neděle 9. března 2014

Mýdlový speciál

Tento článek vznikal postupně více než půl roku. Ono mít načatých několik mýdel najednou je dost nepraktické, a tak jsem vždy používala jedno, pak o něm napsala, otevřela další a tak dále. Nyní už spotřebovávám poslední čtvrtý kousek a konečně nastal čas vám je představit.


Tuhá mýdla jsem nepoužívala roky, ale právě loni jsem po nich začala pokukovat a měla jsem chuť koupit snad každé, které kolem mě prošlo. Nakonec v mé síti uvízlo pět kousků a o čtyřech z nich bude dnes řeč. Bohužel jsem tedy přišla na to, že tuhá mýdla opravdu nejsou nic pro mě a že po tomto pokusu je zase nechám minimálně dalších pár let spát a vrátím se ke sprchovým gelům. 

Lush

Mýdlo bylo z loňské velikonoční limitky a teď už ho neseženete. Ale nebojte se, o nic nepřicházíte. Mýdlo tedy úžasně voní. Údajně v tom mají být maliny, ale já v tom cítím prostě takový ten typický ,,Lush závan". Dlouhé měsíce jsem měla mýdlo ve skříni a tam plnilo skvěle svůj účel. Při každém otevření skříně se na mě přijemně linul ,,jarní vzduch". Dokonce od toho umělo načichnout i oblečení, hlavně svetry. Nakonec jsem ho ale přemístila do koupelny a to už taková pohádka nebyla.

Mýdlo docela dost pouští zelenou barvu. Byla jsem vždycky celá zelená a kromě mě to samozřejmě schytala celá vana a cokoliv, čeho jsem se dotkla. Takže po sprše vždy ještě následoval úklid, aby někde nezůstala zelená šmouha. Mýdlo voní jen při samotném mytí, později z kůže nejde vůbec cítit, což je škoda. Hodně jsem četla o tom, že mýdlo vysušuje. Já si nemůžu stěžovat, ničeho takového jsem si nevšimla, ale hydratační účinky to tedy také nemá. Vždy bylo lepší se potom ještě namazat.

Mýdlo mizelo rychlostí blesku a  bylo pryč za méně než měsíc, a to jsem ho ještě občas střídala s klasickým sprcháčem. Cena za takový kousek se pohybovala někdo kolem 200 Kč, což je vzhledem k účinkům a rychlostí ubývání opravdu hodně. Tak nějak celkově mě to odradilo od dalšího zkoušení mýdel Lush. Jedině tedy, až zase budu potřebovat něco hezky voňavého do skříně. Na mytí spíše ne.

No name citron


To jsem tomu zase jednou dala. V Itálii jsem byla natolik frustrovaná, že jsem nenašla žádnou normální drogerii, že jsem sáhla bezmyšlenkovitě po první kosmetice, na kterou jsem narazila. Tuhé mýdlo mám z obchodu, který se zabývá výrobou všeho možného právě z citronů. Tak nějak automaticky jsem předpokládala, že mýdlo bude přírodní. Jenže letmý pohled na složení mě vyvedl z omylu. Toho jsem si samozřejmě všimla až doma. Ne že bych zrovna já nějak vyznávala přírodní kosmetiku, ale konkrétně u tuhých mýdel je to pro mě důležité, protože mám tu zkušenost, že právě jen ta přírodní aspoň za něco stojí. Když chemie, tak sprchový gel, ale nikdy ne tuhé mýdlo. A tady se to jen potvrdilo.

Mýdlo voní krásně po citronech a tím bych pozitiva ukončila. Na celé tělo jsem ho použila pouze jednou. Bylo to dost nepříjemné. Divně to klouzalo, špatně to šlo smýt a pokožka byla celá taková napjatá. Nechala jsem si ho tedy jen na mytí rukou. Vydržela jsem to asi 2 týdny. Vůbec mě to s tímhle mýdlem nebavilo. Docela barvilo, takže umyvadlo bylo pořád od žlutých skvrn. Po nějaké době se začalo mýdlo rozleptávat a nabývat na objemu a když už se nevešlo do krabičky, došla mi s ním trpělivost definitivně a vyhodila jsem ho. Ano, tohle bylo vyhozených celých 5 eur. 

No name meruňka

Pochází ze stejného obchodu jako předešlý citron. Ne že bych z tohoto mýdla skákala radostí do stropu, ale je to o poznání lepší než jeho kolega. Mělo by vonět po meruňce, což jsme však rozluštila jen podle názvu. Voní to velmi slabě, neutrálně sladce a připomíná mi to prostě klasické staré levné mýdlo, které vytáhnete z babiččiny skříně. Nic extra, ale ani mi to nevadí. 

Složení je opět dost podobné, založené především na glycerinu, ale celkově je tedy o poznání lepší. Hodně pění, což se mi líbí, po pokožce příjemně klouže a dolů jde dobře. Dokonce mi přijde, že pleť nijak zásadně nevysušuje, i když samozřejmě ani o ni nepečuje. Bohužel tedy časem  také začíná lehce bobtnat a rozpatlávat se, ale není to tak hrozné. Mýdlo bylo dost velké, takže jsem si ho rozpůlila. Zatím používám půlku na celé tělo a zbytek nechám asi jen na ruce. Přece jen mě to s tím mýdlem ve sprše zase tolik nebaví, i když není vyloženě špatné. Za 5 eur to tedy ale nestálo. 

libebit

Tohle mýdlo bylo v Ladyboxu. Přišlo mi hrozně sympatické a já jsem hodně uvažovala o tom, že si hned dokoupím další. libebit nabízí na první pohled spoustu lákavých variací. Nakonec mě odradilo vysoké poštovné a díky bohu za to. Mýdlo je sice nejlepší z této čtyřky, ale není to rozhodně nic, co bych potřebovala znovu.

Vyšla na mě variace aloe vera s vůni pomeranče a kardomomu. Vůně je to taková teplá, hřejivá. Nejdříve jsem myslela, že to mýdlo hned vyhodím, ale nakonec to dopadlo dobře. Prvních pár použití to totiž vůbec nechtělo pěnit, nechytalo se to na pokožku a já si připadala doslova neumytá. Postupem času se to ale zlepšilo a ke konci pěnilo více než dobře. 

Pleť si nestěžovala, makových zrnek tam je opravdu málo, takže mě ve finále vůbec neotravovaly, i když jsem se jich nejprve bála. Mýdlo jsem ale stejně brzy přestěhovala k umavydlu jen na mytí rukou a na to nebylo vůbec zlé. Bylo akorát tak pěkně do ruky, neklouzalo jako ta velká žlutá potvora výše a ubývalo velmi pomalu. Vcelku spokojenost, ale nepotřebuji ho znovu. 

V mých zásobách se ukrývá ještě mýdlo Bomb Cosmetics, ale zatím nemám nějak chuť ho zkoušet, takže se o něm dočtete třeba někdy v budoucnu. Celkově jsem tedy přišla na to, že jsem asi už moc pohodlná a sprchové gely a tekutá mýdla jsou pro mě daleko příjemnější. Nevidím žádný pozitivní benefit v tuhých mýdlech. Snad jen kromě jejich roztomilosti a hezkému vzhledu. Jako pokus mi to myslím stačilo dostatečně a v budoucnu jejich opětovný nákup nezvažuji.

Co máte vy raději? Tekutá nebo tuhá mýdla?

7 komentářů:

  1. Já mám tuhá mýdla docela ráda, ale pouze od Lush a L´Occitane. To, že některá Lush mýdla barví, mě naopak baví :-) Ještě se mi nestalo, že by zanechávaly špinavou a flekatou vanu nebo sprchový kout... Jednoduše vždycky vanu nebo kout opláchnu čistou vodou a barva je pryč.

    OdpovědětVymazat
  2. No na tuhá mýdla bych se asi nikdy nedonutila, na to jsem moc pohodlná:D Většina jich stejně vysušuje a prostě mi vůbec nevyhovují!

    Le Poisson - Lifestyle/Beauty blog

    OdpovědětVymazat
  3. Já to mám s tuhými mýdly podobně jako ty. Asi jsem na ně moc pohodlná, navíc po sprcháči mi kůže voní, ale mýdlová vůně na mně nějak nedrží. Vyzkoušela jsem jich asi 10 od Lush (vyhrála jsem jich balíček, ale nebyla popsaná, tak ani nevím, která mýdla to byla) - krásně voněla, ale strašně rychle mizela a většina z nich vysušovala. Pak jsem si přivezla nějaká mýdla z Francie z trhu, ta krásně voněla, ale vysušovala jak blázen. U sprcháče si nepamatuju, že by mě některý tak moc vysušil, jako jakékoli tuhé mýdlo.

    OdpovědětVymazat
  4. já jsem teď přešla na tuhá mýdla na mytí rukou - měla jsem třeba kokosové z Rochera, to strašně vysušovalo, pak nějaké z Manufaktury, to bylo naopak fajn. teď dodělávám Libebit, fialovou spirálku, a to je naprosto úžasné, pění krásně a naprosto vůbec nevysušuje. v zásobě mám taky jedno od Bomb, tak jsem na něj zvědavá!

    OdpovědětVymazat
  5. Nejsem úplný milovník tuhých mýdel. Ale obcas po nich sahnu. Mám ráda Dove a Niveu. Jinak nedávno jsem taky koupila tuhé mydlo a jsem zklamaná, taky o něm chystám recenzi.

    OdpovědětVymazat
  6. Doma mi je jedno aké mydlo používam, ale mimo domu mám radšej tekuté. Príde mi to hygienickejšie.
    Inak týmto článkom si mi pripomenula jedno úplne úžasné mydielko. Vyzeralo ako to posledné, ale bolo na tvár a z medu. Tuším som ho mala z Oriflame, ešte keď som chodila na základku a bolo fakt parádne, ale prestalo sa vyrábať alebo to bola limitka. :( Nepamätám si. Čo bolo na ňom také úžasné? Pekne voňalo, mala som po ňom jemnú pleť a skoro žiadne problémy s pleťou.

    OdpovědětVymazat
  7. Tak tady mi to nedá - není mýdlo jako mýdlo. Zkus někdy pravé přírodní vyrobené z rostlinných olejů (velký výběr mají např. v Mýdlárně u Tří lilií). Já asi rok nepoužívám nic jiného.

    OdpovědětVymazat