pondělí 18. března 2013

Nahlédnutí do evropských krabiček krásy

Nedávno mě tak napadlo, že si prohlédnu nějaké zahraniční beauty boxy, abych zjistila, co dostávají za kosmetické poklady dámy v zahraničí. A upřimně, nestačila jsem se divit a nakonec jsem se rozhodla, že o tom sepíši celý článek, protože si myslím, že těm našim českým boxům pěkně křivdíme a oni si to přitom vůbec nezaslouží. 

Když boxy začínaly, všude se proslýchalo, že půjde u super luxusní záležitost. Všichni čekali kosmetické poklady za tisíce. A pak přišlo zklamání. Co tam dělá ta a ona značka, vždyť to seženu v drogerii, vždyť to stojí pár korun, vzorek je malý, je tam málo věcí atd. A nebudu mluvit jen o ostatních. I já sama jsem se nechala strhnout touto vlnou a v některých případech byla dost kritická. Po zhlédnutí fotek boxů ze zahraničí se ale tak trošku stydím a slibuji, že ve svém příštím hodnocení budu v jistých ohledech mírnější.

Přejděme ale k samotným krabičkách. V každé zemi vychází mnoho krabičkových variant, takže pojmout všechny v jednom článku nejde. Proto jsem se rozhodla pro pár evropských zemí a pokud bude zájem, příště se můžeme podívat do zámoří. 


Pink Box (Německo)
Cena: 12,95 euro (cca 330 Kč)
Garance: 5 kosmetických překvapení + lifestylový časopis

Listopad 2012

Toto vydání jsem vybrala záměrně, protože tady máme hned několik věcí stejných ,které byly v českých vydáních. Pamatujete si, jak se u nás nadávalo, jak může být v boxu ,,blbá" sůl do koupele? Tak Němky dostaly hned dvě, a to od té samé značky tetesept jako my. Pak tam byl také Lush. U nás se opět nadávalo, že jsou vzorky moc malé. Snad vás trochu uklidní fakt, že v Německu se v boxu objevily tři stejné varianty jako u nás, a to i v totožných gramážích. A co tam bylo dál?  Pudr a korektor od Manhattan, což je mimochodem typická německá drogérková značka, ještě k tom patřící spíše k tomu levnějšímu spektru. Poté tam byl v některých variacích krém od Loreal, jiné dámy namísto toho našly tužidlo od Nivea. Obojí běžná drogerie. Poté tam byl ještě BB krém od Aok, což se přiznám, že značku vůbec neznám a ani nevím, jak je na tom s dostupností v Německu. 

Leden 2013

Tato edice obsahovala opět tetesept, tentokrát však pěnu do koupele. Dále sprchový gel Kappa (mám ten dojem, že jde sehnat i u nás v drogeriích), poté produkt na vlasy, buď Pantene nebo v jiné alternativě to byl Fructis. Pak tam byl jeden kousek z dekorativky Indigo (tu značku vůbec neznám, docela by mě zajímala) a na závěr tužka na oči z Avonu. To asi nepotřebuje ani komentář. Docela zajímavé na tomto balení je, že obsahuje pět plných balení a žádný vzorek. A také mě zaujal fakt, že je pěna do koupele a sprchový gel v jednom boxu. To by u nás bylo řečí, že tam dávají podobné věci.

Glossy Box (Anglie)
Cena: 10 liber + poštovné (nejlevnější poštovné vychází na 2,15 libry) (cca 360 Kč)
Garance: 5 kosmetických výrobků

Leden 2013

Ani v Anglii nejsou běžně dostupné značky v boxech tabu. Najdete zde klasickou Niveu nebo Wellu. I když je tedy pravda, že se zde nachází miniaturka lesku na rty Too Faced (ale slečna, jejíž blog najdete v odkazu pod fotkou, k tomu připsala, že je to vůbec poprvé, co v boxu našla exkluzivní značku ze Sephory, takže i v jejich končinách je něco takového spíše výjimka). K tomu také B Kamins, značka kterou vůbec neznám. Šlo o 14 ml vzorek tělového mléka (to je pro ty, co se tak rádi vztekají za to, jak si můžou dovolit dát do našich boxů vzorek tělových mazadel v tak směšném množství jako je 20 - 30 ml) a balzám na rty. Dále se tam nacházelo tělové mléko Burt's Bees a jako bonus navíc vlhčené kosmetické ubrousky. Na tomto vydání mě nejvíce zarazilo, že obsahovalo 3 produkty na rty a 2 tělová mléka. To by jim Češky daly, že to neumí líp namixovat. :-D

Únor 2013

Tak zde mě tedy dostaly stíny Essence. Ještě konkrétně tuto barevnou variantu jsem měla a horší stíny jsem nepotkala. Je ale pravda, že jsem se díky vám ve facebookové diskuzi dopracovala k tomu, že Essence právě přichází v Anglii na trh. Takže to mají jako horkou novinku, což ledacos vysvětluje, nicméně ani toto na faktu, že je to ta nejlevnější možná drogerie, nic nemění. Zbytek mě upřimně docela nadchl. Sprchový gel Anatomicals, čisticí pásky Bioré, vlasový olej Macadamia a lesk na rty Givenchi. K tomu nějaké pytlíčky a jako bonus košíčky na pečení. :-D Je tedy pravda, že pečení sladkostí je v Anglii velice populární, ale myslím si, že pokud naše boxy zůstanou u žvýkaček a past na zuby, bude to jedině dobře.

Jolie Box (Francie)
Cena: 13 eur (cca 330 Kč)
Garance: 4 - 5 kosmetických miniatur

Listopad 2012

Přiznám se, že tady už moc netuším, co se ve Francii běžně prodává v drogerii a co ne, takže to na mě působí obecně luxusnějším dojmem než dva předchozí boxy. Tady je nejznámější asi Weleda, ta byla i v českých boxech.  Dále je tu lak na nehty Essie, šampón Phyto, Krém Ren. V  plechovce úplně vpravo se nachází bonus v podobě čaje a jako další přídavek byla pinzeta. Značky na mě působí velice dobře, ale jak vidíte sami, jsou tam jen 4 kosmetické věci, což mi přijde docela málo.

Únor 2013

Tak nakonec ani francouzští gurmáni nepohrdnou kosmetickým mainstreamem a v tomto boxu měli drogérkovou Maybelline. Opět nechyběl vzoreček Weleda. A následují pro mě neznámé značky Jean D'estreees (oční stíny), Phyt'simma (balzám na rty) a Pure Altitude (maska na obličej, 20 ml)

Tím naše malá exkurze končí. Doufám, že jste tento článek správně pochopili. Rozhodně nechci, aby z toho vyplynulo, že jsem namyšlená princezna, co nesnáší věci z drogerie. Většina výše uvedených boxů se mi líbí a snad kromě té Essence bych s tím vyloženě neměla problém. Tento článek byl reakcí na davovou histerii, že naše české boxy nestojí za nic, jsou drahé, je tam toho málo, jsou tam levné značky atd. Tyto zahraniční boxy jsou důkazem toho, že v drogeriích dostupné produkty od Nivea, Dove, Garnier, Wella, Maybelline jsou naprosto běžnou věcí v kosmetických boxem a tabu rozhodně nejsou ani takové značky jako Essence či Avon. Je také naprosto běžné, že jednotlivé značky se v boxech několikrát opakují. Nekosmetické bonusy jsou také běžný standard. A co bych vyzdvihla, tak si schválně spočítejte množství produktů v jednotlivých boxech. Je to 5 - 6 produktů (ve Francii dokonce 4) a dost. Přes to nejede vlak. A teď se vraťte k těm našim českým krabičkám a úplně v klidu se u mnoha vydáních dostanete k číslu 7 (v říjnovém Senzaboxu dokonce 9!).

Pokud jsem vás stále nepřesvědčila a máte pocit, že mnou vybraný vzorek je příliš malý, ráda vás odkážu na článek u Černé Moory, která podobný průzkum dělala dávno přede mnou, probírala jiné krabičky z jiných zemí a světe div se, na bájné boxy plné Dioru a Chanelu také nenarazila.

Jak jsem psala už na začátku, mně osobně to oči otevřelo a stydím se za to, že jsem se tím našim negativismem také nakazila a byla jsem na ty naše krabičky zbytečně přísná. Ale slibuji, že se polepším. Tento týden mi dorazí Senzabox i Ladybox, tak se určitě máte na co těšit.

Jak se vám líbí složení zahraničních krabiček? Překvapilo vás to stejně jako mě?

27 komentářů:

  1. No, já nevím :-) Srovnávat nás se zeměmi, kde je přeci jen výběr kosmetiky o neskonalý kus větší a krabičky fungují spíš informativně, nebo naopak jako prezentace jednotlivých značek, nevím nevím. V Německu za něco stojí jen Douglas Box, jinak snad nic. Francie to je úplně jiné kafe, tam bych řekla, že to rozjeli ze zoufalosti, protože jejich kosmetická mentalita je úplně na jiné úrovni než kdekoli na světě. Anglie se mi upřímně líbí, ano, plno drogérky, ale na druhou stranu kvalitní drogérky a ještě značky z Anglie, takže vlastně propagují samy sebe :-) Jinak takový glossybox v americe vždycky stojí za to (jak sleduji youtuberky). Osobně proti našim krabičkám nic nemám. Myslím si, že se snaží vybrat to nejlepší, jenže prostě Česko není top trh a nemůžeme očekávat bůh ví co.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kulturní rozdíly se v tom samozřejmě promítají hodně. U té Francie mě dokonce fakt překvapuje, že jsou schopni používat i jiné než své vlastní značky. :-D Na druhou stranu, já osobně mám francouzskou kosmetiku nejradši, takže se jim ani nedivím. Ale právě kvůli tomu, že jsme malý trh, ty naše krabičky musím vycházet v mnohonásobně nižších nákladech, mají mnohem těžší dostat se k některým značkám a stejně si myslím, že minimálně všem těm, které jsem vybrala, tak se minimálně vyrovnají, takže si také myslím, že svoji práci vykonávají více než dobře a nezaslouží si takové lynčování, které se s každým novým boxem vyrojí.

      Vymazat
    2. To určitě. Jenže hold takový už je svět. Málo kdo pochválí a většina zkritizuje.
      A právě pro to, že máme malý trh tak se k nám takové značky ani nedostanou. :-(
      Takže se nám nemůže nikdo divit, když jsme trošku smutné, nebo naštvané.

      Vymazat
  2. Pěkný rozbor. Já se na české krabičky těšila (před dvěma lety jsem si koupila první Beauty box a z toho jsem byla docela nadšená, řasenku Bourjois považuju za jeden z objevů svého života), ale doteď jsem si ani jeden Senza-, Lady-, ani jiný -box nekoupila a nijak toho nelituju. Mám ráda doma vždy jen jednu věc od dané kosmetiky a kupuju novou, až když stará dochází. Mít načaté tři krémy a čtyři tělová mléka bych psychicky nezvládla :)

    OdpovědětVymazat
  3. super článek..a je na něm krásně vidět že naše krabičky jsou vlastně velmi dobré..:) Tak snad to i ostatní pochopí a bude klid..:)

    OdpovědětVymazat
  4. Pink Box je proslulý jako drogerkový box a s tím se už i kupuje. (alespoň podle kamarádky žijící v Německu). V UK je zase značka Essence docela chtěná a žádaná a nedostupná, skoro v každém swapu chci Britka měnit za Catrice a Essence, jelikož u nich to zavání exotikou. A listopadový Joliebox bych brala všemi 10, Phyto a REN mají hodnotu celého boxíku, nicméně najdou se horší a lepší boxy asi všude, stejně jako u nás. Jen pro nás je přeci jen 330Kč jiná suma než pro Angličanku či Němku. Ony za to mají 1 oběd, my 5.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. a jak to čtu, vypadá to že Ti oponuji, ale tak to není :-)

      Vymazat
    2. přesně 10 liber u nich rozhodně není, co u nás 300,- to mě taky hned napadlo! a třeba ten únorový glossy box a listopadový Jolie box bych za některá vydání českých boxů vyměnila hned :-)
      a nevím, mě osobně věci z drogerie neuráží! to mi spíš vadí, když jsou v jednom boxu opravdu třeba 3 tělová mléka...

      Vymazat
  5. Těmi Anatomicals nemusíš být nadšená vůbec, Anatomicals je hodně levná značka - prodávají ji třeba na Asosu... a za bé Ti t rozežere kůži. Měla jsem sprcháč i tělový krém a myslela jsem, že se zabiju. Nejhorší složení světa. Jediný, co je fajn, je obal. Jo a měla jsem balzám na pusu, viz - http://booneedsnewshoes.blogspot.cz/2012/05/kiss-kiss.html

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. moc děkuji za informaci, to je škoda, ty obaly skutečně působí velice dobře. :-(

      Vymazat
  6. Nevim, ty evropske boxy me nikdy nechytly... Ty americke, pripadne, co jsem videla u Moory, tak neco malo z toho by se mi i libilo. Podle me ty boxy s Diorem, Chanelem apod. jsou vyjimka anebo stoji hodne. To by me spis zajimaly asijske boxy :). Ale co jsem videla, tak ty byly asi jeste drazsi.

    OdpovědětVymazat
  7. Ja som videla na nejakom blogu rozobraný jeden zahraničný boxík a bol tam Vichy krém, takže som očakávala, že sú hodnotnejšie...Takto sa mi až tak nepáčia.A som rada za tvoju reakciu na Essence. Aspoň nie som jediná. Lesk Essence sa totiž objavil v slovenskom boxe, a to ma naozaj celkom sklamalo. Pretože je to naozaj značka, ktorú si môže dovoliť každý a nevidím dôvod ju do boxíkov dávať....a len tak mimochodom ja mám české boxy veľmi rada a nikdy som nebola nespokojná:)

    alliknowaboutcosmetics.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
  8. To je přesně ono. V Německu stojí krabička krásy v přepočtu 300Kč, tedy jako u nás. Ale když srovnáš platy tam a u nás, tak u nás by krabička krásy měla stát kolem 100Kč. A pak bych si za 100kč koupila kosmetiku, kterou sice nepotčebuji, ale ráda otestuji...Jenže za 300Kč se mi testovat nechce....Jinak co do obsahu si myslím, že např. Ladybox předčí ostatní evropské značky, Senzabox a ostatní trochu pokulhávají...

    OdpovědětVymazat
  9. Konečně nějaké srovnání! :) Já jsem od začátku ta, co se snaží umírnit stěžující si dámy na to, jak je to u nás hrozné a jak se nic nehodí a jak jsou to levné drogerkové značky atd... Už při koupi té krabičky přece riskuju to, že se mi něco nebude hodit. Ale pro mě to za ten pocit stojí. A rozhodně mi nepřijdou 300,- moc, když to přepočtu na cenu toho boxu. Navíc se teď, mám takový pocit, dobře rozjely ty výměny, takže když už se něco nehodí, tak se jistě najde někdo, kdo o to bude mít zájem :)

    OdpovědětVymazat
  10. olieBox je najslabsi box na fr. trhu. Najoblubenejsi a najlepsi je Ma Boite a Beaute a GlossyBox.
    V poslednej dobe sa ale s boxami roztrhlo vrece a ich uroven zacala klesat.
    Vsimla som si na internete, ze francuzky su najviac spokojne, ked su v boxe znacky prirodnej bio kozmetiky. Vsetko co je bio je nesmierne v mode.
    A reptaju a nadavaju na zlozenie rovnako ako cesky a slovenky :-D
    erika z grenoblu

    OdpovědětVymazat
  11. Jako logicky značky typu Chanel a Dior nemají zapotřebí se cpát do krabiček krásy :) Jejich cílová skupina je někde jinde a značky z drogerie, co jsou v boxech nejvíc zastoupené pro ně nejsou dost velká konkurence :) Takže je blbost, když někdo řekne, že ty naše boxy nejsou dost luxusní atd. Nikdy v nich nebudou převážně luxusní značky, protože ty to prostě nepotřebují. Upřímně, kolik slečen, co si boxy kupuje by si pak šlo ten Chanel koupit i do obchodu? Asi málo :) Někdy mi přijde, že si boxy někdo kupuje jen proto, aby dostal kosmetiku ve vyšší hodnotě, než co box stojí :) A nechápou, že smysl krabiček je trochu někde jinde. A je fakt, že u nás nemá spousta značek zastoupení a tudíž vyjednat s nimi spolupráci asi nebude taková sranda, jako třeba v zahraničí :) Já dávám tak max. rok a uvidí se, který z boxů to na našem trhu vyhraje a který si budou pak lidi nejvíc kupovat :)

    OdpovědětVymazat
  12. Hmmm tohle jsem si měla přečíst před hodinou, než jsem rozbalovala před kamerou Greatbox.. možná bych pak nebyla tak tvrdá.. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. obávám se, že v případě aktuálního Greatboxu by ti ani tento článek nepomohl. :-D to je opravdu menší katastrofa.

      Vymazat
    2. Jo to máš pravdu, čím dýl o tom přemýšlím, tím nasranější jsem, že jsem do toho ty tři stovky dala.. a ve videu jsem nakonec byla ještě hodně mírná :D

      Vymazat
  13. Mně se dostal do rukou nizozemskej Glossybox a byla jsem z něj nadšená
    psala jsem o něm článek tady http://moni-loves-sunshine.blogspot.cz/2012/04/glossybox.html

    OdpovědětVymazat
  14. Jsem ráda, že jsi udělala srovnání, když to tak vidím, tak jsem s našima krabičkama spokojená i když mě Senzabox už párkrát naštval, pořád je lepší oproti většině výše uvedených boxů. Jediný box, který mě zaujal byl únorový Glossy box :)

    http://cosmetic-styling.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  15. koukám, že to standardně nestojí za moc :D brala bych tak ten jeden glossy box

    OdpovědětVymazat
  16. Super článek, hezky a přehledně jsi to popsala. Mě to docela překvapilo teda. Musím uznat, že naše boxy jsou asi lepší (i když taky záleží jak které vydání).

    OdpovědětVymazat
  17. Holky. musim, rict ze kdyz jsem koukala na stranky ruskeho Glamboxu, tak sem malem spadla ze zidle! Tohle je tak tretina znacek jo:Lancome, Guerlain, Kerastase, Kiehl´s, Clinique, Dolce & Gabbana, Sexy hair, Giorgio Armani, Gucci, Bobby Brow, M.A.C., Este Lauder, Cacharel, Redken, Sanoflore, Helena Rubinstein, Sranrom, Biotherm, Victor & Rolf, Loreal, La Reina, Dermalogica, Clean Start, Guinot, La Roche-Posay, Diesel, Goldwell, Alina Zanskar, Academie Scientifique de Beaute, Cellcosmet Cellmen, Lakme, Wella, Orly, System Professional, Fillast, GATINEAU, Declare, Lancaster, Vichy, Yves Saint Laurent, Miriamquevedo, Rivage, Bioline, Tigi, SkinCeuticals, Marcia Teixteira,OPI, Shiseido, Jean Klebert, Joico, Devee, CNDC, Keune, Rituals, Alpeor, Sally Hansen, Essie, Hugo Boss, Lavera, Benefit, Burberry, Gam Arde, Nuxe, Weleda, Aquacell, Logona, Bema Cosmetici, Klapp Professional, Ainhoa, Linda Kristel, Kydra by Phyto, Anna Lotan, L`Occitane, Darphin, Australian Gold, Etre-belle, Maurice, Egomania, Clarins, Rouge Bunny Rouge, Lacoste, Yves Rocher, Make Up Forever...

    Jinak pro predstavu lednovy box obsahoval - krem na ruce Caudalie, vonavka Juicy Couture аромат 'Viva la Juicy La Fleur', rasenka Guerlain Cils D'Enfer,cistici mleko a tonikum Decleor, krem na telo Academie a cokoladove bonbony Lindt (http://www.4-trendy.com/2013/02/glam-box-vs-elle-box-2013.html)

    a unorova krabicka obsahovala - vonavka Moschino Pink Bouquet, krem na ruce L'occitane, makeup Make Up For Ever Face&Body Liquid Make-Up, olejicek na oblicej,pokozku a vlasy Nuxe Huite Prodigieuse, tonikum Clarin's a testry Gerad's. (http://www.irenelife.com/2013/03/glambox-2013.html)

    Jedna krabicka kolem 350kc. To je sen!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Velice lákavý seznam, myslím že to přepošleme našim boxům, ať možnosti některých značek prozkoumají.

      Vymazat