pátek 4. ledna 2013

5 kroků k dokonalé pleti

Nadpis jsem si dovolila půjčit ze stovek článků nejrůznějších ženských magazínů a webů. Návodů, jak se starat o pleť najdete opravdu hodně. Ale i tak jsem se rozhodla přispět svojí troškou to mlýna. Ale nebojte se, nebudou to žádné učebnicové návody, ale čistě popis toho, co pro svoji pleť dělám já.
K napsání článku mě vedl fakt, že se mi v poslední době výrazněji zlepšila pleť a já jsem s ní relativně spokojená. Teď přes Vánoce (asi díky tuně cukroví, co jsem snědla), se mi sice objevilo pár pupínků, ale už jsou naštěstí na ústupu a opět se to vrací do normálu. Žádné pupínky, žádné šupinky. 
O pleť se samozřejmě starám už několik let, ale od té doby, co jsem objevila blogsféru (což už bude brzy rok), tak jsem několik kroků přidala a některé již staré známe zefektivněla a učinila je skutečně pravidelnými. A co všechno tedy dělám?



  • Čistit pleť ráno a večer
Večerní odličování už je pro mě letitá klasika. S tím ranním jsem byla dlouho na štíru, ale v posledních měsících už je to také rutina. Večer tedy nejdříve odlíčím oči speciálním odličovačem  pro ně určené. Pak odlíčím pleť pomocí pleťového mléka. A na závěr dočistím tonikem. 
Ráno otřu pleť pouze tonikem. Každý den, bez výjimky! (Použít lze samozřejmě i micerálka či jiné odličovací přípravky, to už záleží na vašich preferencích. Nejdůležitější na tom je právě ta pravidelnost.)
  • Hydratovat pleť
Krémy používám také již delší dobu. Především ty noční. S ranní péčí to bylo obdobné jako v bodě výše, chyběla mi disciplína. Dnes už to ovšem zvládám každý den. Krém tedy používám jak večer po vyčištění pleti, tak ráno po aplikaci tonika. Krémy mám vždy dva. Nemám moc v lásce takové to 2v1 a dávejte si to na pleť kdy chcete. Podle mě má ranní a noční krém dost odlišné funkce a jeden kelímek to prostě nezvládne. V noci pleť potřebuje hlavně vyživit a regenerovat. Přes den naopak potřebuje především ochranu. Ke všemu ještě dodávám oční krém, který ale nanáším pouze večer. 
  • Odlíčit se před sprchováním
Tohle je pro mě docela novinka, ale zato asi největší pomocník na cestě za skvělou pletí. Dlouhé roky jsem se nejdříve sprchovala a až poté se odličovala. Velká chyba. Ve sprše je totiž teplo a vlhko, což způsobí, že se nám póry otevřou. A v ten moment nám veškeré zbytky makeupu a nečistoty vniknou dovnitř. Póry se nám zanáší a pleť nám to vrací v podobě černých teček i pupínků. Přitom je to velmi jednoduché. Nejdříve se odlíčit a potom až se jít sprchovat! Musím se přiznat, že mi to chvíli trvalo, než jsem se to naučila, ale přineslo to své ovoce. V momentě, když se tohle stalo u mě pravidlem, pupínky se začaly objevovat výrazně méně.
  • Používat masku (pravidelně!)
Masky sice používám již nějaký ten rok, ale vždy to bylo dost nepravidelně. Když jsem se k tomu dostala jednou za měsíc, byl to zázrak. V minulých měsících se mi podařilo najít tu pravou masku pro mou pleť, já jsem ji začala používat pravidelněji a svůj díl na lepší pleti to jistě také má. Masku teď vezmu do rukou pravidelně jednou týdně a pleti to rozhodně svědčí. Odměnou jsou mi viditelně menší póry.
  • Každodenní ochrana pleti
Tento rok jsem také upustila od mé dlouholeté klasiky, používat jen pudr a přidala jsem BB krémy a v poslední době i makeup. Myslím si, že i tohle má na lepším stavu pleti svůj podíl. Vezměte si to tak, celé tělo balíme do oblečení, ale obličej je stále nechráněný. Ať je 30 stupňů ve stínu nebo 10 stupňů pod nulou, naše pleť je stále ,,nahá". BB krém nebo makeup nám může oblečení alespoň částečně nahradit. Je to sice už jen takový malý pomocník k těm předešlým krokům, ale podle mě to dává smysl. Pleť pod makeupem je rozhodně více chráněna, než když na ní není vůbec nic. Zvlášť když budeme předpokládat, že součástí výrobků je i SPF faktor.

Dost možná si říkáte, že jsou to maličkosti a že to všechno znáte. Což by bylo samozřejmě jedině dobře. Myslím si, že tohle jsou naprosté základy, které by měla znát každá žena, která o sebe aspoň trochu pečuje. Naprosto klíčovou věcí je ale PRAVIDELNOST. Na tu už vám ale bohužel návod nedám. K tomu už se musí dokopat každý sám. 
Za sebe vám však můžu říct, že v momentě, kdy jsem všechny tyto body začala skutečně pravidelně a poctivě vykonávat, na pleti se to rozhodně projevilo. Nechci tedy tvrdit, že ji mám super dokonalou. Ono je stále na čem pracovat a hlavně přírodě neporučíš a občas se tam, i přes veškerou péčí, nějaká neplecha objeví. Ale když si vzpomenu na stav mé pleti před rokem a jak vypadá teď, já sama cítím rozdíl a mám z ní rozhodně lepší pocit. A to je to, o co tady jde.:-)

Jak tu pravidelnost zvládáte vy? Máte ještě nějaké další tipy, jak o pleť pečovat?

25 komentářů:

  1. skvělý článek! opravdu jsi mě inspirovala:) a to ke koupi tonika, zatím jsem žádné neměla.. tak vyzkoušíme a uvidíme:)
    já většinou problémy s pravidelnostní nemám, ale mou nevýhodou je, že pořád pendluji mezi dvěma domáctnosti přičemž v jedné mám všechny své pečující produkty a v té druhé žádné (v té jsem taky méně, ale v poslední době pořád častěji) a furt se mi nějak nechtějí kupovat věci zvlášť, ale asi to tak budu muset udělat:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. také neustále pendluji mezi dvěma domovy a opravdu jediné řešení je, mít vše dvakrát. V místě kde se zdržují méně, se ale snažím mít těch lahviček co nejméně. Například tam mám mléko a tonikum 2v1 a hned mám jen jednu lahvičku namísto dvou. Nebo se mi osvědčily miniaturky z boxů, ty nezabírají tolik místa.

      Vymazat
  2. Mě pečovat o pleť hrozně baví, takže s pravidelností nemám problém, vždycky se na to těším :-) Ani si nedokážu představit, že bych se neodlíčila, protože pro mě odstranění makeupu je vždycky velká úleva po celém dnu :-D A na masky se těším úplně nejvíc, dávám si nějakou dvakrát týdně a ráda zkouším nové, i když mám i svoje oblíbence na konkrétní problémy, když je potřeba :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ano, to je také řešení, být kosmetický maniak a pak to jde samo:-) mě to také baví a nedolíčená bych spát prostě nešla, necítila bych se dobře.

      Vymazat
  3. ja cistim tvar cistiacim gelom. skratka patlat ju mliekami a tonikami mi nepride ako cistenie, potrebujem tam mat vodu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se začala pečlivě starat bez vody a hned moje pleť vypadá líp. Navíc jsem teď zjistila že mému obličeji asi voda vadí. Vždycky mi naskáčou po sprše fleky.

      Vymazat
    2. čisticí gel je také jedna z možností, ale mně osobně to nikdy moc nevyhovovalo, takže s tím moc velké zkušenosti nemám.

      Vymazat
  4. Úplně souhlasím, taky jsem dřív měla strašný problémy s pravidelností. Chce to prostě disciplínu, ale pravidelnost a správný krémy a masky se vyplatí a rozdíl v kvalitě pleti je opravdu znát :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Všechno dodržuju, až na ty masky :D to prostě není mé gusto. Jinak souhlasím, základ je důsledné odlíčení jak ráno tak večer a pořádný hydratační krém. Osobně bych ještě vyzvedla oční krém.

    OdpovědětVymazat
  6. Moc hezký článek, já někdy něco vynechám, pravidelnost mi chybí (hlavně u těch masek). Zkusím se polepšit, děkuji za článek! :)
    svet-podle-klary.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  7. Já to dodržuju a stejně mám pleť horší :D. Je to věkem snad :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. stav pleti závisí samozřejmě na mnoha dalších faktorech, věk, hormonální změny, životospráva atd. na to už je kosmetika krátká.

      Vymazat
  8. Úplně jsem se v článku shlédla. Taky tomu bude rok, co jsem propadla blogsféře a začala se zajímat o kvalitní kosmetiku, o pravidelnost a také pitný režim! A musim říct, že na sobě velmi pozoruji, že se to opravdu vyplácí! Teď nově také přicházím na chuť nejdřív BB krému (La-Roche) a teď prvnímu makeupu (Clinique) :-)
    Skvělý článek, jako další bod bych zahrnula právě ten pitný režim ;-)

    OdpovědětVymazat
  9. To je pěkně stručný a přitom poučný článek. :)
    Všechny kroky se snažím plnit tak i tak, to s odličováním před sprchou je pro mě taky novinka, ale já to stejně dělala i předtím... :)

    OdpovědětVymazat
  10. Pěkný článek! Souhlasím, já s pravidelností problémy nemám, celou péči o sebe beru jako zábavu a odpočinek. A všechna ta péče a láska a investovaný čas se přeci musí projevit, na to je zákon :D

    OdpovědětVymazat
  11. Vidíš, to já se jdu nejdříve osprchovat a až potom se odlíčím, nikdy mě nenapadlo, že by se mi mohly otevřít teplem póry a zanést se nečistotami.. ale je to celkem logické. Odteď to budu dělat obráceně. Sakra.. a to se pořád divím, že se nemůžu zbavit černých teček.

    OdpovědětVymazat
  12. Já se tedy snažím být pravidelná co nejvíce, ale občas mi dělají problémy rána, pleť teda vždycky opláchnu vodou, ale s čištěním se často nechci zdržovat, ale asi bych měla :).

    OdpovědětVymazat
  13. Já jsem se po přečtení tvého článku běžela postarat o svou pleť. Normálně jsem se těšila jako malá, až si jí budu moct opečovat :) A jak jsi spokojená s tím tonikem od Ryoru? Už jsem po něm pokukovala, ale nedikážu se rozhoupat :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. s Ryorem jsem spokojená moc, to tonikum už mám podruhé a v kombinaci s mlékem je to pro mě odličovací ideál. více jsem psala zde: http://navlastnikuzi.blogspot.cz/2012/08/cistici-mleko-tonikum-ryor.html

      Vymazat
  14. Já se musím naučit pravidelněji používat masku, jinak odličování zvládnu i v polospánku a bez něj nejdu spát :)
    Just be yourself by Petra

    OdpovědětVymazat
  15. Já si teda neumím představit, že bych se šla sprchovat namalovaná Oo Jsem myslela, že to ani není rada, ale samozřejmost :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. pokud je to pro tebe samozřejmost, tak je to jedině dobře. ale divila by si se, pro kolik holek není samozřejmost odlíčit se aspoň před spaním, natožpak před koupelí:-D

      Vymazat
  16. a jakou masku používáš?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. buď Pure System od Yves Rocher nebo Nivea
      http://navlastnikuzi.blogspot.cz/2012/07/maska-yves-rocher.html
      http://navlastnikuzi.blogspot.cz/2012/06/pletova-maska-nivea-visage.html
      ale obě jsou pro smíšnou/mastnou pleť, takže pokud máš pleť spíše suchou, tak to nebudou masky pro tebe a bohužel, to moc neporadím. ale třeba konkrétně Nivea dělá masky pro suchou pleť ve stejném pytlíčku (je žlutý) a ty jsou prý také dobré.

      Vymazat