neděle 24. listopadu 2013

Miluji Yankee Candle

Dnes udělám výjimku a budu se věnovat něčemu jinému, než je kosmetika. V posledních měsících je to ale pro mě stejně důležitá položka, a tak bych se o ni chtěla s vámi podělit. Jedná se o svíčky Yankee Candle, které jsem si naprosto zamilovala a žádná jiná svíčka teď pro mě prostě není dost dobrá. Dopadla jsem přesně tak, jak se o těchto svíčkách povídá. Jsou jednoduše návykové a kdo jim jednou přijde na chuť, už nikdy nechce žádnou jinou svíčku. 

Článek chci pojmout jako mix mých oblíbených vůní a také krátkému představení některých základních aspektů Yankee Candle.



První svíčku jsem si koupila zhruba před rokem, poté se mi podařilo dvě svíčky získat pomocí skvělé akce v Interspaaru, kde je dávali jako dárek, když jste si koupili čokoládu Ferrero za 200 Kč. Kéž by tu akci opakovali i letos. Potom byl chvíli klid a vše se nanovo rozjelo na jaře, kdy byl jeden vosk v Senzaboxu. O od té doby mě to chytilo a nepustilo. Pálila jsem dokonce i v létě v těch největších vedrech. :-)

I po půl roce jsem ale pořád ve fázi zkoušení a hledání mých oblíbených vůní. Vedu si o tom záznam, takže vám můžu říct, že jsem dosud vyzkoušela 27 parfemací, což je v porovnání s kompletní nabídkou Yankee, opravdu nepatrná část. A navíc jsou každých pár měsíců novinky, takže je to nikdy nekončící proces. 

Kupuji si především vosky, a to z jednoho prostého důvodu. Ty vůně jsou hrozně nevyzpytatelné. Člověk má vždy tak nějak už v hlavě vytipované, jaké druhy vůní má radši a které nemusí. Já například nemám v lásce vůně květinové, naopak miluji cokoliv s vanilkou nebo kokosem. Jenže, jakmile se od popisu dostanete přímo ke svíčce (či vosku), najednou zjistíte, že to voní jinak,než jak jste předpokládali. A aby to bylo zamotané ještě více, zapálený vosk (svíčka) poté voní ještě úplně jinak než když k tomu jen čicháte v obchodě. Proto, než se rozhodnu investovat do větší svíčky, nejdříve to chci otestovat na vosku. Ten není tak drahý, a tak vás tolik nemrzí, když ve finále zjistíte, že vás ta vůně hrozně otravuje.
Vosk oficiálně vydrží minimálně 8 hodin. Já používám šestihodinové čajovky z DM a na jeden vosk vypálím 2 - 4 kusy, což dělá 12 až 24 hodin. 

Wishlist

Tohle jsou vůně, které mým voskovým testem prošly na jedničku a já bych je ráda ve větším balení. Vosky už jsou vypálené, svíčky jsme zatím nekoupila, proto jsem si vypomohla koláží. Když je vidím takhle vedle sebe, samotnou mě překvapuje, jak mě uchvátily naprosto odlišné parfemace. 

Soft Blanket je taková jemná miminkovská vůně. Je v tom trochu krému Nivea, trochu vanilky, trochu čerstvě vypraného prádla. A dle oficiálního popisu by tam měly být i citrusy a ambra. Je to taková ,,milá" vůně, pro osamocené večery.

Honey and Spice by se ideálně hodila právě na tohle období. Já si ji koupím pravděpodobně až zase za rok. Je tam cítit vyvážený mix sladkého medu a jemného koření (skořice, kakao). Ze svíčky vyloženě sálá teplo a pohoda. Určitě by se hodila nejen na podzim, ale i Vánoce.

Waikiki Melon je naopak typická ,,letnička". Je úžasně šťavnatá a vyvolává ve mně chuť na ovoce. Nyní to tedy není aktuální, ale za pár měsíců bych si ji ráda pořídila.


Tyto kousky jsem ještě stihla vyfotit, ale nyní už je mám také vypáleny. Zde aspoň vidíte rozdíl mezi voskem a votivkou. Votivky voní méně intenzivně, jsou ale lepší u silnějších vůní, které jsou ve vosku občas až nesnesitelné. Hůře se ale shánějí v kamenných obchodech, a tak po nich sahám spíše výjimečně. Oficiálně slibují 15 hodin výdrže a můžu s tím jenom souhlasit. Vždy mi vydrží 14 - 16 hodin. 

A child's wish mě neuvěřitelně překvapila. Snad žádná jiná vůně nemá tak vše říkající obrázek. Když zapálite tento vosk, jako byste se na chvíli vrátili do dětství a opravdu se vidíte, jak stojíte uprostřed jarní louky a foukáte do pampelišky. Ta vůně je prostě milá, jarní a pozitivní. Hodí se ale spíše do teplejších měsíců.

True Rose je další výjimka potvrzující pravidlo. Květinové vůně moc nemusím, ale růže je výjimka i v parfémech a potvrdila se mi i u svíček. Zapomeňte na nějaké umělé napodobeniny vůně růží, tahle svíčka voní jako opravdová kytice těchto červených květů. Vůně je lehčí, nenásilná, svěží i elegantní. A podle mě i dost univerzální, takže je to můj tip na dárek pro nějakého milovníka svíček. 


Co aktuálně pálím

Fireside Treats je asi moje vůbec nejoblíbenější vůně, na kterou jsem zatím narazila. Oficiálně je to letní vůně, ale podle mě se více hodí právě do chladnějších dnů. Původně má tedy evokovat letní táboráky a pečení marsmallow, ale dost dobře se v tom dá představit i pečení vánočního cukroví. :-) Vůně je to hodně sladká, plná vanilky a zároveň je v tom cítit i ten žár ohně. Je jednoduše úžasná.

Beach Wood jsem kupovala v době, kdy jsem ještě neměla nastavený svůj ,,voskový systém" a koupila jsem ji bez předchozího zkoušení. Což byla chyba, protože kdybych měla nejdříve vosk, velkou svíčku nikdy nekoupím. Ta vůně není sice špatná, ale mám jich hromadu oblíbenějších. Tato svíčka je spíše pánská. S trochou představivostí v ní mokré dřevo a mořský vzduch skutečně ucítíte. Někdy na ni mám vyloženě náladu a líbí se mi, jindy mě spíše otravuje. Svíčku mám už od května a pomalu se blížím k jejímu dnu a udělá tak místo něčemu ještě voňavějšímu.

Těšení se na Vánoce

Nejenže Yankee Candle nabízejí desítky parfemací, ještě je každou chvíli obměňují. Pravidelně na jaře, v létě, na podzim a na Vánoce, jsou 2 - 4 nové vůně. A aby toho nebylo málo, občas se objeví ještě nějaká sezonní (Velikonoce, Halloween) nebo celá limitka. 
Nyní jsou na řadě Vánoce a Yankee představili 4 nové vůně. Všechny se mi líbí, takže už je mám ve voscích nachystané, ale zatím ještě nebyla ta pravá vánoční atmosféra, abych je mohla zapálit. Takže zatím spíš jen takové dojmy z nezapáleného vosku, protože se může velmi jednoduše stát, že po zapálení na ně změním názor. 

Season of peace je taková neutrální zimní vůně, není nutně jen Vánoční. Je velmi lehká, čistá. Intenzita bude spíše nižší, takže pro milovníky těžkých vůni to nebude.

Snowflake Cookies je hodně sladká, vanilková, prostě jako vánoční cukroví.

Merry marshmallow mi připomíná moji oblíbenou Fireside Treats, což asi nikoho nepřekvapí, když v tom jsou obsaženy stejné bonbónky. Tahle mi ale přijde slabší. Je prostě jen sladká a chybí v ní ten ,,ohýnek".

Christmas Memories je pořádná pecka. Docela mě štve, že jsem ji nesehnala ve votivce, protože ten vosk bude na moji malou místnost hodně silný. Vůně je to ale krásná a voní prostě naprosto typicky jako Vánoce. Perníčky, punč a slavnostní nálada. Vhodná opravdu jen pro tuto chvíli. V jiném období si ji nedokáži dost dobře představit.

Kolik to stojí
A na závěr ta praktická stránka věci - peníze. Lidé se dělí jen na dvě kategorie - milovníky Yankee, kteří jsou za svíčky ochotni utratit horentní sumy a na ty, co si klepou na čelo jen při představě, dát za svíčku tolik peněz. 

Ale není to zase úplně tak jednoduché. Svíčky samozřejmě drahé jsou, o tom žádná. Sama jsem je chodila několik dlouhých měsíců jen okukovat a nebyla jsem ochotna za ně tolik dát. Jenže, když to pak jednou zkusíte a porovnáte se svíčkami, co jste pálili předtím, tak zjistíte, že to zase tolik drahé není. Nebo minimálně ne o tolik dražší. 

Sama se i tak snažím držet při zdi, neskupovat toho hromady, které bych doma jen skladovala, ale dělám jen lehčí zásoby, které v dohledné době vypálím. Kupuji jen vosky, votivky (40 - 50 Kč) a střední housewarmery, když jsou v akci. Každý měsíc jsou vyhlášeny 2 - 4 vůně měsíce, které se potom dají koupit s 25% slevou. Čili namísto 500 Kč, zaplatíte 380 Kč. 

A tak mě napadá, nedávno jsem stála před stojanem svíček Brise, mé kdysi nejoblíbenější. Za 140 Kč slibovali 30 hodin hoření. Když koupím v akci střední housewarmer od Yankee, zaplatím 380 kč za 90 hodin hoření. A teď mi řekněte, co z toho je drahá svíčka. 

Když se na to podívám statisticky, sama s  Yankee Candle propálím asi 200 Kč měsíčně. Je to samozřejmě otázka priorit, ale myslím si, že obdobná částka se dá za měsíc utratit i za větší zbytečnosti. Nehledě na to, že nějakou sumu peněz jsem vrážela do svíček vždycky...

Kde koupit
Kompletní sortiment najdete na oficiálních českých stránkách www.yankeesvicky.cz. Dají se sehnat ale i v kamenných prodejnách po celé republice. Seznam najdete zde. Bohužel mám ale tu zkušenost, že tam vždy najdete jen hodně omezený sortiment. 
Sama chodím nejraději do DBK na Budějovické v Praze. Mají tam tak 80 - 90% toho, co je na eshopu. Úplně marné není ani zahradnictví Chládek na Veleslavíně. 

Pěkně jsem se tedy rozkecala, ale teď už to nechám na vás a následné diskuzi. Co vy a Yankee Candle? Zkoušeli jste? Jaká je vaše nejoblíbenější vůně? Lákají vás? Odrazuje vás ta cena?

50 komentářů:

  1. Nedávno jsem se konečně odhodlala kouknout do obchodu Yankee Candle a byla jsem jak v ráji! :D Chtěla jsem očuchat všechno, ale nakonec jsem si stejně nic nekoupila. Před Vánoci tam ale ještě snad pojedeme a to si určitě nějaký ten vosk koupím! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Začít na Váoce je ten nejlepší čas. To něco pálí snad všichni, takže to člověku ani nepřijde, že dává nějaké peníze do svíček. A Vánoční vůně má Yankee opravdu skvělé.

      Vymazat
  2. Mam vosk jeden, ale jeste jsem nepalila. Ty vanocni me lakaj, ale pravda, ze tolik penez se mi do svicky davat nechce. Mam rada treba i z Ikei svicky. Tohle laka, protoze je to vsude:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já zase třeba nikdy nezkoušela ty z Ikei a taky se o nich pořád mluví. :-) Ale třeba je někdy taky zkusím.

      Vymazat
    2. Pokud jsi zvyklá na Yankee, tak si Ikeu nekupuj -> vyhozené peníze... místnost vůbec neprovoní, přijde mi navoněná jen zeshora :-)

      Vymazat
  3. Jsem na tom úplně stejně! Taky jsem doslova závislá na zkoušení nových YC a zjistila jsem, že jeden takový vosk provoní celý byt na hodně dlouho, a že jsou lepší než votivní, které voní méně. Právě pálím salted caramel a je supr a v budoucnu se chystám právě na marry marshmellow nebo fireside treats - navnadila jsi mě ;). A na Vánoce máme doma v zásobě pár christmas memories :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je pravda, že ty vosky většinou zasáhnou větší pole než jen jeden pokoj. Ode mě to jde vždy na chodbu a čas od času se spolubydlící ozvou, co to pálím. I když pravda, ozvou se většinou jen tehdy, když se jim ta vůně nelíbí. :-D Zrovna se Salted Caramel měli problém. Mně se ta vůně líbila, ale ve větším bych ji asi nechtěla. Hrozně ve mně evokovala chuť na sladké a to není moc dobré. :-D

      Vymazat
  4. Já jsem se zatím omezila na vosky a svíčky si kupuju z Ikey. Chápu, že YK hoří dlouho a ta vůně, ale prostě jsem se ještě nějak nerozhoupala zaplatit větší sumu za svíčku...

    A.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Úplně chápu, právě proto mají i ty vosky a věřím, že se dá fungovat jen na nich. Člověk tak ty vůně může aspoň střídat. Svíčka potom vydrží opravdu dlouho, až si někdy říkám, že už by mohla vyhořet a já mohla sáhnout po nějaké změně. :-D

      Vymazat
  5. Já momentálně pálím White linen and lace a je úžasná!! :) A na Vánoce jsem si koupila Christmas Rose:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tyto mi zrovna moc nevoní. kytička já nerada :-D Ale to je na Yankee úžasné, mají tolik vůní, že si v nich vybere každý.

      Vymazat
  6. já mám od yankee candle velkou svíčku s vůní pink sands :) je to překrásná vůně... :) jinak si kupuji vosky a malé svíčky... ale určitě mám v plánu si koupit ještě nějakou velkou :) miluju ty překrásné vůně...
    tu pinks sands doporučuji :) popis svíčky: Růžové písky - odplujte na exotický ostrov s překrásnou směsí svěžích a zářivých citrusů, sladkých květinových tónů a kořeněnou vanilkou. Osvěžující, jemná a žensky delikátní vůně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pink Sands jsem již zkoušela. Nezapálená svíčka se mi líbí moc, vosk mě malinko zklamal. Je to v tom jedna nějaká složka (asi kytičky), co mi vadí. Sice bych svíčku určitě zvládla, ale mám před ní jiné favority.

      Vymazat
  7. Letos jsem voskům YC taky propadla. Ty vůně jsou úžasné. Jednou bych si určitě chtěla pořídit ti svíčku, ale přece jen ta cena mě docela odrazuje, asi počkám na nějakou tu akci a půjdu do toho. Jinak u nás bohužel je k kamenných obchodech k sehnání pouze pár vůní, což mě dost mrzí, neboť chci zkoušet další a další. Hned si půjdu nějakou zapálit, tvůj článek mě k tomu nahlodal :D

    R.

    ultimatechic.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda, že jsem tě nalákala k zapálení svíčky. Já už od rána také jednu pálím. :-) S těmi kamennými obchody je kříž, zvlášť na malých městech je ta nabídka opravdu malá. Je to škoda, protože jinak by se to dostalo k více lidem.

      Vymazat
  8. Yankee Candle zbožňujem, práve mi tu tiež jedna horí :) Sú drahšie, ale na druhej strane, keď si to porovnám napr. s Tesco alebo Ikea sviečkami, tak sa to cenovo vyplatí, hlavne preto, lebo majú dlhšiu výdrž a na druhej strane, keď som si nakúpila v Tescu tie ich sviečky za 3 eurá, vydržali 5 hodín, ale skoro vôbec nevoňali, jedine keď som k tomu pričuchla, ale vôbec neprevoňali pol bytu ako Yankee. Radšej si kúpim jednu poriadnu sviečku než 5 oničom a vo finále sa dostanem na tú istú cenu. Inak tiež som sviečky pálila v lete tých horkách :D Ale skôr až tak ku večeru, keď sa ochladilo, krásne to dotvorilo tú letnú atmosféru :)

    http://eldormovitz.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak. Tady už se pozná pravý milovník Yankee. :-) Ten strach z vysoké ceny tam je na začátku vždycky, ale když to člověk jednou zkusí a pak propočítá cenu u jiných svíček, tak mu vždycky vyjde právě Yankee.

      Vymazat
  9. Bohužel ani jednu věc doma nemám, ale chtěla bych těmito svíčkami obdarovat na Vánoce mamku, protože má ráda takové voňavé věci :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jako dárek je to naprosto perfektní. Já bych šla třeba do True Rose, ta je jako dárek pro maminku jak dělaná. Nebo když to bude na Vánoce, můžeš sáhnout i po nějaké teplejší zimní.

      Vymazat
  10. Já se chystám na nějaké ty vánoční :) co mě teda ale mega moc láká jsou svíčky od Bath and body works, které se ale bohužel v ČR nedají sehnat :) jsou veelmi podobné a strašně se mi líbí :) nezbývá než doufat, že třeba jednou budou i u nás :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem Bath and body Works zkoušela a vůni mi připomínala spíše Brise nebo AirWick, Yankee se nevyrovná. Navíc jsem za miniaturku, která hořela 10 hodin, dala 130 Kč, což je mnohem víc, než za Yankee. Od Bath and Body works mám radši kosmetiku. Případně celý článek zde http://navlastnikuzi.blogspot.cz/search/label/Bath%26Body%20Works

      Vymazat
  11. Jéé hned bych je ráda vyzkoušela, jen škoda, že u mě nikde v blízkosti nejdou sehnat no :(

    http://www.style-and-smile15.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  12. :) no, co dodat. Prave me tu hreje November Rain a tech 8 svicek, 10 votivek a 14 vosku v zasobe mluvi za vse :)

    OdpovědětVymazat
  13. Yankee miluju! na Kladně máme obchod, kde je obrovský výběr, nebo jezdím do Chládka. taky mám radši vosky, je fakt, že ty svíčky jsou dost drahé, ale až se z nějaké vůně fakt "posadím na zadek", tak si koupím i housewarmer. momentálně pálím Fruit Fusion, měla jsem ty halloweenské vůně, oranžová byla pěkná, ale hodně se mi líbila ta černá, tak jsem si jich ještě pár vzala do zásoby :D a na Vánoce se hodně těším na Red Apple Wreath <3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Z halloweenských jsem měla tu oranžovou. byla fajn, ale jednou mi stačilo. a red apple wreath jsem ještě vůbec nečichala, nikdy v obchodech není a přitom mě hodně láká.

      Vymazat
    2. Jé Natálko tys taky z Kladna? :-) myslíš u Rady?

      Vymazat
    3. Ahoj holky kladensky :-) chci se taky zeptat jestli u Rady?

      Vymazat
  14. Já bych asi taky nedala ty peníze za velkou svíčku... nicméně si ráda občas koupím nějaký ten vosk, který je levnější a je to super alternativa! :)

    Jane´s colours

    OdpovědětVymazat
  15. Díky Senzaboxu jsem měla možnost vyzkoušet vosk Vanilla Cupcake a tu vůni miluju :). Spíš si ho šetřím, ale teď už jsem si našla kamenný obchod v Liberci, do kterého se vydám tak jednou za měsíc, teď se tam chystám příští týden, tak se určitě po voscích podívám, chtěla bych nějaký dát mamince k Vánocům a sobě taky udělat radost :).
    Krásný článek :)!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vanilla Cupcake jsem ještě neměla a nevím, jestli ještě vůbec seženu. Rozhodli se tuto vůni zrušit a už je jen ve výprodejích. Díky za pochvalu. :-)

      Vymazat
  16. Zatím kupuju pouze vosky, většinou krásné vůně, ale asi je to tak, že jsem ještě nepotkala takovou, která by mě nějak vyloženě uchvátila a nepustila. :) Jestli takovou potkám, asi bude má i ve velkém. :)

    OdpovědětVymazat
  17. Ty stránky YC to teď rozesílají blogerkám? Čtu o nich už poněkolikáté :/

    Jinak mám vosk ještě z minulého roku nějaký vánoční s krásnou vůní ale nijak zvlášť mi to pokoj neprovoní tak nevím jestli jít do dalších, ale jsou docela levné tak si ještě něco pořídím až budu v Karolině.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím si, že ne nebo repsektive mně nikdo nic neposlal. Vše jsem si kupovala sama.
      Zkus třeba nějakou výraznější vůní, třeba Christmas Memories, tu určitě ucítíš.

      Vymazat
  18. Já jsem na vůních YC závislá:) teď momentálně mám zapálenou Vanilla Chai a v zásobě mám spoustu vánočních vůní:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vanilla Chai se docela bojím, přijde mi hrozně silná. Ale kdybych sehnala votivku, tak bych do ní šla. Z vosku ale radši ne.

      Vymazat
    2. No je pravda,že vosk provoní téměř celý dům:)

      Vymazat
    3. Jj, Vanila Chai je hodně silná, intenzitou bych to přirovnala k November Rain a ta je silná opravdu dost.

      Vymazat
  19. Já o YC jen čtu a je mě blbě, tyhle vůně mi způsobují migrénu ještě nezapálené, to já fakt nemůžu. Doma mám asi desatero vosků a dvě velké svíčky z dob "mánie" a nemám je komu udat, u nás v rodině se moc oblibě netěší. Mám mezi svíčkami jiné favority a nejraděj ovoním byt aroma lampičkou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahojda, já bych se jich ujala :-) na ceně se domluvíme... Mohla bys mi poslat do mailu jaké máš plus tedy nějaké ceny? Anjelska@gmail.com

      Vymazat
  20. ááchjo a já pořád žádnou nemám :)) tak snad mé přání Ježíšek vyslyší :))

    OdpovědětVymazat
  21. Yankee Candle jsem si koupila poprvé tak před měsícem a jsem naprosto unešená! :) Vosk si zapaluju každý den na večer, ta vůně je boží. :) A ty vánoční vosky ... Ty musím někde sehnat. :D Yankee Candle jako takové začaly prodávat u nás v Ostavském Globusu, byla jsem příjemně překvapená. Musím tam mrknout na ty vánoční, jestli je tam budou mít ...... :)

    OdpovědětVymazat
  22. teď jsme si koupili 5 poprvé na vánoce a mamka je z nich nadšená. já je bohužel moc necítím, můj retardovaný čich je prostě překážkou každé vůni :(

    OdpovědětVymazat
  23. Moc vám děkuji za vaše komentáře, jsem ráda ,že vás toto téma tolik zaujalo.

    OdpovědětVymazat
  24. Můžu se zeptat kde se dají koupit vosky ? Dají se koupit i třeba v prodejnách Dm?

    OdpovědětVymazat
  25. jestli jste z Prahy, tak Yankee Candle můžete také koupit v obchodě na Praze 2 v AUBREY. webové stránky www.aubreyshop.eu - je tam velký výběr a také si můžete přímo tam i ovonět a případně poradit s prodejcem. Doporučuji je to profesionální obchod.

    OdpovědětVymazat
  26. jestli jste z Prahy, tak Yankee Candle můžete také koupit v obchodě na Praze 2 v AUBREY. webové stránky www.aubreyshop.eu - je tam velký výběr a také si můžete přímo tam i ovonět a případně poradit s prodejcem. Doporučuji je to profesionální obchod.

    OdpovědětVymazat
  27. Všude jsem o YC četla chvalozpěvy, tak jsem zatoužila rovnou po housewarmu . Bratr mé přání vyslyšel a nadělil mi pod stromeček Spiced orange. Je to teplá téměř vánoční vůně, ideální pro sychravý podzim. Stačí opravdu chvilka a voní mi celý pokoj! Jen jsme doma jediný svíčkomaniak a nikdy se má vášeň nesetkala s pochopením. Toužím po Pink sands a ještě Cleyn Cotton. Vosky ani votivky jsem ještě nezkoušela.:-)

    OdpovědětVymazat
  28. když vyloupnu vosk z aroma lampy muzu ho použít znova?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě ano. Někdo to tak i dělá, že vosk zapálí jednou a pak ho vyndá, dá jiný a pak se zase vrátí k původnímu. Vosk se sám o sobě nevypařuje, pouze přestane časem vonět.

      Vymazat
  29. Vidíš a já zace Beach Wood považuji za srdcovku.

    OdpovědětVymazat