousání, ale už z dřívější doby a občas ho použiji jako svrchní lak. Nějak mě to složení zatím neděsí,ale snažím ho používat co nejméně :)

    OdpovědětVymazat
  17. Můj svět krásy18. února 2014 v 17:22

    Právě jsem si přinesla z lékárny ten zpevňovač s vápníkem a mohu říci, že složení nerozumím, takže mě to nechává v klidu...;) Myslím, že pokud by to bylo nějak nebezpečné, tak by se to neprodávalo, ale třeba se mohu mýlit...;)

    OdpovědětVymazat
  18. já už jsem se k tomuto vyjadřovala v článku u Nikol, Four Seasons používám cca 10 - 12 let a nemám s tím problém, nehty mám pěkné :) samozřejmě mě to znepokujuje, že jsou tam látky, které by tam asi být neměly, ale na druhou stranu by o tom člověk neměl zase tak přemýšlet, protože bysme pomalu nemohli dělat nic :)) ale je to otázka každého :)

    OdpovědětVymazat
  19. Kafr se normálně přidává do kosmetiky a ma léčivé účinky, jedovatý je pouze při perorálním podání (to znamená, že ho nesmíš jist třeba k snídani) takže bych se trošku zklidnila a používala spolehlivé zdroje.

    OdpovědětVymazat
  20. Kafr se normálně přidává do kosmetiky a ma léčivé účinky, jedovatý je pouze při perorálním podání (to znamená, že ho nesmíš jist třeba k snídani) takže bych se trošku zklidnila a používala spolehlivé zdroje.

    OdpovědětVymazat
  21. Kafr se normálně přidává do kosmetiky a ma léčivé účinky, jedovatý je pouze při perorálním podání (to znamená, že ho nesmíš jist třeba k snídani) takže bych se trošku zklidnila a používala spolehlivé zdroje.

    OdpovědětVymazat