čtvrtek 24. ledna 2013

Karty, karty, kartičky

Asi to znáte, každý obchod má nějakou tu svoji kartičku, díky ní si chytá zákazníky a láká je na různé zvýhodněné nabídky, slevy, dárečky atd. Jsme na kosmetickém blogu, tak se budeme zabývat ryze těmi kosmetickými. A musím se přiznat, že žádné jiné ani nevlastním. Billa card, Club Card do Tesca a všechny karty do různých obchodů s oblečením nemám. To mě nijak neláká. Zato obchody s kosmetikou, to je jiná, to je mám skoro všechny. A někdy mi to dává pěkně zabrat vytáhnout ve správnou chvíli tu pravou. Znáte to, zrovna ve chvíli, kdy jste v DM, tak vám tam zavazí Sephora a naopak. :-)
Dnešním článkem bych chtěla zdokumentovat, jaké kartičky je možné vlastnit a jaké výhody na nás čekají a jestli se to vlastně všechno vyplatí.



Yves Rocher
Moje nejoblíbenější a nejvyužívanější karta. S kartou získáte hned několik výhod. Tou největší je, že vám každý měsíc přijde do schránky slevový letáček. Vždy je tam nějaká sleva třeba 40% na libovolný výrobek, 2 výrobky za cenu 1 atd. Plus je tam vždy slíbený dáreček. Někdy za nákup v jakékoli hodnotě, někdy musíte utratit určitou částku, abyste na dárek dosáhli a někdy si za něj musíte ještě pár korun připlatit. Někdy je to výhodnější, někdy ty dárky nestojí za řeč. Já mám nejraději ty kosmetické, i když jde vždycky o miniaturky. Naopak nemám ráda tu jejich bižuterii. A takové ty dárky, které se musí doplácet, do toho se mi většinou nechce jít, jsou to tašky, hodinky, tento měsíc myslím čepice a rukavice atd. Druhou věcí je sbírání razítek. Za každých utracených 100 Kč dostanete 1 razítko. Občas bývají akce, že dostanete za určitý výrobek více razítek nebo jsou razítka na těch kartičkách, co vám chodí domů, takže jdou sbírat i takhle. Systém odměn za razítka je trochu složitější, nebudu ho celý vypisovat a podrobně ho najdete zde. Jen ve zkratce, dárek si můžete vybrat po nasbírání 20, 40 nebo 60 razítek. Můžete si vybrat jakoukoliv věc, a to v hodnotě podle nasbíraných razítek  - 150 Kč, 400 Kč, 700 Kč. 

Jak moc je to výhodné? Co si budeme povídat, je to skvělý tah z jejich strany. Sleva 40% každý měsíc je sice krásná věc, ale jen na oko. Sleva se totiž počítá ze základní ceny a když do prodejny přijdete, tak je většina věcí stejně výrazně zlevněna, takže s vaší kartičkou ve finále ušetříte třeba pět korun. Dárečky jsou fajn, ty já mám ráda, ale je mi samozřejmě jasné, že je mám už hezky započítané v ceně produktu. Kdyby nerozdávaly dárky, ceny by mohly být nižší. A systém s razítky? Opět to není žádná velká výhra. Musíte utratit 2000 Kč, abyste dostali dárek za 150 Kč. Takže sice je mi jasné, že celý tento systém je výhodný především pro ně, ale já na to stejně budu slyšet a stále tam chodit každý měsíc. :-) A myslím si, že když se podíváme na další kartičky, tak Yves Rocher stejně zůstane nejštědřejším programem.

Sephora
Kartičku Sephora mám velice krátce, což určitě poznáte už z fotky. Mám zatím tu základní bílou z papíru. Černá plastová se dostává za čtyři nákupy v této parfumerii. A jaké jsou výhody? Občas mi přijde emailem nebo sms poukaz na slevu 15%, někdy na určité zboží, někdy na celý sortiment. Až dosáhnu 4 nákupů, dostanu poukaz na 10% na příští neomezený nákup. Majitelky černé karty dostávají zprávy se slevami až 20%, mohou navštěvovat VIP kosmetické akce, získají dárek k narozeninám (Sama s tím nemám zkušenost, tak nevím, jestli je to sleva nebo nějaká kosmetika. Prosím někoho zkušenějšího, jestli by to neuvedl do komentářů, díky) a po 4 nákupech opět poukaz na slevu 10% pro příští neomezený nákup. 

Jak moc je to výhodné? Upřimně, nic moc. Největší výhodu vidím v tom, že můžete výhodněji uplatnit ty černé kuponky, které vám pořád vnucují v každém obchodním centru. Vy z Prahy to jistě znáte. V centrech, kde je Sephora, v jednom kuse někdo rozdává slevové kartičky, kde máte jako nečlen 15% a jako člen 20% slevu na celý sortiment. Já chodím do Sephory nakupovat výhradně s tímto kuponkem. Ono při těch jejich cenách je 20% docela dost. A právě kvůli tomu jsem si tu jejich kartičku pořídila. A když mi teď chodí ty emaily na 15%, tak se fakt jen směju, protože vím, že kdykoliv může mít těch 20%. 

Marionnaud
Na tuto kartičku jsem se nechala ukecat, když jsem si tam kupovala bázi od Artdeco, no a od té doby už jsem tam víckrát nebyla. Nebo respektive byla, ale nic si už nekoupila. Takže ji mám víceméně na parádu a pochybuji, že někdy nasbírám potřebné množství bodů. Za každých utracených 50 Kč dostanete jeden bod. Při dosažení 100 bodů (to znamená utratit 5000 Kč), vám pošlou poukaz se slevou 250 Kč. Myslím si, že program Yves Rocher je oproti tomuto naprosto zlatý. I když můžete to samozřejmě lehce urychlit. Pokud k nim přijdete nakupovat den před, po a v den svých narozenin, dostanete dvojnásobný počet bodů. A ještě, při založení karty vám načtou rovnou 50 bodů, to abyste na první slevu dosáhla co nejdříve.

Jak moc je to výhodné? Přiznám se vám dobrovolně, mám tam celých 54 bodů. 4 za nákup a 50 jako vstupní dárek. Jelikož tam nakupovat chodím jen výjimečně, tak ty body budu sbírat asi tak do důchodu. :-) Proč jsem si tu kartu ale zřizovala, to je zase druhá věc, že...:-D

DM
Tohle je naopak karta, kterou vytahuji z peněženky asi nejčastěji, ale zase mám ten problém, že moc dobře nevím, k čemu tam ty body sbírám.:-) V DM dostanete za každých utracených 20 Kč 1 bod. S těmi pak můžete naložit dle libosti. Několikrát do roka vycházejí slevové kartičky, buď za 50 nebo 150 bodů, kde je potom hned několik slev na různé výrobky. Aktuální knížečky najdete zde. Nebo můžete za určitý počet bodů získat slevu na nějaký produkt či službu. Aktuálně je to třeba za 25 bodů sleva 10% na výrobky Tescoma, za 100 bodů sleva 200 Kč na lifestylový kurz a podobně. Body je nutné upotřebit do dvou let, jinak vám propadnou.

Jak moc je to výhodné? To je otázka. Do DM chodím docela často, bodů mám celkem dost, ale tak nějak mě nikdy nic nezaujme. V těch knížečkách mě vždycky zaujme jedna nebo dvě věci, a to je mi líto ty body dát a ty další věci, to už mě vůbec nebere. Takže střádám a čekám, kdy tam dají třeba něco pořádného. Ale jinak mi to přijde hned po Yves Rocher jako celkem příjemný bonus. Občas z toho nějaká zajímavá sleva vyjde.

Teta
Kartička Teta, pod kterou spadá i dřívější drogerie Schlecker. Mimochodem, jeden z nejčtenějších článků na tomto blogu Jak převést body Schlecker karty do Teta klubu, takže kdo to stále neví, může se podívat. Výhody jsou následující: speciální slevy jen pro členy klubu, se základní kartou sleva 3% na veškeré zboží (kromě toho, které je zrovna v akci). S tím, že můžete postupovat do dalších úrovní na 4 a 5%. 

Jak moc je to výhodné? Upřimně, nevím. Když jsem bydlela ještě v Olomouci, měla jsem oblíbenou jednu drogerii Schlecker. Líbilo se mi, že tam byl vždycky klid a já jsem si mohla hezky prohlédnout a vyzkoušet, co jsem chtěla. Od té doby, co jsem se odstěhovala a ze všeho se stala Teta, tak už jsem tam byla asi dvakrát a stejně nic nekupovala. Nevím proč, ale nějak mi to není sympatické. DM a Rossmann mi přijdou mnohem lépe zásobovaní. Každopádně 3% sleva na veškerý nákup se neztratí a občas tam mívají docela výrazné slevy.


To jsou všechny moje kartičky. Z kosmetiky mi chybí ještě Douglas. Tam už jsem sice párkrát byla, ale k nákupu mě ještě nic nezlákalo. Ale až se jednou rozhoupu, tak si kartičku určitě také pořídím. Pak už si nejsem vědoma toho, že by mi něco chybělo. Že by i Fann něco měli? To se přiznám, že nevím, tam jsem snad nikdy nebyla. 

Abych to tedy shrnula. Asi je nám jasné, že ze všech těchto kartiček profitují především prodejci. Slevy a dárky jsou spíše symbolické, ale tak občas to potěší, že. :-)

Jaké kartičky se najdou u vás v peněžence? A které využíváte nejčastěji?

30 komentářů:

  1. Zajímavý přehled :-) Já mám Teta kartu, protože u nás nic jiného než Teta není. Zatím mi z toho vyplynul kupon na slevu 100Kč, z čehož jsem se radovala, bohužel ale jen na nákup nad 500Kč, což tam nikdy nenechám :-D No ale uvidíme, jak se to bude vyvíjet, ty 3% nejsou, jak říkáš, k zahození, navíc někdy tam jako člen můžu nakoupit vyloženě za pár korun, když mám zrovna štěstí a je v akci to, co potřebuju :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Pěkný článek, já vlastním pouze kartičku do DM a Tety. Používám nejčastěji tu do DM, ale také musím zvažovat, jak body uplatnit. Aby bylo alespoň těch kupónků na slevu,které mě v knížečkách zaujmou, více než jeden, dva... Nejraději mám knížku za 150 bodů, tam je sleva 50 %, což se vyplatí. Navíc když současně uplatním i slevu na celý nákup 10 %, tak už je to sleva 60 %, což nikde jinde není. V Tetě občas nakoupím z letáku (mají občas výrazné slevy). Klasické tety (ne změněné ze Schleckru) jsou spíše na tělovou kosmetiku, dekorativku v ní moc neseženete.

    OdpovědětVymazat
  3. Pěkný přehled. :)
    Já mám i tu od Fann, myslím, že by měla dávat 10% slevy při nákupu, ale jistá si tím moc nejsem. :) A v Dm už taky nevím, na co to pořád sbírám... knížečky pořád stejně o ničem...

    OdpovědětVymazat
  4. Zajímavý přehled různých věrnostních programů. Mám kartičku do DM drogerie - líbí se mi, že můžu sbírat body třeba i za nákup papírových kapesníků - a Tesco Club Card - přeci jenom potraviny člověk potřebuje.

    OdpovědětVymazat
  5. Mám doma sephoru bílou, DM a douglas mám chviličku. Je pro mě problém nakoupit i 4× v sephoře a s dm mám stejný problém jako ty :D takže fakt netuším jestli se mi to ve finále vyplatí,ale do peněženky se mi zatím vejdou tak je to dobrý:D

    OdpovědětVymazat
  6. DM knížky vybírám často, protože když žiju bez maminky, která by se o všechno starala, tak je to na mě. Vždycky tam jsou kromě kosmetiky i slevy na prášky na praní, jary a další čistící prostředky.

    OdpovědětVymazat
  7. Fann skutocne dava zlavu 10% pri kazdom nakupe, plus na narodeniny rozposiela ako darcek 1 zlavovy kupon na zlavu 10 eur z nakupu a jeden na zlavu 20% na nakup vybranych znaciek :-) Pre mna je prave tato karticka najvyhodnejsia. Monika

    OdpovědětVymazat
  8. já mám pouze DM karty, ty ostatní nevlastním protože jsem vlastně ještě v těch obchodech nebyla.. :D vždycky jen mlsně chodím kolem:) plus teda ještě mamka má kartu do Tety, ale tu já nevyužívám..

    OdpovědětVymazat
  9. Jinak ve Fannu mají slevu na ISIC, 20% na vybraný sortiment a 10% na ostatní. Takže nevím, jestli je zřízení kartičky potřeba :-)

    OdpovědětVymazat
  10. Tohle je super nápad na článek, díky za něj. Já mám dm kartičku, Sephoru bílou, Tesco, IKEA a Yves Rocher, všechny celkem využívám, tedy kromě Sephory. Asi si pořídím i tu do Tety.

    OdpovědětVymazat
  11. Děkuji holkám o info ohledně Fann. Asi tam nakonec i někdy zavítám, když to vypadá takhle štědře.

    OdpovědětVymazat
  12. Moc zajímavý článek :) Já bych si podobnýma kartičkama mohla už tapetovat, ale je fakt, že výsledku používám nejvíc asi tři - Sephoru, DMko a YR :)

    OdpovědětVymazat
  13. Používám DM a Tetu, DM už má nějakou tu dobu a určitě to je výhodné, už dvakrát jsem si vzala slevovou knížečku (50% slevy) a pokaždé tam jsou skvělé věci, na kterých tím pádem dost ušetřím.. a kartičku od Tety mám zatím jen chvíli a použila jsem ji vlastně jen jednou, takže nevím.. :)

    OdpovědětVymazat
  14. Yves Rocher, DM, Teta - v pořadí užívání od nejvíce po méně. Škoda, že Rossmann taky nemá kartičky :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. já vždycky říkám, Rossmann jako jediný nemá kartičku žádnou, ale za to je z nich nejlepší, má největší slevy atd. další důkaz toho, že si všechny ty slevy a dárky za kartičky už hezky předem platíme v ceně výrobků. ale zase je to lákavé, moc dobře vědí jak na nás:-)

      Vymazat
    2. Naprosto souhlasím. Rossmann mám nejraději (až na ty otravné hlídače). DM je v porovnání s ním o dost dražší, hlavně v Praze je to znát. A i oni sami říkají, že kartičky dělat nebudou, protože si myslí, že už teď mají dosti lákavé nabídky. Ale dárečky z YR mám zase moc ráda a na TETA kartu se dají výrobky sehnat i o 50 Kč levněji než v letáčku :)

      Vymazat
  15. Na DM kartu jsem si pořídila overball :) Ale jinak využívám hlavně slevové knížky pro děti :) Yves Rocher mám taky, založila jsem si ji, když byly v LadyBoxu slevové kuponky, tak jsem tam nakoupila pár vánočních dárků :)

    OdpovědětVymazat
  16. Mám DM kartu a aj YR. Chcela by som aj tú teta o tej som ešte nepočula! Neviem, či je niečo také na slovensku :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. snažila jsem se to najít, teoreticky to nějaký Teta kupon nabízí, ale bližší info jsem nenašla. asi je třeba poptat se na prodejně. tady si případně můžeš vyhledat tu, kterou budeš mít nejblíže.
      http://www.drogerieteta.sk/mapa.htm

      Vymazat
  17. Děkuji moc za info :)
    Pořád jsem tápala, jestli využít šance a kartičku DM si udělat a možná, že si ji vážně nechám udělat :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak za udělání člověk nic nedá. je to zadarmo a nic ho k tomu neváže. a třeba se tam vážně někdy objeví něco zajímavého, za co ty body budou stát.

      Vymazat
  18. Kartičky jsou mor, ale taky jich pár mám. V DM ji nejvíc využívám, když mají přidruženou akci poukaz a k tomu sleva na nákup navíc. To, že z těch jejich knížeček použiju jeden, dva kupony mě nějak netrápí. Ale už mám od nich overball a ten mi příjde super. A hlavně oni mi i sami posílají občas nějaké slevové kupony. YR mají naprosto šílený slevový systém, na mě je to opravdu hodně komplikované, ale naštěstí mi to uměly prodavačky vždycky vysvětlit. Teta kartu mám taky, protože u nás je do nich zapojená i normální drogerie. Ti taky posílají kupony, ale využiju je jen občas. Obecně beru jen karty, co jsou zadarmo, jak mi někde nabízejí nějakou za peníze, tak do toho nejdu. Tesco nemám a nechci, slevu pod 10% nepovažuju za slevu. Billa mám, ale jen kvůli těm dvojím cenám. Jinak bych do toho taky nešla.

    OdpovědětVymazat
  19. Pěkný přehled:)
    Se sephoráckým dárkem k narozkám jsi mě poněkud zaskočila. Narozky jsem měla před pár dny, černou kartu vlastním, leč dáreček ani kupon nepřišel žádný. Tak nevím.
    Jinak to mám podobně jak ty. DM je taky moje nejpoužívanější karta, kde se mi za ty roky nastřádaly stovky bodů, které jsem teď využila k výhodám - 1x free vstup do aquaparku v Liberci a pak jsem si vzala dvě cross-body taštičky, co rozdávali před vánoci. Marionnaud, FAnn a Douglas nepoužívám prakticky vůbec, jejich věrnostní programy mi nepřijdou vůbec výhodné a zboží si umím sehnat levněji i bez všech jejich slev. YR kartu mám, ale nejsem jejich fanynka, takže si tam maximálně zajdu pro ty dárečky a občas koupím sprcháč. Schlecker kartu jsem mívala, na Teta kartu ji upgradovat asi nebudu, nechodím tam. Jó, to kdyby Rossmann zavedl věrnostní kartu... 8-)
    Verunka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tyjo, a jak si teď pročítám komentáře, koukám, že se na mě s těmi narozkami vykašlaly všechny řetězce :))) Teda pokud obálky teprve nedorazí. Ale to by mi mamka hlásila, vždycky mi hlásí poštu, co mi domů přijde...

      Vymazat
  20. Já mám jenom DM kartičku a většinou se snažím slevy využít, ale často mě ty jejich slevy vyjdou v rossmannu levněji za stálou cenu, čehož si všimnu až když to koupím :D.

    OdpovědětVymazat
  21. Já to tady ani nebudu říkat, které kartičky mám, protože jich mám fakt hodně :D Jsem hrozná. Ale už se snažím s tím něco dělat :D

    OdpovědětVymazat
  22. Já mám v peněžence možná tak kartičku na obědy :D
    Ale půjčuju si mamky- ta má teta a dm a ještě x dalších :D

    OdpovědětVymazat
  23. zaujimavy a dobry clanok :)
    pozyvam ta na moj blog: http://yvettamikulova.sk/

    OdpovědětVymazat
  24. Děkuji všem za komentáře a pochvaly. :-)

    OdpovědětVymazat
  25. Já občas použivám kartu do Sephory od manželky. Sleva v parfumerii se vždy hodí.

    OdpovědětVymazat