středa 21. prosince 2016

Vánoční TAG

Tag už tady opravdu hodně dlouho nebyl, protože jsem nenarazila na nic zajímavého. Ale jelikož nám klepou na dveře Vánoce, klasické recenze už necháme na příští rok. A ještě než se pustím taktéž do tradičního shrnutí těch nejlepších a nejhorších produktů tohoto roku, pojďme se společně naladit na sváteční notu.

Otázky jsem si půjčila od Táni, které tímto děkuji za inspiraci. 


1. Oblíbený vánoční film nebo pohádka

Se mnou je to docela těžké, protože se na televizi a ani filmy obecně moc nedívám. Ale pravda, o Vánocích udělám výjimku. Mojí nejoblíbenější pohádkou je Byl jednou jeden král, kterou si ani letos nechci nechat ujít. A rozbalování dárků u Popelky už je také taková tradice. 

2. Oblíbená vánoční písnička

Těch je naopak spousta. Mám ráda vánoční písničky a pravidelně je poslouchám vždy už tak od listopadu. Líbí se mi americké koledy, navíc moderně přezpívané různými zpěváky. A při zdobení stromečku si vždy ráda pustím i českou klasiku. 

Letos asi nejvíce poslouchám album od Kylie Minogue. 



3. Oblíbené vánoční cukroví?

Určitě perníčky od babičky. Ty jsou nejlepší. :-) Ale nedám dopustit ani na klasiku v podobě lineckého a vanilkových rohlíčků. A taky karamelové kuličky, které dělá mamka.


4. Máš adventní kalendář?

Letos jsem si udělala radost a mám tohoto krasavce od Loccitane. A i když jsem se hodně rozmýšlela, jestli za něj ty peníze fakt dám, jsem zpětně hodně ráda. Miluji kosmetické miniatury a bylo fakt skvělé si každé ráno zpříjemnit jednou voňavou lahvičkou.


5. Umělý nebo živý stromek?

Jsem od mala zvyklá na živý, a ta vůně se nedá ničím jiným napodobit, takže jedině ten.



6. Oblíbená vánoční barva?

Tu vyloženě nemám, ale asi červená a zlatá a všechno pěkně třpytivé. 

7. Veselá vánoční příhoda?

Asi mě nic konkrétního nenapadá. 

8. Jak vypadá tvůj Štědrý den?

Hodně tradičně a snad každý rok stejně. V tomhle ohledu si potrpím na tradice a mám ráda, když je to přesně tak, jako když jsem byla malá. Snídáme obvykle vánočku od babičky. Dopoledne se díváme na pohádku. K obědu míváme rybí polévku. 

Poté se vždy vydáváme na hřbitov. Zní to možná divně, že zrovna tam, ale vzniklo to právě tehdy, když jsme byly se ségrou malé. Vždy jsme se s babičkou a dědou vydali na procházku, rozsvítili jsme na hřbitově svíčky, cestou potkali nějaké známe a rodiče mezitím měli doma čas připravit stromeček, dárky i večeři. Tuto tradici držíme dodnes. Byť tedy nyní už chodíme i s rodiči, obvykle jedeme autem, protože babička už by tak dlouho procházku nezvládla a dědovi společně zapálíme svíčku. 

Pak už začínáme chystat večeři. Dříve jsme jedli už tak kolem páté, nyní to přesouváme klidně i na šestou. 

Po večeři už čekáme, až zazvoní Ježíšek a vydáme se ke stromečku. Tam pak ségra rozdává dárky a společně celá rodina rozbalujeme a bavíme se. 

9. Co máte ke štědrovečerní večeři?

Kapra a bramborový salát.



10. Jaký nejhezčí dárek jsi dostala?

To asi nejde přesně říct. Z jiných věcí jsem měla radost jako malá a z jiných dnes. Užívám si hlavně ten moment překvapení při rozbalování a především mě baví sledovat mé blízké, jak se tváří na dárky, které jsem jim dala já.


11. Dodržujete nějaké vánoční tradice?

Z těch klasických například dáváme rybí šupinu pod talíře, a když už se začne jíst, nikdo nesmí vstát od stolu, dokud poslední nedojí. 

Anebo z takových těch rodinných například děláme každoročně stejné fotky jak nás, tak slavnostního stolu, stromečku, výzdoby. Vždy i pečlivě prohlížíme fotky z předešlých let, abychom si na sebe nedali stejné šaty nebo neměli na stole totožné skleničky. A je pak fakt sranda dívat se na to po letech a sledovat, jak se to rok od roku měnilo. 


12. Jak by měl vypadat ideální Silvestr a jak ho budeš slavit doopravdy?

Jak Vánoce miluji, tak Silvestr už tolik neprožívám, ale snažím si ho vždy udělat hezký, tak jak vyhovuje mně. Obvykle ho tedy trávím doma s rodinou, hrajeme Osadníky z Katanu, popíjíme, nic velkého. Mám však ráda tu sílu půlnoci a při sledování ohňostrojů vždy přemítám, co jsem za minulý rok prožila, a co mě čeká a čeho chci dosáhnout v tom roce novém.

A jak to máte s Vánocemi vy?

10 komentářů:

  1. Zaujimavy clanok :) Prajem krasne Vianoce plne pokoja a radosti tebe aj tvojim blizkym.

    OdpovědětVymazat
  2. To je hezký, u nás se tradice moc nedrží, tohle zní skvěle :) I s tím hřbitovem je to milý, samozřejmě trochu smutný, ale proč nezavzpomínat na svoje milovaný právě o svátcích :)

    OdpovědětVymazat
  3. Taky mám ráda tradice, na Štědrý den obzvlášť. Mezi ně patří i návštěva hřbitova, rozsvítit svíčky a zavzpomínat na blízké, kteří už Vánoce nemohou slavit s námi..Přeji Ti krásné Vánoce plné radosti a pohody:-)

    OdpovědětVymazat
  4. Na poslední fotce ti to moc sluší. :) My dříve slavili narozeniny s mou sestrou a jejími dětmi a to fakt nebylo to, jak bych si představovala Vánoce - děti byly nedočkavé, dárky rozbalovaly už odpoledne, do toho se furt máma rozčilovala, že nějaký dárek nejde rozbalit atd. :( No prostě svátky rozčilování se, ne svátky klidu. Mnohem víc jsem vždycky měla ráda oslavy narozenin mého synovce a neteře, bylo tam víc lidí, takže se líp chovaly, na vzdálenější příbuzné nejsou tak drzí + dárky nedostávaly zabalené, takže odpadly starosti s bordelem z balicího papíru.
    Loni jsem to slavila s partnerem + jeho rodiči, to byly pohodové Vánoce. K obědu byla rybí polévka, malá vinná klobása s bramborovou kaší a k večeři byl kapr v trojobalu (s bramborami nebo bramborovým salátem - ted' nevím), ale dokud jsem slavila Vánoce s mou mamkou, moc jsme to neřešily a osmažily jsme si třeba rybí filé. :D Na tradice moc nejsme a třeba stromeček budeme mít jen takový, co je tak půl metru vysoký :D a vyloženě odsuzuju styl "celý den nic nejíst a na štědrovečerní večeři se narvat k prasknutí".

    OdpovědětVymazat
  5. Jinak na hřbitov nechodíme o Vánocích, většinou kolem prvního listopadu, třeba letos jsme šli na den otevřených dveří do pardubického krematoria.
    Vánoční písničky vůbec nemám ráda, přijdou mi většinou moc přeslazené. Stromek preferuji rozhodně umělý, byt taky není přírodním místem, přijde mi to nepřirozené do bytu rvát živý strom. To je, jako kdybych naopak třeba do lesa dala stůl s počítačem. :D http://story-of-diana-s-life6.webnode.cz/nase-menu/

    OdpovědětVymazat
  6. Taťka taktéž chodí na hřbitov (prarodiče), ale já tuto tradici tedy nedodržuji a jdu s ním až na krmení zvířátek do krmelce :-) z tradic jen ten půst do večeře, který tedy vydržím :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Tak u nas probíhají Vánoce nějak podobně...mam adventní kalendář, máme živý stromeček, oblékáme se elegantně ale zároveň pohodlně, líčení nevýrazné, vykonturovane oči matnými stíny a zlatá linka podél ras

    Jinak hezky Vánoce a hodně štěstí do nového roku!😀

    OdpovědětVymazat
  8. Tag se ti povedl a na poslední fotce ti to sluší :) Přeji Krásné Vánoce! :)
    Miska blog

    OdpovědětVymazat
  9. Moc vám všem děkuji za komentáře.

    OdpovědětVymazat