úterý 11. prosince 2012

Hledá se dokonalý parfém (část 2)

Dnešním dnem budeme pokračovat v hledání toho pravého parfému. První článek o (ne)voňavých vzorcích najdete zde. Tentokrát co se kritiky týče, tak lehce ubereme. Dnes to bude takový průměr. Vpodstatě fajn vůně, které kdyby mi někdo chtěla darovat, tak je s klidem spotřebuji. Nicméně kritéria pro dokonalý parfém tyto kousky nesplňují. Ve všech případech jim prostě něco chybí (nebo přebývá). 



Ještě ve zkratce připomenu ,,pravidla hry". Vzorky jsem poctivě testovala, vždy v jeden den jen jednu vůni. Dělala jsem si poznámky po prvních minutách, po půl hodině a asi po dvou hodinách, abych si zpětně dokázala vyvolat pocity, které ve mně parfémy zanechaly. A opět to neberte jako profesionální popis vůní, ale jako mé soukromé zápisky. Jdeme na to...

Zatímco minule jsem vám vůně popisovala v takovém pořadí, jak mi přišly pod ruku (prostě byly hrozné všechny), tak tentokrát už mám vůně seřazeny od nejhorších po nejlepší.

Calvin Klein: Eternity Moment
Hlava: meloun, malinaliči, pomerančové květy, guava
Srdce:pivoňka, mučenka, leknín, jasmín
Základ: santalové dřevo, růžové dřevo, kašmír, pižmo


Tento vzorek jsem objednávala na základě kladného ohlasu Rendy. Bohužel, vloudil se nám tam nepřítel z předchozího dílu - leknín. Ten tam cítím už od prvních sekund a i když ty lákavé ovocné tóny tam ze začátku jsou také, pomalu ale jistě je začíná zabíjet má neoblíbená vodní květina. K tomu pivoňka - o té sice nemůžu říct, že ji nenávidím, ale že bych ji vyloženě vyhledávala, tak to také ne. A závěr - santalové dřevo a pižmo, tahle klasika už mi začíná jít lehce krkem. Kdysi jsem tuto kombinaci milovala, ale přijde mi to děsně ohrané. Navíc, u této vůně se i v závěru drží ten nepříjemný květinový závan ze střední části. Původně měl tento kousek skončit už v prvním díle tohoto seriálu, ale chtěla jsem to nějak rovnoměrně rozdělit, proto o něm píšu až dnes. Nicméně, moc mě neláká potkat tuto věc v plném balení. Sice mi vyloženě nesmrdí, ale nesedí mi a není to nic pro mě. 

Marc Jacobs: Oh Lola
Hlava: lesní jahody, maliny, hruška
Srdce: pivoňka, magnolie, brambořík
Základ: santalové dřevo, fazole tonka, vanilka

Tento parfém má hned v hlavě moc zajímavé kousky. Jahody jen tak v nějaké vůni nejsou a tady jdou cítit velice intenzivně. V prvních tónech je to mix svěžího ovoce, který ale bohužel vyprchá velice rychle. Za pár minut se naopak začne rozlévat střední část, kde je zase ta nešťastná pivoňka a k tomu další ne zrovna mnou oblíbené kytky. I po nějaká době si ale vůně zachovává velice sladký základ (až moc), který je jen lehce protnutý něčím silnějším (tipuji buď na kytky ze střední části nebo na tonku ze základu). Tahle vůně není vyloženě špatná. Možná kdyby mi ji někdo daroval před lety k patnáctinám, tak budu jásat. Vůně je taková obyčejně sladká až tuctová. Nudí mě už po prvním zkoušení a to by dokonalý parfém neměl, takže jde z kola ven. 

Burberry Brit Sheer
Hlava: Yuzu, mandarinka, listy ananasu, hrozny, liči
Srdce: pivoňka, broskvový květ, hruška
Základ: amyrisové dřevo, pižmo

Už jenom po přečtení složení z toho kape med, jak je to sladké. A ano, žádné velké překvapení se nekoná, tohle prostě voní jako slaďounké žvýkačky. Nic jiného mě k tomuto parfému nenapadá. V prvních tónech to jsou čisté žvýkačky, ve střední části to jsou žvýkačky s pivoňkou a v základu to jsou žvýkačky lehce ozvláštněné dřevitým tónem. Je to taková hezká vůně pro desetileté holčičky. Zase na druhou stranu, která desetiletá holčička má parfém za tisícovku, že.:-) Opět nemůžu říct, že by ta vůně byla špatná. Nicméně, asi bych se necítila dobře, kdybych ji na sobě musela mít celý den. K dokonalému parfému vede ještě hodně dlouhá cesta.

Emanuel Ungaro: Apparition Sky
Hlava: jablko, karambola, bergamot
Srdce: lotus, brambořík
Základ: pižmo, dřevo, cedr

Zde jsem si jednoznačně zamilovala lahvičku. Mně přijde prostě úžasná. Jednoduchá, ale přitom originální i elegantní zároveň. Složení také neznělo k zahození, takže to byla jasná volba. Hrozně moc jsem chtěla, aby se mi ten parfém líbil, protože je mi prostě hrozně sympatický už od pohledu. Takhle už by přece mohla začínat ta pravá láska, ne? Navíc první tóny jsou skvělé - šťavnaté jablíčko. Za chvíli se to začne trošku kazit, a to doslova. Jablíčka jdou do pozadí a já začínám cítit něco jako plíseň. A je to jasné - shnilá jablka! :-) Mě to fakt hrozně štve. Ta příjemnost z jablek tam prostě je, ale zároveň tam v pozadí je ten nepříjemný shnilý ocásek, který to dost kazí. Postupem času se nejvíce rozvine pižmo a vůně je taková příjemně sladká, stále prostoupena jablkem. Problém je v tom, že ta jabka jsou prostě shnilá, to mi nikdo nevymluví. Vůně má opravdu slibný potenciál, ale je v ní prostě něco, co mi ten celkový dojem kazí a tak její cesta právě zde končí.

Původně tady měl také končit i dnešní článek, ale jelikož vítězové si zaslouží hodně prostoru, rozhodla jsem se pro finální třetí část ponechat pouze tři vzorky. A tak nám tady dva přebývají. Zařadím je tedy do této druhé části, ale jsou na tom o poznání lépe než čtyři předchozí vůně a k titulu dokonalý parfém jim schází už opravdu jen kousek (nebo spíše existují vůně, které jsou ještě o něco lepší).

DKNY: Pure
Hlava: lotosový květ, růže, jasmín
Srdce: frézie, orchidej, ambra
Základ: santalové dřevo, vanilka

Vůně od DKNY už mám lehce prozkoumané z parfumerií a tahle mi učarovala ze všeho nejvíce.  Jde z ní cítit jednoduše ,,čistota". Je lehká a příjemná. Trochu jsem se bála frézie a orchideje, protože mi přijdou jako docela silné kytky. Ale tady prostě vede prim lehounká růže s jasmínem a těžší kytky ji jen tak lehce ozvláštňují. Opravdu zajímavá vůně. Trošičku to kazí takový ten typický konec santalové dřevo a vanilka. To už úplně originální není, ale ta lehkost z prvních dvou fází se tam stále drží. Tímto parfémem bych v plné velikosti rozhodně nepohrdla. Dokážu si to na sobě představit. Hlavním důvodem, proč se tento kousek nevyšplhal až na vrchol je nejen tuctovější závěr, ale také nevýraznost, která tento parfém provází. Ta vůně je moc hezká, ale je taková nezapamatovatelná, není to nic, čím byste upoutali pozornost. Je taková příjemná, milá alá neurazí nenadchne.

Yves Saint Laurent: Cinéma
Hlava: mandle, brambořík, klementinka
Srdce: amarylka, jasmín, pivoňka
Základ: jantar, vanilka, pižmo

Tohle je takové malé překvapení. Parfémy vybírám i podle barvy flakonku a zlatá patří zrovna k těm, které moc nevyhledávám. Tak nějak mám zafixováno, že budou hrozně těžké. Tohle ale není ten případ. Docela mě zaujalo složení, a tak jsem parfému dala šanci. V prvních tónech je velice příjemná, svěží - převládá mandarinka, ale docela brzy se začíná přidávat silnější nádech (podle mě je to mandle). Střední část je asi nejslabší. Trochu mi to kazí ta pivoňka. Závěr je ovšem úžasný. Vůně je krásně hřejivá, příjemná, trochu tam cítím med, který tam ale není. :-) Vanilka z pižmem se sice postarají o ne zrovna velkou originalitu, ale takový ten nádech příjemné zvláštnosti to v sobě zanechává ( o ten se stará jantar). Mám z  ní takový ,,sváteční" pocit. Opravdu jako stvořená pro speciální příležitosti. Tuhle vůni bych také brala v plné velikosti, jen bych ji asi nevyužila na běžné denní nošení. Což je také důvod, proč zůstává těsně pod vrcholem. 

A tohle už je skutečná tečka za dnešním článkem. Zůstali už jen tři kousky. Tři velcí favorité, kteří mě okouzlili. Jejich identitu ale i nadále ponechám v tajnosti. Slibuji však, že vás nebudu napínat dlouho a článek se objeví ještě před Vánoci.

Znáte některou z dnes jmenovaných vůní? A troufnete si tipnout absolutního vítěze? :-)

12 komentářů:

  1. Mamce se strašně líbí ten Calvin Klein

    OdpovědětVymazat
  2. Žádnou z dnešních vůní jsem neměla šanci očuchat - a podle složení by to asi taky nebyly moji favorité. A já na jednoho z vítězů tipovala něco od Thierry Mugler - že by snad Angel? Alien? :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ne ne, takhle provařeným a všeobecně oblíbeným vůním jsem se záměrně vyhýbala. chtěla jsem něco trošku víc originálního.

      Vymazat
  3. Taky mě ani jedna z těchto moc nenadchla...

    OdpovědětVymazat
  4. Zajímavý přehled, díky moc! Myslím, že Tvé postřehy jsou velice trefné. Zvu Tě ke mně na vánoční obdarovávání:

    http://bourjoisgirl.blogspot.cz/2012/12/vanocni-obdarovavani.html

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. děkuji, snažím se to trošku ozvláštnit, ať to nejsou jen nudné popisy okopírované z oficiálních textů.

      Vymazat
  5. Cinému mám moc ráda, kdysi jsem ji měla a čase se k ní určitě vrátím...taky se mi líbí DKNY Pure, tak je velmi příjemná...Ale tipuji si Oh Lolu!:-)

    OdpovědětVymazat
  6. Toho Calvina Kleina jsem si objednala na základě recenzí a přijatelné ceny,ale hodně mě zklamal. Některá z těch kytiček, která v něm je mě neskutečně vadí (asi právě ta pivoňka). Musela jsem ho dát pryč.

    OdpovědětVymazat
  7. Ahojky, mohla bych se prosím zeptat, na kolik "navonění" asi ten 1 ml vydrží? Vůbec nedokážu odhadnout to množštví :/

    not-a-perfect-girl

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. abych pravdu řekla, tak jsem vzorky zatím zkoušela vždy jen na ruku a každý z nich už asi třikrát a moc to neubylo. Ale řekla bych, že kdybych si to chtěla dát na celé tělo, jak jsem zvyklá, tak by jeden ten ml vystačil na dvě max tři použití, kdyby se hodně šetřilo.

      Vymazat
    2. Jojo, děkuju moc, tak to je super :) Po Vánocích taky zkusím pár vzorků objednat..

      not-a-perfect-girl

      Vymazat
  8. Konrkténě eternity mi přijde jako profláklá vůně, kterou voní každá druhá paní v supermarketu :)

    OdpovědětVymazat